Τετάρτη 22 Μαϊου 2024

Συνεδριάζουν οι δικηγόροι της Αθήνας: Προς παράταση (;) της αποχής κατά μία εβδομάδα

Κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΣΑ στις 3.30 μ.μ. για το πλαίσιο κινητοποιήσεων και την στοχευμένη αποχή από δικαστικές διαδικασίες. Αύριο Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου η πρώτη καθολική αποχή των δικηγόρων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συνεδριάζουν οι δικηγόροι της Αθήνας: Προς παράταση (;) της αποχής κατά μία εβδομάδα Eurokinissi

Με ειλημμένη την απόφαση να βγάλουν… γραβάτες έως τις 16 Φεβρουαρίου συνεδριάζουν οι δικηγόροι της Αθήνας για να αποφασίσουν την παράταση της στοχευμένης αποχής τους από τις δικαστικές διαδικασίες.

Όπως είχε προαναγγελθεί και έγραψε το dikastiko.gr στην πρόσφατη απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) προβλέφθηκε για σήμερα επανεξέταση των κινητοποιήσεων καθώς ήταν μικρότερη από την πρόταση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων που ανέφερε αποχή μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση το σύνολο των δικηγόρων… ζεσταίνουν μηχανές για την αυριανή (Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024) καθολική αποχή τους και ημέρα συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των Πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και των δικηγόρων της Αθήνας, ώρα 13.00΄, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το μείζον ζήτημα της ασφαλιστικής ικανότητας των δικηγόρων και των μελών της οικογένειάς τους, η οποία λήγει στις 29.2.2024 και μέχρι σήμερα ουδεμία πρόνοια έχει υπάρξει για την παράτασή της, με τους όρους που ισχύουν σήμερα (με μόνη την πληρωμή των εισφορών του κλάδου υγείας του προηγουμένου έτους) για τα πρόσωπα που δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερα, καθώς επίσης και για το ζήτημα της εκ νέου ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών σε 120 δόσεις. Ανάλογη καθολική αποχή έχει αποφασιστεί για τις 23-2-2024 ημέρα συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των Πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στο Υπουργείο Οικονομικών για τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου.

Συνεδριάζουν οι δικηγόροι της Αθήνας: Τι προβλέπει η στοχευμένη αποχή μέχρι 16 Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με την προ ημερών συνεδρίαση, η απόφαση του Δ.Σ. του ΔΣΑ προέβλεπε:

Α] Την στοχευμένη αποχή στις 13, 14 και 16-2-2024:

– από όλες τις ποινικές δίκες, εκτός των δικών που προέρχονται από διακοπή και στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα,

– από δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ δημοσίου τομέα πλην ΟΤΑ

– από όλες τις υποθέσεις Νομικής Βοήθειας (δίκες, διαδικαστικές πράξεις κλπ) – από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και funds

– από την εγγραφή προσημειώσεων υποθήκης όταν ο δανειολήπτης είναι νομικό πρόσωπο

Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:

  • Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών.
  • Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα έξι (6) έτη στον α’ και επτά (7) έτη στον β’ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαπέντε (15) έτη στον α΄ βαθμό και δεκαοκτώ (18) έτη στο β’ βαθμό.
  • Σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.
  • Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν’ όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.
  • Σε αυτόφωρα και συνοδείες

Ως προς τις Αναβολές οριζόταν πως:

Για την διευκόλυνση των συναδέλφων επιτρέπεται η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του απόντος συναδέλφου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο της αποχής πρέπει να εφαρμόζεται είτε υφίσταται υποχρέωση έκδοσης γραμματίου προείσπραξης εισφορών είτε υπάρχει απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 61 παρ. 3 του Κώδικα Δικηγόρων, όπως μεταξύ άλλων τις περιπτώσεις που εκπροσωπούν το δημόσιο, ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με σύμβαση πάγιας αντιμισθίας ή εκπροσωπούν δικαιούχους Νομικής Βοήθειας και Ευεργετικής Πενίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ