Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Συνάντηση ΕνΔε – Τσιάρα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης – Οι Δικαστές ζητούν να συμμετέχουν στην Επιτροπή για τον Κώδικα

"Ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι είναι στις άμεσες προθέσεις του η συγκρότηση της Επιτροπής και ότι είναι ανάγκη η ολοκλήρωση των εργασιών της σε σύντομο χρονικό διάστημα" αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕνΔΕ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συνάντηση ΕνΔε – Τσιάρα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης – Οι Δικαστές ζητούν να συμμετέχουν στην Επιτροπή για τον Κώδικα dikastiko

Τη συμμετοχή των Δικαστών στην Επιτροπή για τον Κώδικα ζητούν οι Δικαστικές Ενώσεις όπως έγραψε το dikastiko.gr, αίτημα που επανέλαβαν την Πέμπτη οι εκπρόσωποι της Ένωσης Δικαστών και και Εισαγγελέων στη συνάντηση που είχαν με τον Κώστα Τσιάρα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η ανακοίνωση της ΕνΔε 

Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης συναντήθηκαν χθες στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τον Υπουργό κ. Κ. Τσιάρα. Επαναλάβαμε το γραπτό αίτημα των Δικαστικών Ενώσεων για το αυτονόητο δικαίωμα συμμετοχής εκπροσώπων μας στη νέα Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών που ρυθμίζει την υπηρεσιακή μας κατάσταση. Ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι είναι στις άμεσες προθέσεις του η συγκρότηση της Επιτροπής και ότι είναι ανάγκη η ολοκλήρωση των εργασιών της σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σταθήκαμε επίσης στο χρονοδιάγραμμα της πλήρους λειτουργίας των Δικαστηρίων με τη διαφαινόμενη πρόθεση του Υπουργείου για άνοιγμα όλων των πολιτικών διαδικασιών στις 8 Φεβρουαρίου. Τονίστηκε με παράθεση στατιστικών στοιχείων ότι και στη δεύτερη περίοδο του lockdown οι δικαστικοί λειτουργοί εξακολούθησαν να εκδίδουν δικαστικές αποφάσεις στον ίδιο ρυθμό με τους προηγούμενους μήνες και ότι μεγάλος αριθμός πολιτικών και ποινικών δικών πραγματοποιήθηκε από το Νοέμβριο μέχρι και σήμερα. Συμφωνήθηκε ότι η σύντομη κάλυψη των δικασίμων που ματαιώθηκαν και ο εκ νέου προσδιορισμός ενός μεγάλου τμήματος αυτών θα έχει ως συνέπεια να μην επηρεαστεί ο χρόνος των δικαστικών διακοπών. Διατυπώσαμε τη θέση ότι μία από τις προϋποθέσεις για την ομαλή επαναλειτουργία των Δικαστηρίων είναι ο εμβολιασμός των δικαστικών λειτουργών και ο Υπουργός υποσχέθηκε να ενεργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση πάντα σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων υγείας.

Εκφράσαμε επίσης προβληματισμούς για την διαδικασία απομαγνητοφώνησης των πρακτικών των ποινικών δικών η οποία ξεκίνησε πιλοτικά και επισημάναμε πιθανές δυσλειτουργίες που θα επιφέρουν επιβράδυνση της ποινικής διαδικασίας. Ο Υπουργός ζήτησε από την Ένωση να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις ώστε να γίνουν οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις. Τέλος διατυπώσαμε την ανησυχία μας για την εμπρόθεσμη καταβολή των μισθολογικών ωριμάνσεων και χρονοεπιδομάτων που οφείλονται από την περίοδο 2017-2018 καθώς και για εκείνα που αφορούν στο διάστημα από 1-1-2019 και εντεύθεν και λάβαμε την διαβεβαίωση για την ακριβή τήρηση του χρονοδιαγράμματος της 2/81897/ΔΕΠ (ΦΕΚ Β’ 5815/2020) ΚΥΑ.

Ο Πρόεδρος: Χριστόφορος Σεβαστίδης – Εφέτης

Ο Γενικός Γραμματέας: Παντελής Μποροδήμος – Πρωτοδίκης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ