Πέμπτη 26 Μαϊου 2022

Συνήγορος του Πολίτη: Δεν απαιτείται φορολογική ενημερότητα για την πληρωμή δικαιούχων προγραμμάτων ΟΑΕΔ

Οι ασαφείς προβλέψεις προγράμματος επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η παρέμβαση της ανεξάρτητης Αρχής.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Δεν απαιτείται φορολογική ενημερότητα για την πληρωμή δικαιούχων προγραμμάτων ΟΑΕΔ

Συνήγορος του Πολίτη: Ενώπιον του κινδύνου να απενταχθούν από πρόγραμμα επιχορήγησης του ΟΑΕΔ βρέθηκαν πολίτες, από τους οποίους τους ζητήθηκε να προσκομίσουν φορολογική ενημερότητα χωρίς αυτό να προβλέπεται ρητά στις διατάξεις του προγράμματος.

Ένας από τους πολίτες, που είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα του Ο.Α.Ε.Δ. «Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας πέντε χιλιάδων (5.000) ανέργων, πρώην αυτοαπασχολούμενων, με στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας» απευθύνθηκε στον Συνήγορο επειδή το αρμόδιο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (Κ.Π.Α.2) του ΟΑΕΔ του ζητούσε να προσκομίσει φορολογική ενημερότητα ώστε να του καταβληθεί η επιχορήγηση.

Ωστόσο, οι σχετικές διατάξεις της Πρόσκλησης του Προγράμματος δεν ήταν σαφείς (αναφερόταν ότι οι πληρωμές θα καταβάλλονται με την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας «όπου απαιτείται σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές διατάξεις περί φορολογικής …ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων»), ενώ ο υπάλληλος της ΔΟΥ στην οποία υπαγόταν ο πολίτης επέμενε ότι δεν απαιτείται προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας επειδή συνέτρεχε, στην συγκεκριμένη περίπτωση, εξαίρεση από την γενική υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας προκειμένου για είσπραξη χρημάτων από φορείς του Δημοσίου. Συνήγορος του Πολίτη

Συνήγορος του Πολίτη: Δεν απαιτείται φορολογική ενημερότητα για την πληρωμή δικαιούχων προγραμμάτων ΟΑΕΔ

Ο Συνήγορος απευθύνθηκε προς την Διεύθυνση Απασχόλησης του ΟΑΕΔ επισημαίνοντας τις κρίσιμες εφαρμοστέες διατάξεις, και παράλληλα ζήτησε και την συνδρομή της Διεύθυνσης Εισπράξεων της ΑΑΔΕ για την ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των σχετικών φορολογικών διατάξεων. Τόνισε, δε, την ανάγκη άμεσης παρέμβασης, δεδομένου ότι, σε περίπτωση που δεν διευκρινίζονταν τα ανωτέρω, η αδυναμία των δικαιούχων να προσκομίσουν φορολογική ενημερότητα δημιουργούσε κίνδυνο απένταξής τους από το Πρόγραμμα.

Επιπλέον, συνέστησε να ληφθεί μέριμνα για τη σαφέστερη διατύπωση των σχετικών απαιτήσεων (ανάλογα με την εκάστοτε ειδική περίπτωση) στις Δημόσιες Προσκλήσεις μελλοντικών Προγραμμάτων ή/και στις σχετικές οδηγίες προς τα κατά τόπους Γραφεία Απασχόλησης, έτσι ώστε να αποφεύγονται παρόμοια ζητήματα παρερμηνειών, καθυστερήσεων στην καταβολή των επιδοτήσεων στους δικαιούχους, και διενέξεων μεταξύ των πολιτών και των εμπλεκόμενων φορέων (Γραφείων Απασχόλησης ΟΑΕΔ και ΔΟΥ). Συνήγορος του Πολίτη

Τελικά, ο ΟΑΕΔ, με έγγραφό του, διευκρίνισε προς τα κατά τόπους Κ.Π.Α.2 ότι οι δικαιούχοι των προγραμμάτων Νέων Θέσεων Εργασίας και Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών «που υλοποιεί ο Οργανισμός από εθνικούς πόρους δεν υποχρεούνται σε προσκόμιση Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας για την καταβολή της ενίσχυσης».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ