Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Συνάντηση Σαρμά-Μοσκοβισί: Διμερής συνεργασία του ελληνικού και του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου – ΦΩΤΟ

Όπως αναφέρεται σε κοινό δελτίο τύπου που εξέδωσαν το ελληνικό και το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο, "οι δύο Θεσμοί διατηρούν μεταξύ τους ισχυρούς δεσμούς, καθώς το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο οικοδομήθηκε με βάση το αντίστοιχο γαλλικό μοντέλο οργάνωσης".

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συνάντηση Σαρμά-Μοσκοβισί: Διμερής συνεργασία του ελληνικού και του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου – ΦΩΤΟ Eurokinissi

Στην Ελλάδα βρέθηκε την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου ο πρώτος πρόεδρος του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου Πιέρ Μοσκοβισί, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του προέδρου του ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά.

Ειδικότερα, σκοπός της επίσκεψης ήταν να συμβάλλει στην ενίσχυση των ήδη στενών δεσμών μεταξύ των δύο Ανώτατων Θεσμών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΑΘΔΕ), αρμόδιων για την επιτήρηση της καλής χρήσης του δημοσίου χρήματος. 

Όπως αναφέρεται σε κοινό δελτίο τύπου που εξέδωσαν το ελληνικό και το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο, “οι δύο Θεσμοί διατηρούν μεταξύ τους ισχυρούς δεσμούς, καθώς το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο οικοδομήθηκε με βάση το αντίστοιχο γαλλικό μοντέλο οργάνωσης και η ως άνω επίσκεψη έλαβε χώρα προκειμένου να ενισχυθούν οι δεσμοί αυτοί ακόμη περισσότερο.

Επίσκεψη Πιέρ Μοσκοβισί στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Eurokinissi

Συνάντηση Σαρμά-Μοσκοβισί: Τι συμφωνήθηκε

Μία συμφωνία διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο Θεσμών συνομολογήθηκε για την ανταλλαγή εμπειρίας και καλών πρακτικών, για την οργάνωση επιμορφωτικών επισκέψεων και σεμιναρίων καθώς και για την υποδοχή Ελλήνων γαλλόφωνων δικαστών και ελεγκτών στο γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο, μέσα στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγών επισκέψεων. 

Με την πρωτοβουλία του Ιωάννη Σαρμά το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκληρώνει μία διαδικασία ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του, κάτι αντίστοιχο προς αυτήν που ανελήφθη από το 2020 στο γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο με την πρωτοβουλία του Πιέρ Μοσκοβισί. Οι δύο Θεσμοί συμφώνησαν λοιπόν να ενισχύσουν την συνεργασία τους στο πλαίσιο της κοινής τους προσπάθειας να εκπληρώνουν πιο αποτελεσματικά και χρήσιμα την αποστολή τους, στην υπηρεσία του κράτους και των πολιτών

Επίσκεψη Πιέρ Μοσκοβισί στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Eurokinissi

Παράλληλα, το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο προσκλήθηκε να συμμετάσχει ως μέλος στην κοινότητα των γαλλόφωνων ΑΘΔΕ (AISCCUF). Η κοινότητα αυτή περιλαμβάνει περισσότερα από 40 μέλη συνεργαζόμενα στο πλαίσιο της Ένωσης ΑΘΔΕ που χρησιμοποιούν τη γαλλική γλώσσα και της οποίας το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο έχει την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας. 

Οι ανώτατοι ελεγκτικοί Θεσμοί της Ελλάδος και της Γαλλίας, οι οποίοι στελεχώνονται από ανεξάρτητους  λειτουργούς και οι οποίοι ασκούν δικαιοδοτικά καθήκοντα, εργάζονται από κοινού χέρι με χέρι για την  αναγνώριση και την προώθηση του δικαστικού μοντέλου οργάνωσης των ανώτατων ελεγκτικών θεσμών. Στη Γαλλία όπως και στην Ελλάδα και σε 42 χώρες συνολικά λειτουργούν ΑΘΔΕ με δικαιοδοτικές αρμοδιότητες, δυνάμενοι έτσι ευκολότερα να επιβάλουν κυρώσεις σε ό,τι αποτελεί παραβίαση των αρχών της ορθής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Αυτό ενισχύει την καλή διακυβέρνηση και συντελεί αποτελεσματικότερα στη μάχη κατά της μη έντιμης διάθεσης του δημοσίου χρήματος. 

Επίσκεψη Πιέρ Μοσκοβισί στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Eurokinissi

Εξάλλου, ΑΘΔΕ τόσο διαφορετικοί όπως αυτός της Νότιας Αφρικής ή της Λετονίας ενισχύθηκαν πρόσφατα και με δικαιοδοτικές αρμοδιότητες, για να μπορούν ακριβώς να επιβάλουν κυρώσεις στα σφάλματα που διαπιστώνονται στην καλή διαχείριση του δημοσίου χρήματος”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ