Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023

“Στοπ” στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών: Τι ζητούν δικηγόροι και άλλοι επιστημονικοί φορείς

Το κοινό αίτημα των επιστημονικών φορέων της χώρας προς τον Υπουργό Εργασίας για αναστολή των προωθούμενων αυξήσεων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Στοπ” στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών: Τι ζητούν δικηγόροι και άλλοι επιστημονικοί φορείς eurokinissi

Μέτωπο κατά της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των επιστημόνων αυτοαπασχολουμένων τουλάχιστον για το επόμενο έτος (2023) διαμορφώνουν οι εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων όπως αποτυπώνεται σε κοινή επιστολή τους προς τον Υπουργό Εργασίας.

Την επιστολή υπογράφουν η Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «κατά την εισαγωγή της ρύθμισης του άρθρου 39 παρ. 6 ν. 4387/16, που προβλέπει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο ύψος του τρέχοντος Δ.Τ.Κ. από 1.1.2023, δεν είχε ληφθεί υπόψη η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών στην ελληνική οικονομία μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν που καθιστούν την εφαρμογή της καταστροφική για τους μικρούς και μεσαίους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες και δη για τους νεότερους από αυτούς».

Πρωτοδικείο Αθηνών

eurokinissi

Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται πως «η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού στο υπέρογκο για το μέσο εισόδημα ποσοστό 10-12% η πληθωριστική και ενεργειακή κρίση στην οποία έχει εισέλθει η Χώρα αλλά και η Ευρώπη γενικότερα σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των εισοδημάτων μας μετά την 10ετή υπαγωγή σε καθεστώς Μνημονίων αλλά και στη κρίση στη διετή μέχρι σήμερα πανδημία του Covid-19 καθιστούν αναγκαία την αναστολή εφαρμογής της άνω ρύθμισης τουλάχιστον για το 2023».

Εξάλλου, προστίθεται στην κοινή επιστολή πως «στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία που η πλειοψηφία των ασφαλισμένων καλείται να τηρήσει και τις θεσπισμένες ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών οποιαδήποτε αύξηση στις μηνιαίες υποχρεώσεις, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε δημιουργία νέου κύματος οφειλών, γεγονός που θα διαταράξει και την εισπραξιμότητα των εισφορών από τον ΕΦΚΑ».

Η αντίδραση του ΔΣΑ

Τη σαφή αντίθεση σε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών από το νέο έτος εξέφρασε όπως έγραψε το dikastiko.gr ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), υπογραμμίζοντας μάλιστα πως θα δώσει… μάχη για αναστολή οποιασδήποτε σχετικής διάταξης.

Αυτό ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων αντιπροσωπεία του ΔΣΑ αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο Ανδρέα Κουτσόλαμπρο και το σύμβουλο-ταμία Κωνσταντίνο Καρέτσο κατά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό και τη γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτη Τσακλόγλου και Παυλίνα Καρασιώτη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ