Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Συνήγορος του Πολίτη: Τριετής παραγραφή στα πρόστιμα για παραβίαση του ΚΟΚ

Εκδόθηκαν εγκύκλιοι του υπουργείου Εσωτερικών μετά από παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Τριετής παραγραφή στα πρόστιμα για παραβίαση του ΚΟΚ EUROKINISSI

“Τέλος” στη βεβαίωση οφειλών για πρόστιμα ΚΟΚ μετά την πάροδο τριετίας μπαίνει μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ), ο οποίος κατ’ επανάληψη είχε θίξει το ζήτημα του χρόνου παραγραφής της αξίωσης των Δήμων να προβαίνουν σε ταμειακή βεβαίωση χρηματικού ποσού που προέρχεται από σχετικό πρόστιμο.

Μάλιστα όπως έγραψε το dikastiko.gr όριο στην παραγραφή οφειλών από παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) έβαλε ο Συνήγορος του Πολίτη, εξετάζοντας μία νέα προσφυγή πολίτη, ο οποίος κατήγγειλε την άρνηση Δήμου να διαγράψει οφειλή προερχόμενη από κλήση για παράνομη στάθμευση του έτους 2014, για την οποία ενημερώθηκε το έτος 2023. Δηλαδή μετά από 8 και πλέον έτη!

Σύμφωνα με την έκθεσή του «ο Συνήγορος ζήτησε από τον Δήμο την διαγραφή της οφειλής, επισημαίνοντας ότι αυτή έχει παραγραφεί καθώς βεβαιώθηκε ταμειακά μετά την πάροδο 8 ετών από την τέλεση της παράβασης και συνεπώς μετά την πάροδο της προβλεπόμενης αποσβεστικής προθεσμίας των 3 ετών. Ο Δήμος αποδέχθηκε τις προτάσεις του Συνηγόρου και προχώρησε στη διαγραφή της οφειλής».

Οι νέες ρυθμίσεις από το υπουργείο Εσωτερικών

Μετά τις παρεμβάσεις του ΣτΠ, πρόσφατες εγκύκλιοι του Υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίζουν το ζήτημα της τριετούς αποσβεστικής προθεσμίας βεβαίωσης των προστίμων του ΚΟΚ, και καλούν τους Γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να παρακολουθούν στενότερα την τήρηση της νομοθεσίας από τους δήμους.

Ειδικότερα, εκδόθηκε εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών για «την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των ρυθμίσεων αυτών, στις οποίες υιοθετείται η πάγια θέση της Αρχής για την υποχρέωση των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού να προβαίνουν στη βεβαίωση των προστίμων του Κ.Ο.Κ. εντός τριών (3) μηνών, και πάντως όχι πέραν των τριών (3) ετών, από τη λήξη του έτους τέλεσης της παράβασης και κτήσης της έκθεσης βεβαίωσης παράβασης».

Όπως αναφέρει ο Συνήγορος «λόγω του πλήθους των ερωτημάτων σχετικά με τους χρόνους βεβαίωσης και τη μη συμμόρφωση εκ μέρους ορισμένων Δήμων στις νέες ρυθμίσεις και οδηγίες, το Υπουργείο Εσωτερικών πρόσφατα (Φεβρουάριος 2024) απέστειλε και νεότερη Εγκύκλιο προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Στη νέα αυτή εγκύκλιο διευκρινίζεται, εκ νέου και αναλυτικότερα, το ζήτημα της τριετούς αποσβεστικής προθεσμίας βεβαίωσης των προστίμων του Κ.Ο.Κ., και καλούνται οι Γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να παρακολουθούν στενότερα την τήρηση της νομοθεσίας από τους δήμους. Ο Συνήγορος «εκφράζει την ικανοποίησή του για τις πρόσφατες εξελίξεις».

Οι… απείθαρχοι Δήμοι

Ωστόσο, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι «ορισμένοι Δήμοι εξακολουθούν να μην λαμβάνουν υπόψη τα νέα δεδομένα, γεγονός που υπαγορεύει την ανάγκη οι Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στο πλαίσιο του εποπτικού ρόλου τους, να ελέγχουν συστηματικά παρόμοια φαινόμενα αυθαίρετων πρακτικών, προκειμένου να εκλείψουν οριστικά οι περιπτώσεις άδικης ταλαιπωρίας των πολιτών που αυτές οι πρακτικές συνεπάγονται».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ