Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Συμβολαιογράφοι: Απειλούν με αποχή μετά το Πάσχα – Κλείνουν την “πόρτα” στον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτου

Δεν συνιστά διευκόλυνση καθώς παραμένει η ανάγκη προσκόμισης σωρείας εγγράφων, η πολυπλοκότητα των διατάξεων και η δαιδαλώδης διαδρομή για την ολοκλήρωση της έκδοσής τους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συμβολαιογράφοι: Απειλούν με αποχή μετά το Πάσχα – Κλείνουν την “πόρτα” στον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτου Freepik

Την “πόρτα” στον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτου κλείνουν οι συμβολαιογράφοι και προχωρούν σε πλήρη αποχή από τη χρήση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή.

Όπως αποφάσισε η γενική συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων, του μεγαλύτερου της χώρας, θα απέχουν από τη χρήση της μέχρι την επίλυση σωρείας αιτημάτων και διαδικαστικών ζητημάτων της πλατφόρμας.

Ειδικότερα, οι συμβολαιογράφοι εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα της εφαρμογής αυτής και αμφισβητούν ότι εξυπηρετεί και υποστηρίζει συμβολαιογράφους και πολίτες. Για το λόγο αυτό προειδοποιούν με αποχή από τα καθήκοντά τους μετά το Πάσχα, καλώντας την Πολιτεία να ακούσει τις προτάσεις τους για το κρίσιμο και για την εθνική οικονομία ζήτημα της μεταβίβασης ακινήτων.

Όπως σημειώνουν, η προσδοκώμενη άντληση ηλεκτρονικά των απαιτούμενων για τη μεταβίβαση δικαιολογητικών, δεν συνιστά διευκόλυνση καθότι εκείνο που παραμένει άλυτο και στο ηλεκτρονικό περιβάλλον είναι η σωρεία των απαιτούμενων εγγράφων, η πολυπλοκότητα των διατάξεων που τα προβλέπουν και η δαιδαλώδης διαδρομή για την ολοκλήρωση της έκδοσής τους.

Οι συμβολαιογράφοι υποστηρίζουν πως επιχειρείται μεταφορά της έγχαρτης γραφειοκρατίας σε ηλεκτρονικό περιβάλλον, γεγονός που προσθέτει επί πλέον φροντίδες και ευθύνες σε ένα κλάδο που κυριολεκτικά στενάζει κάτω από το βάρος της συνεχιζόμενης πολυνομίας, της κακής νομοθέτησης και της έλλειψης μέτρων για την απλούστευση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων.

δικηγόροι

freepik

Συμβολαιογράφοι: Αντιδρούν εδώ και καιρό

Ήδη, οι συμβολαιογράφοι είχαν προχωρήσει σε 20ημερη αποχή τον περασμένο Μάιο, διαμαρτυρόμενοι όπως έγραψε το dikastiko.gr, για την απόφαση του Κτηματολογίου να καταστήσει υποχρεωτική την ηλεκτρονική υποβολή των μεταγραπτέων πράξεων και συμβολαίων, χωρίς να επιλυθούν σωρεία νομικών και τεχνικών προβλημάτων που εκκρεμούν.

Οι ενστάσεις των συμβολαιογράφων για την καθιέρωση, ως μόνου τρόπου καταχώρισης, τον ηλεκτρονικό, διατυπώνονται διότι πέραν των προβλημάτων που δεν έχουν επιλυθεί, πιστεύουν ότι η ασφάλεια των συναλλαγών καθώς και η δυνατότητα επιλογής των συμβαλλομένων πρέπει να επιτρέπει και την δια φυσικής παρουσίας καταχώριση. Ζητούν λοιπόν να επιλυθούν όλα τα θέματα, τεχνικά και νομικά για την καταχώριση ηλεκτρονικά και να είναι επιτρεπτό στον πολίτη να επιλέγει τον τρόπο που επιθυμεί.

Πόθεν έσχες

freepik

Να μην μας μεταχειρίζονται ως “δημόσιους υπαλλήλους”

Το «μπλόκο» στις μεταβιβάσεις ακινήτων είχαν βάλει και για άλλους λόγους οι συμβολαιογράφοι ζητώντας ουσιαστικά από την πολιτεία να μην τους μεταχειρίζεται “ως δημοσίους υπαλλήλους” (υπαλλήλους που αντικαθιστούν δηλαδή χωρίς αποζημίωση τα όργανα του Κράτους).

Η προηγούμενη απόφαση είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία από την έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΦΕΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΑΙΓΑΙΟΥ & ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ που συνήλθε στις 04.04.2022, και αφορά μεταβιβάσεις ακινήτων στα οποία απαιτείται η προσάρτηση βεβαιώσεων μη οφειλής ΤΑΠ αλλά και τη σύνταξη και υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ