Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Συνέλευση της Νομικής Κομοτηνής για επέμβαση των ΜΑΤ: “Εκφράζουμε την θεσμική ανησυχία μας για την πρωτοφανή εισβολή”

"Αισθανόμαστε ηθικό χρέος να δηλώσουμε την έντονη αποδοκιμασία μας για την άσκοπη, αδικαιολόγητη, υπέρμετρη και πέραν κάθε αναλογικότητας άσκηση βίας εναντίον φοιτητών και φοιτητριών, χωρίς να επιχειρηθεί η χρήση ηπιότερων μέσων", τονίζεται στην ανακοίνωση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συνέλευση της Νομικής Κομοτηνής για επέμβαση των ΜΑΤ: “Εκφράζουμε την θεσμική ανησυχία μας για την πρωτοφανή εισβολή” thesstoday.gr

Ανακοίνωση εξέδωσε η Συνέλευση της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου αναφορικά με την επέμβαση των ΜΑΤ, καταδικάζοντας το επεισόδιο και επισημαίνοντας ότι “Αισθανόμαστε ηθικό χρέος να δηλώσουμε την έντονη αποδοκιμασία μας για την άσκηση βίας εναντίον φοιτητών και φοιτητριών μας.

Εκφράζουν, επιπλέον, απορία σχετικά με το ότι ενώ γίνονται κινητοποιήσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, έγινε “τέτοια επέμβαση αποκλειστικά και μόνον σε μια ακριτική Πανεπιστημιούπολη”.

Αναφορικά με το ζήτημα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, τονίστηκε ότι “με νεότερη απόφαση μας θα τοποθετηθούμε με σοβαρότητα, όπως αρμόζει σε μια Νομική Σχολή, επί του σχεδίου ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων μόλις το σχετικό νομοσχέδιο τεθεί σε δημόσια διαβούλευση”.

Συνέλευση Νομικής για επέμβαση των ΜΑΤ: Ολόκληρη η ανακοίνωση

“Η Συνέλευση της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αποφάσισε ομόφωνα, μετά από εισήγηση του Κοσμήτορα Καθηγητή Μιχάλη Δ. Χρυσομάλλη, τα εξής:

Ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, ως μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια λειτουργίας της, εκφράζουμε την θεσμική ανησυχία μας για την πρωτοφανή εισβολή αστυνομικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον διμοιριών των ΜΑΤ από γειτονικές πόλεις, στο κτίριο της Σχολής τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου. Αισθανόμαστε ηθικό χρέος να δηλώσουμε την έντονη αποδοκιμασία μας για την άσκοπη, αδικαιολόγητη, υπέρμετρη και πέραν κάθε αναλογικότητας άσκηση βίας εναντίον φοιτητών και φοιτητριών της Σχολής μας κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς προηγουμένως να επιχειρηθεί η χρήση ηπιότερων μέσων.

Συνέλευση Νομικής για επέμβαση των ΜΑΤ

unsplash

Διατυπώνουμε την απορία μας για τη σκοπιμότητα της επιλογής μιας τέτοιας επέμβασης αποκλειστικά και μόνον σε μια ακριτική Πανεπιστημιούπολη, σε μια περίοδο αναβρασμών σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, αλλά και γενικότερων συλλογικών διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων.

Εκφράζουμε συμπαράσταση στους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας που υπέστησαν τις βιαιοπραγίες των δυνάμεων καταστολής καθώς και σε εκείνους και εκείνες εναντίον των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.

Πιστεύουμε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα θα πρέπει να αφεθεί να αντιμετωπίζει από μόνη της και με διάλογο τα ζητήματα που προκύπτουν, διασφαλίζοντας την ελεύθερη έκφραση όλων αλλά και τα συμφέροντα του συνόλου των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Μια τέτοια γόνιμη και εποικοδομητική διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε ανοικτά πανεπιστήμια, κάτι που αποτελεί θέση αρχής για όλους μας.

Με νεότερη απόφαση μας θα τοποθετηθούμε με σοβαρότητα, όπως αρμόζει σε μια Νομική Σχολή, επί του σχεδίου ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων μόλις το σχετικό νομοσχέδιο τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ο Κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής

Καθηγητής Μιχάλης Δ. Χρυσομάλλης”

Μέτωπο δικηγόρων για την επέμβαση στη Νομική Κομοτηνής

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε το dikastiko.gr, σφοδρές αντιδράσεις στο δικηγορικό κλάδο προκάλεσε η αστυνομική επέμβαση στη Νομική Κομοτηνής.

Άμεση υπήρξε η ανακοίνωση- καταπέλτης του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρη Βερβεσού που όπως έγραψε το dikastiko.gr υπογράμμισε πως «οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ποινική καταστολή».

Και σημείωνε χαρακτηριστικά ότι «η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική Σχολή Κομοτηνής δημιουργεί έντονο προβληματισμό ως προς τη σκοπιμότητά της τόσο για την επιλεκτικότητα της επέμβασης σε ένα ακριτικό Πανεπιστήμιο, όσο και για την έντασή της με τη χρήση μεγάλης αστυνομικής δύναμης έναντι μικρού αριθμού φοιτητών και υπέρμετρης εντάσεως χρήσης βίας, τη στιγμή, μάλιστα, που ο Κοσμήτορας της Σχολής είχε ανακοινώσει την αναστολή των εξετάσεων και τη δρομολόγηση διαδικτυακών εξετάσεων και οι Πανεπιστημιακές αρχές, που, κατά την Αστυνομία, ζήτησαν τη συνδρομή της δεν είχαν προβεί σε καμία ενέργεια από την προηγούμενη εβδομάδα που η Σχολή τελούσε υπό κατάληψη».

Δριμύ κατηγορώ για την επέμβαση στη Νομική Κομοτηνής ήρθε και από το μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θεόδωρο Μαντά. «Το κράτος Δικαίου κακοποιείται βάναυσα εκεί ψηλά στην Κομοτηνή. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δεν έχει δικαίωμα στη σιωπή» τονίζει.

«Με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική Σχολή, δεν μπορεί να διεξαχθεί καμμία εξεταστική. Δεν μπορεί να υπάρξει, στη βία και στην καταστολή, καμία ανοχή» υποστηρίζει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ