Παρασκευή 05 Μαρτίου 2021

Συναγερμός για 32 νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου κορονοϊού στη χώρα – Τα 17 στην Αθήνα

Στα νέα αυτά περιστατικά προστίθενται και τα 27 που είχαν βρεθεί μέχρι χθες. Δηλαδή στο σύνολο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους από τη Μεγάλη Βρετανία είναι 59, συν ένα από τον Δεκέμβριο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συναγερμός για 32 νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου κορονοϊού στη χώρα – Τα 17 στην Αθήνα

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές καθώς στη χώρα μας τα κρούσματα του μεταλλαγμένου κορονοϊού ανέρχονται πια σε 32.

Συγκεκριμένα, τα νέα κρούσματα που φέρουν τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σύμφωνα με το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, 32 νέα κρούσματα με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη έχουν εντοπιστεί, τα 17 εκ των οποίων στην Αθήνα και 8 στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, 32 μεταλλαγμένα στελέχη έχουν εντοπιστεί συνολικά, τα 17 από την Αθήνα και τα 8 στην Κρήτη. Ένα ακόμη εντοπίστηκε σε αναδρομικό έλεγχο που έγινε και βρέθηκε θετικό από τις 23 Δεκεμβρίου στη χώρα.

Στα νέα αυτά περιστατικά προστίθενται και τα 27 που είχαν βρεθεί μέχρι χθες. Δηλαδή στο σύνολο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους από τη Μεγάλη Βρετανία είναι 59, συν ένα από τον Δεκέμβριο.

Είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό το γεγονός ότι από τα 32 θετικά στη μετάλλαξη δείγματα, τα 17 έχουν βρεθεί στην κοινότητα στην Αττική και τα 9 στην Κρήτη.

Αναλυτικότερα, τα θετικά στην μετάλλαξη δείγματα βρέθηκαν:

• 3 δείγματα από τις Πύλες Εισόδου • 4 δείγματα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β.1.1.7 κρούσματος • 8 δείγματα προερχόμενα από τη ΥΠΕ Κρήτη • 17 δείγματα από την Αθήνα

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο της λειτουργίας του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού μετά την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του κινδύνου κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών του ιού SARS-CoV-2 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ενημερώνει ότι:

Το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) κατά την εβδομάδα 17-23 Ιανουαρίου 2021 ολοκλήρωσε τη γονιδιωματική ανάλυση 235 δειγμάτων. Εξ αυτών, τα 172 δείγματα αφορούν αναδρομικό έλεγχο της περιόδου από 11/11/2020 έως και 31/12/2020 ενώ 63 δείγματα αφορούν την περίοδο από 11/01/2021 έως και 18/01/2021.

Το σύνολο των 172 δειγμάτων που ελέγχθηκαν αναδρομικά προέρχονται από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ. Από τον έλεγχο αναδείχθηκε ένα δείγμα θετικό για το νέο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2 (μετάλλαξη Μ. Βρετανίας), με ημερομηνία διάγνωσης με μοριακό τεστ PCR στις 23/12/2020.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 63 πρόσφατων δειγμάτων (11/1/21-18/1/21), εκ των οποίων 3 δείγματα προέρχονται από Πύλες Εισόδου, 4 δείγματα αφορούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος με το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7, 12 δείγματα προέρχονται από την ΥΠΕ Κρήτης και 44 δείγματα από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 32 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος. Το Δικτύο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα συνεχίσει την εργαστηριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 με ακόμα εντονότερο ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες.

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ