Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

“Στοπ” στη χρήση μαντήλας σε εργαζόμενους στα νοσοκομεία λέει ο Συνήγορος του Πολίτη – Δεν συνιστά θρησκευτική διάκριση

Τι προβλέπει η γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Αρχής. Αφορά την τήρηση της προβλεπόμενης ενιαίας αμφίεσης των νοσηλευτριών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Στοπ” στη χρήση μαντήλας σε εργαζόμενους στα νοσοκομεία λέει ο Συνήγορος του Πολίτη – Δεν συνιστά θρησκευτική διάκριση EUROKINISSI

Μία ιδιαίτερη αναφορά δέχθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη, βάσει της οποίας είχε υπάρξει απαγόρευση νοσηλευτικής υπηρεσίας δημόσιου νοσοκομείου σε φοιτήτρια νοσηλευτικής να φορά μαντήλα κατά την πρακτική της άσκηση στην παθολογική – χειρουργική κλινική.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, ως φορέας παρακολούθησης και προώθησης της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, διερεύνησε την υπόθεση, κατόπιν της σχετικής αναφοράς.

Όπως όμως κατέληξε μετά από διεξοδική έρευνα, η Αρχή διαπίστωσε ότι, «η απαγόρευση της χρήσης μαντήλας κατά την πρακτική άσκηση νοσηλευτικής στους χώρους των κλινικών δεν στοιχειοθετεί άμεση διάκριση, καθώς η απαγόρευση δεν συνδέεται και δεν διαφοροποιείται με βάση τις θρησκευτικές πεποιθήσεις αλλά αφορά την τήρηση της προβλεπόμενης ενιαίας αμφίεσης των νοσηλευτριών, βάσει διατάξεων κανονιστικού χαρακτήρα, οι οποίες εφαρμόζονται στο νοσηλευτικό προσωπικό αδιακρίτως».

Συνήγορος του Πολίτη

EUROKINISSI

Τι ανέφερε το νοσοκομείο

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη «η διοίκηση του νοσοκομείου και η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας επικαλέστηκαν κατά την έρευνα τον ενδυματολογικό κανονισμό (ΠΔ αρ. 1283/1981, όπως ισχύει), που προβλέπει για τις νοσηλεύτριες να φορούν ειδικό υφασμάτινο καπέλο – «σκουφιά», χωρίς εξαίρεση. Η διοίκηση του νοσοκομείου επικαλέστηκε και την υποχρέωση μέριμνας του προσωπικού των νοσηλευτικών υπηρεσιών για την αποφυγή της διασποράς πολυανθεκτικών μικροοργανισμών και μικροβίων, σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας. Επ’ αυτού, η διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρθηκε σε στοιχεία, βάσει των οποίων, ο επιπλέον ατομικός ρουχισμός του παραπάνω προσωπικού αυξάνει τον κίνδυνο μεταφοράς μικροβίων, ενώ η στολή της νοσοκόμου περιλαμβάνει ως υποχρεωτικό εξάρτημα την «σκουφιά», σύμφωνα και με τις προδιαγραφές απολύμανσης, για την πρόληψη λοιμώξεων και τη διαφύλαξη της υγείας των ασθενών».

Και καταλήγει: «Η απαγόρευση της χρήσης μαντήλας κατά την πρακτική άσκηση νοσηλευτικής αιτιολογήθηκε επαρκώς από τη διοίκηση του νοσοκομείου, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού των προϋποθέσεων εξάπλωσης λοιμώξεων και για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Επομένως, η απαγόρευση της χρήσης μαντήλας κατά την πρακτική άσκηση της φοιτήτριας νοσηλευτικής στις παραπάνω κλινικές δεν στοιχειοθετεί έμμεση διάκριση, καθώς δικαιολογείται αντικειμενικά βάσει θεμιτού σκοπού (που είναι εν προκειμένω, κατά ρητή πρόβλεψη του ν. 4443/2016 και της Οδηγίας 2000/78/ΕΚ, η προστασία της υγείας), τα δε μέσα επίτευξης αυτού του σκοπού είναι πρόσφορα (χρήση των εξαρτημάτων της νοσηλευτικής στολής, τηρουμένων των προδιαγραφών απολύμανσης), αλλά και αναγκαία – αναλογικά (ο περιορισμός της μαντήλας αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ σε άλλες ειδικότητες του νοσοκομείου που δεν ασκούν υγειονομικά καθήκοντα η χρήση της μαντήλας έχει επιτραπεί)».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ