Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Συνεχίζονται οι διακρίσεις για τους φοιτητές της Νομικής του ΕΚΠΑ: Η ομάδα τους αναδείχθηκε στις 4 καλύτερες στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης ELMC – ΦΩΤΟ

Πραγματοποιείται με τη συμμετοχή ομάδων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών από περισσότερα από 80 ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια. Ιδιαιτερότητα η ανάπτυξη ισχυρισμών σε δύο γλώσσες, αγγλικά και γαλλικά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συνεχίζονται οι διακρίσεις για τους φοιτητές της Νομικής του ΕΚΠΑ: Η ομάδα τους αναδείχθηκε στις 4 καλύτερες στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης ELMC – ΦΩΤΟ law.uoa.gr

Μεταξύ των κορυφαίων ομάδων βρέθηκαν για άλλη μία φορά οι φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης European Law Moot Court (ELMC) 2023-2024, που διεξάγεται με τη συμμετοχή ομάδων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών από περισσότερα από 80 ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το Columbia University, Université Paris II Pantheon-Assas, King’s College London, KU Leuven University, MaastrichtUniversity.

Η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών αποτελείτο από τις προπτυχιακές φοιτήτριες Ευθυμίου Ειρήνη, Σαργιώτη Ελένη, Σπαϊδιώτη Βασιλεία, Χριστοφιλοπούλου Βασιλική και τον προπτυχιακό φοιτητή Δαβάκη Παναγιώτη και έλαβε μέρος στην γραπτή φάση της διαδικασίας με την υποβολή δικογράφων και προκρίθηκαν στον Περιφερειακό Τελικό της Μαδρίτης που διεξήχθη από τις 7 έως τις 10 Μαρτίου 2024.

Ειδικότερα, η ομάδα προκρίθηκε στον ημιτελικό του Περιφερειακού Τελικού, αποτελώντας μια εκ των 4 καλύτερων ομάδων, και συνολικά, μια εκ των 16 καλύτερων όλου του διαγωνισμού. 

Ο διεθνής διαγωνισμός European Law Moot Court Competition (http://www.europeanlawmootcourt.eu/διεξάγεται από το 1989, υπό την αιγίδα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασίζεται σε μία προσομοίωση δίκης ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και περιλαμβάνει γραπτή και προφορική διαδικασία.

Ιδιαιτερότητα του διαγωνισμού που τον διαφοροποιεί από άλλους, είναι η διγλωσσία, η οποία και βαθμολογείται, καθώς οι ομάδες καλούνται να αναπτύξουν τους ισχυρισμούς τους στα αγγλικά και στα γαλλικά.

Τα επίκαιρα ζητήματα του φετινού διαγωνισμού European Law Moot Court

Η υπόθεση του φετινού διαγωνισμού έθιγε δυσχερή ζητήματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας:

α) την παροχή δικαστικής προστασίας σε πολίτες τρίτων χωρών που θίγονται λόγω αδικοπραξίας της Ένωσης στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

β) την ερμηνεία του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2022/2560 για τις ξένες επιδοτήσεις που στρεβλώνουν την εσωτερική αγορά(Foreign Subsidies Regulation).

γ) Τα όρια της ιδιωτικής επιβολής και του ρόλου του εθνικού δικαστή στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου Κανονισμού 2022/2560.

Την προετοιμασία ανέλαβαν οι φοιτήτριες Κανατσά Αριάδνη, Κατσούλη Μυρτώ, Κόλλια Μαρία, Σαϊνίδου Ράνια και Φουρνογεράκη Μαρία, μέλη της ομάδας που συμμετείχε στον διαγωνισμό την προηγούμενη χρονιά. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή του μεταδιδακτορικού ερευνητή, κ. Ι. Κούρτη.

Η ομάδα προετοιμάστηκε υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας κ. Ρ. Παπαδοπούλου, του Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Εμμ. Περάκη, και της τ. Επίκουρης Καθηγήτριας κ. Μ. Κουσκουνά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ