ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε να κάνει «μισή» δήλωση για την Εκκλησία
Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του για το θέμα του κοροναϊού απέφυγε να αγγίξει το θέμα της Θείας Κοινωνίας, που είναι και το επίμαχο ζήτημα τη συγκεκριμένη στιγμή, θέλοντας να αποφύγει το πολιτικό κόστος, επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι τοποθετήθηκε για τη στάση της εκκλησίας, προτρέποντας με έμμεσο τρόπο τους πολίτες να αποφύγουν το εκκλησίασμα.
Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη «ξέρω ότι η πίστη αρχίζει, συχνά, εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Όμως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αρκεί όλοι να ακολουθήσουμε συντεταγμένα τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών» ήταν ίσως η πιο συγκεκριμένη, λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου, δεν ήταν όμως αρκετή για να πάρουν το μήνυμα οι υποστηρικτές της άποψης ότι ο κοροναϊος δεν κολλάει μέσω της Θείας Κοινωνίας.
Προσθέτουν δε ότι σε ένα βαθμό ο πρωθυπουργός «αναγκάστηκε» να κάνει μια τέτοια δήλωση καθώς τα μηνύματα που φτάνουν από τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας λένε ότι και στην Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσουν οι συγκεντρώσεις πολιτών σε δημόσιους χώρους, ενώ παράλληλα ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας εμφανίζεται να αντιδρά στην επιμονή του κλήρου για να συνεχιστεί το εκκλησίασμα.
Το ερώτημα που θέτουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου είναι πάντως εάν ακόμα και μετά από αυτή τη διατύπωση του πρωθυπουργού για το θέμα οι βουλευτές της ΝΔ «θα σταματήσουν να προπαγανδίζουν ανεύθυνα πως μεταλαμβάνουν». Επισημαίνουν μάλιστα ότι «ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και Υπουργός Ανάπτυξης έλεγε με το γνωστό παραληρηματικό του ύφος και χωρίς ντροπή πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία επειδή είναι “άπιστοι”».
Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες αποφάσισε – ορθώς – να αποτρέψει τις μαζικές συναθροίσεις, αναστέλλοντας την λειτουργία σχολείων, πανεπιστημίων, φροντιστηρίων, ΚΑΠΗ, αθλητικών χώρων.
Δεν περιορίστηκε σε παραινέσεις, προχώρησε σε αποφάσεις.
Γιατί λοιπόν δεν αποφασίζει αναστολή ή τροποποίηση του τελετουργικού των μυστηρίων, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες, παρά πετάει το μπαλάκι στην Εκκλησία και στους πιστούς;
Δεν είναι θέμα ευσέβειας και ατομικής πίστης, αλλά κατεπείγουσας προστασίας της δημόσιας Υγείας και των πολιτών. Είναι αδιανόητο σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή η κυβέρνηση να πορεύεται με κριτήριο “ισορροπίες” και το όποιο πολιτικό κόστος».
Στο θέμα παρενέβη και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είναι θέμα ατομικής και μόνο ευθύνης η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Η ευθύνη είναι και συλλογική. Και από αυτήν δεν μπορεί να εξαιρείται κανένας φορέας. Πολύ περισσότερο, ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου όπως η εκκλησία. Δεν είναι δυνατό να βγαίνουν οι μητροπολίτες στην τηλεόραση και να δίνουν «μάχη» να πείσουν τους τηλεθεατές ότι «δεν παθαίνεις τίποτα αν κοινωνήσεις». Είναι κάτι που έρχεται σε κόντρα με βασικές αρχές της επιστήμης.
Όλα αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα. Δεν παίζεις με τη δημόσια υγεία κάνοντας θεολογικές αναλύσεις. Η ζωή είναι το υπέρτερο αγαθό. Οφείλουμε να το υπηρετούμε όλοι μας. Το ίδιο το κράτος μαζί και κάθε συλλογικό σύστημα ευθύνης».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr