Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023

Συνεχίζεται το θρίλερ στην κλινική «Ταξιάρχαι» – Σωρεία καταγγελιών για ανεπαρκή μέτρα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συνεχίζεται το θρίλερ στην κλινική «Ταξιάρχαι» – Σωρεία καταγγελιών για ανεπαρκή μέτρα

Καταγγελίες για ανεπαρκή μέτρα προστασίας στην κλινική «Ταξιάρχαι» βλέπουν η μία μετά την άλλη το φως της δημοσιότητας, τη στιγμή που «τρέχει» η κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις συνθήκες λειτουργίας και τα μέτρα ασφαλείας στην κλινική, καθώς και η διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών όσων βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Σήμερα κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας πραγματοποίησε αυτοψία στην κλινική του Περιστερίου προκειμένου να διερευνηθεί η συμμόρφωση στην εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού.

Από την έρευνα των επιθεωρητών καταγράφηκαν αρχικές διαπιστώσεις, ιδιαίτερα για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ενώ ζητήθηκε και σειρά εγγράφων και λοιπών ελεγκτικών πειστηρίων.

Ο έλεγχος διενεργείται αυτεπαγγέλτως σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και όταν ολοκληρωθεί θα συνταχθεί πόρισμα για την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την οποία υπάρχει επικοινωνία.

Η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, στο πλαίσιο της έρευνας που διέταξε χθες ο προϊστάμενός της κ. Ευάγγελος Ιωαννίδης ζήτησε από την κλινική να της προσκομίσει τους φακέλους όλων των ασθενών της.

Την έρευνα, που έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα, διενεργεί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νίκος Αντωναράκος, με αντικείμενο την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών εκ μέρους των υπευθύνων της κλινικής και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος.

Ο εισαγγελέας, αφού μελετήσει όλα τα στοιχεία που του προσκομιστούν, θα προχωρήσει στην κλήτευση μαρτύρων, πριν καταλήξει για το αν πρέπει να αποδοθούν ή όχι ποινικές ευθύνες στους υπευθύνους της κλινικής.

Αποκαλύψεις και καταγγελίες

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στο OPEN TV, έκανε λόγο για «πρωτόκολλο που δεν τηρήθηκε» και παρέπεμψε στις εισηγήσεις που θα κάνει ο ΕΟΔΥ προς τη Δικαιοσύνη, όπως του ζητήθηκε.

«Διεξάγεται εισαγγελική έρευνα και στην οποία ο ΕΟΔΥ έχει κληθεί να συνδράμει. Θα δώσουμε στον εισαγγελέα τα σχετικά πορίσματα. Από τις πρώτες μας επισκέψεις στο Περιστέρι είδαμε ότι δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας και ακριβώς για αυτό έχουμε 37 κρούσματα και τρεις νεκρούς. Στη συγκεκριμένη κλινική δεν τηρούσαν τα μέτρα και υπήρχαν κάποιοι εργαζόμενοι οι οποίοι αν και είχαν συμπτώματα συνέχισαν να εργάζονται. Ακόμη, υπήρξαν ασθενείς που είχαν συμπτώματα και έκαναν αιμοκάθαρση και αυτό συνέβαλε στη διασπορά του ιού» ανέφερε ο κ. Αρκουμανέας.

Την ίδια ώρα, θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε και ένας από τους 50 συνεργαζόμενους γιατρούς της κλινικής, ο οποίος, σύμφωνα με τον Alpha, έχει εξετάσει περί τους 50 ασθενείς στο ιδιωτικό του ιατρείο.

Μάλιστα, ο κ. Αρκουμανέας, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι ο γιατρός σταμάτησε μεν να συνεργάζεται με την κλινική λόγω των κρουσμάτων, ωστόσο αρνείται να σταματήσει τα εξωτερικά ιατρεία. «Ο γιατρός διαγνώστηκε θετικός, ωστόσο, αρνείται να το δεχτεί και θεωρεί ότι μπορεί να συνεχίσει τα εξωτερικά του ιατρεία», ανέφερε.

Αλλά και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μίλησε για όσα έχουν αποκαλυφθεί από χθες σχετικά με τη λειτουργία της κλινικής, την οποία χαρακτηρίζει «υγειονομική βόμβα», ενώ επικρίνει τη στάση της διοίκησης ως προς την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, τόσο για το προσωπικό όσο και για τους ασθενείς.

«Δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος εάν τηρούνται οι κτιριακές προδιαγραφές ασφαλείας και εάν τηρούνται τα μέτρα αποφυγής κρουσμάτων κορωνοϊού. Μιλήσαμε με ασθενείς και εργαζόμενους. Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι ανεπαρκέστατα. Κοστίζουν. Οι εργαζόμενοι δεν μιλούν δημόσια γιατί είναι τρομοκρατημένοι.Τη διεύθυνση περισσότερο από τα μέτρα προστασίας την απασχολεί η μη χρήση κινητών από τους εργαζόμενους για να αποδίδουν καλύτερα, όπως λένε. Η κλινική αυτή απορούμε πως δουλεύει χωρίς να πληροί τις κτιριακές προδιαγραφές και δεν της έχει αφαιρεθεί η άδεια ειδικά τώρα με την πανδημία» είπε ο κ. Γιαννάκος μεταξύ άλλων.

Ο νεφρολόγος Δημήτρης Πλακιάς από την κλινική «Ταξιάρχαι» μιλώντας στον ΣΚΑΙ περιέγραψε πως έγινε η διασπορά του ιού στην κλινική του Περιστερίου. Ο υπεύθυνος της μονάδας τεχνητού νεφρού ισχυρίστηκε ότι λαμβάνονταν όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από το προσωπικό και στην ερώτηση τι έφταιξε και σημειώθηκαν τόσα πολλά κρούσματα υποστήριξε: Δεν πήγε κάτι λάθος…. Κάναμε αυτά που οφείλαμε να κάνουμε».

Εντούτοις, κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, άφησε αιχμές για την κατάσταση που επικρατούσε στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι».

«Σχετικά με τη μονάδα υγείας με νεφροπαθείς, πρόκειται για μια σημαντική επιδημία σε δομή υγείας, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κι ευπαθείς ομάδες. Δυστυχώς, τρεις από τους συμπολίτες μας, ασθενείς της κλινικής, κατέληξαν, ενώ 17 ακόμη βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Όλοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής και να πω εδώ ότι μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς τους, συντονίστηκε η εφαρμογή αυστηρών μέτρων, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ, ώστε να μηδενιστεί η οοιαδήποτε επαφή και επικοινωνία θετικών και αρνητικών ασθενών» είπε ο κ. Τσιόδρας

«Εύχομαι κανένας άλλος ασθενής να μην εμφανιστεί εκεί κι ελπίζω γρήγορα να αντιμετωπίζονται παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές, νομίζω, ελπίζω να μην κάνω λάθος, δεν αρκεί να πούμε “το πάθημα να γίνει μάθημα”, αλλά περισσότερο να ακούσουμε αυτό σαν ένα σημαντικό καμπανάκι κινδύνου για όλους μας. Είτε είμαστε στην πρώτη γραμμή, ακόμα περισσότερο, είτε στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα -η αμέλεια, όπως μού είπε κάποιος σήμερα, δεν έχει κάποιο ιδεολογικοκό πρόσημο- είτε στο περιβάλλον του σπιτιού μας» πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Από την πλευρά του, o υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είπε: «Υπογραμμίζω κάθε λέξη του κυρίου καθηγητή. Κάθε φορά που υπάρχει οποιαδήποτε αμέλεια, όχι μόνο σε αυτές τις δομές, η δουλειά είναι να δημιουργούνται δεδομένα, για να μην γίνει διασπορά στην κοινωνία. Γίνεται τεράστια προσπάθεια ιχνηλάτησης, 16 άτομα προσωπικό προχωρούσαν μέσα στη νύχτα για να μην χαθεί ούτε μία ώρα».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, τρεις ασθενείς από την κλινική του Περιστερίου κατέληξαν έχοντας προσβληθεί από την Covid-19. Εκεί έχουν επιβεβαιωθεί δεκάδες κρούσματα, εκ των οποίων 17 που αφορούν σε ασθενείς και άλλα τόσα στο προσωπικό.

Από τη διαδικασία ιχνηλάτησης για την κλινική «Ταξιάρχαι», προέκυψαν 121 στενές επαφές, που τέθηκαν σε καραντίνα. Επίσης, 39 συνεργαζόμενοι γιατροί της κλινικής τέθηκαν σε καραντίνα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ