Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Συνάντηση Θεοδωρικάκου-Μπακογιάννη για τον «Μεγάλο Περίπατο» στο κέντρο της Αθήνας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συνάντηση Θεοδωρικάκου-Μπακογιάννη για τον «Μεγάλο Περίπατο» στο κέντρο της Αθήνας

Πρόταση ευρείας πεζοδρόμησης στο κέντρο της Αθήνας παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης ,στον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, ενόψει της νομοθετικής ρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο για τη στήριξη των καταστημάτων εστίασης με πεζοδρομήσεις για επέκταση των χώρων τραπεζοκαθισμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, το δίκτυο πεζοδρομήσεων θα φέρει τον τίτλο «Ο μεγάλος περίπατος», χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες.

Σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρει:

«Πρώτη συνάντηση της εβδομάδας του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη. Ο Κώστας Μπακογιάννης έχει προετοιμάσει μια εξαιρετική πρόταση ευρείας πεζοδρόμησης στο κέντρο της Αθήνας με τον τίτλο “Ο μεγάλος περίπατος”. Το Υπουργείο Εσωτερικών στηρίζει με ενθουσιασμό το σχέδιο του».

Ο «μεγάλος περίπατος» που σχεδιάζει ο Κώστας Μπακογιάννης

Η πεζοδρόμηση μεγάλων οδικών αξόνων που περιβάλλουν χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα είναι ιδέα που συζητείται πριν ακόμη την δεκαετία του ’80 και υλοποιήθηκε εν μέρει με τον μεγάλο πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου-Αποστόλου Παύλου και άλλες παρεμβάσεις ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων 2004.

Στην πρόταση του Δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη για τον «Μεγάλο Αρχαιολογικό Περίπατο» περιλαμβάνονται:

Η συντήρηση και αναβάθμιση της πλατείας Ομονοίας, η οποία αναμένεται να ανοίξει για την πόλη και τους δημότες της στις επόμενες μέρες.

Μεγάλης κλίμακας αναβάθμιση στην Πανεπιστημίου με διαπλάτυνση πεζοδρομίου. Με την παρέμβαση αυτή αναδεικνύεται η «Τριλογία» (Εθνική Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήμιο, Ακαδημία Αθηνών) και οι γύρω οδοί.

Βελτιώσεις στην Πατησίων στο τμήμα Ομόνοια – Αρχαιολογικό Μουσείο. Η εν λόγω ανάπλαση θα αποδώσει περίπου 7.000m2 στο δημόσιο χώρο.

Πεζοδρόμηση της Β. Όλγας, η οποία προβλέπει την ενοποίηση του Ζαππείου με τον Ναό Ολυμπίου Διός, τη σύνδεση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου με το Στάδιο και τον λόφο του Αρδηττού, με διατήρηση της υφιστάμενης χάραξης του τραμ. Με την πεζοδρόμηση της Β. Όλγας θα αποδοθούν περίπου 10.500m2, νέου κοινόχρηστου χώρου.

Η Ηρώδου Αττικού μπροστά από το κυβερνητικό και προεδρικό μέγαρο μετατρέπεται σε οδό ελεύθερη από Ι.Χ., με συνολική ανάπλαση και αναβάθμιση της. Ενδεχόμενη ανάπλαση θα αποδώσει περίπου 5.000m2 στον δημόσιο χώρο.

Για την Αθηνάς και το κάτω τμήμα της Ερμού, σχεδιάζεται η μετατροπή σε οδό ελεύθερη από Ι.Χ.. Ενδεχόμενη ανάπλαση των δύο οδών θα αποδώσει περίπου 13.400m2 στον δημόσιο χώρο.

Βαρβάκειος Αγορά. Στο πλαίσιο της ανάδειξης κεντρικών σημείων της πόλης σχεδιάζεται η ριζική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της Βαρβακείου Αγοράς με λειτουργική ενοποίηση των δύο αγορών και ενίσχυση του υπερτοπικού τους ρόλου.

Σύνταγμα: Σχεδιάζεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος για την δημιουργία ενός νέου κοινόχρηστου χώρου στην καρδιά της πόλης. Με τη συγκεκριμένη διαπλάτυνση θα αποδοθούν περίπου 1300m2 στον δημόσιο χώρο.

Πλατεία Θεάτρου – Πλατεία Δικαιοσύνης – Πλατεία Κοραή: Δρομολογούνται σημαντικές τοπικές παρεμβάσεις για την ανάπλαση των τριών αυτών Πλατειών που θα αποτελέσουν καταλύτη στη βελτίωση των κατά τόπου περιοχών.

Συνολικά οι αναπλάσεις, όπως αναφέρει η εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων, «υιοθετούν τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, θα έχουν ως προτεραιότητα τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, την καινοτόμο διαχείριση των όμβριων υδάτων, τη βελτίωση του βαδίσματος και την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου». Ως προς το ερώτημα γιατί είναι απαραίτητος ένας «Μεγάλος Περίπατος», η εισήγηση δίνει μια σειρά από λόγους:

Γιατί οδηγεί εκεί που ξεκίνησε να χτυπά και συνεχίζει αιώνες μετά να χτυπά η καρδιά της πόλης μας. Γιατί ξεκινάει από την Ακρόπολη, τους Στύλους Ολυμπίου Διός, το Ζάππειο, το Καλλιμάρμαρο για να ανέβει στο Αρχαιολογικό Μουσείο και να γυρίσει στον Κεραμεικό, θυμίζοντάς μας την διαδρομή για την Ακαδημία Πλάτωνος, έχοντας αγκαλιάσει σε αυτή την διαδρομή 25 μεγάλα μουσεία και χώρους πολιτισμού. Γιατί στην Ακρόπολη φτάνουν ετησίως 3 εκ. επισκέπτες, μόνο 500 χιλ επισκέπτονται το Ολυμπιείο, την αρχαία Αγορά και το Αρχαιολογικό Μουσείο, 200 χιλ τη Βιβλιοθήκη Αδριανού και το Μουσείο Μπενάκη, 100 χιλ τον Κεραμεικό, 50 χιλ το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, 30 χιλ το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, 20 χιλ το Νομισματικό και την Εθνική Πινακοθήκη, 10 χιλ το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και μόλις 5 χιλ το Μουσείο Κανελλόπουλου και το Επιγραφικό Αθηνών.

Γιατί ο Μεγάλος Περίπατος θα φέρει επισκέπτες στις 7 γειτονιές της Αθήνας, με τα όμορφα διατηρητέα τους και τις χιλιάδες επιχειρήσεις. Γιατί ο Μεγάλος Περίπατος θα είναι μια αφορμή να περπατήσουμε όλη την πόλη, να ζωντανέψουμε και να βελτιώσουμε τον δημόσιο χώρο και να θυμηθούμε ότι το δικαίωμα να βαδίζουμε χωρίς εμπόδια είναι δικαίωμα όλων, δεδομένου ότι με τα έργα του Μεγάλου Περιπάτου κερδίζουμε περίπου 50.000 τετραγωνικά για τους πεζούς. Γιατί ο Μεγάλος Περίπατος μας οδηγεί να περπατήσουμε στους λόφους και στα μεγάλα πάρκα μας (Φιλοπάππου, Εθνικός Κήπος και Πεδίο του Άρεως).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ