Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023

Συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές των υποψηφίων των πρόσφατων Πανελλαδικών εξετάσεων για τον αριθμό εισακτέων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές των υποψηφίων των πρόσφατων Πανελλαδικών εξετάσεων για τον αριθμό εισακτέων

Υπεραμύνθηκαν της ακυρότητας των αποφάσεων του υπουργού Παιδείας σχετικά με τον καθορισμό των εισακτέων σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεκάδες υποψήφιοι των τελευταίων Πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή τους σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Της Μαρίας Δήμα

Πρόκειται για τις προσφυγές περίπου 70 υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων 2020-2021, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για την κύρωση των πινάκων εισαγομένων στα τμήματα και τις Σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κ.λπ.

Σύμφωνα με τους νομικούς ισχυρισμούς των πληρεξουσίων δικηγόρων των υποψηφίων (Πάνος Λαζαράτος και Γιώργος Νικόπουλος), οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στα άρθρα 4, 5 και 16 του Συντάγματος και κατά συνέπεια παράνομες. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι είναι αντίθετες στην συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς ανατρέπει την κατανομή θέσεων, μεταξύ των υποψηφίων του παλαιού και του νέου συστήματος εισαγωγικών εξετάσεων.

Πρωτοφανής μεταβολές στις εξετάσεις

Στη σημερινή διαδικασία στην Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, (πρόεδρος η Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Σταυρούλα Κτιστάκη) οι δικηγόροι των υποψηφίων, πλέον της αντισυνταγματικότητας των προσβαλλόμενων υπουργικών αποφάσεων, επισήμαναν ότι υπήρξαν από το υπουργείο Παιδείας τρεις μεταβολές της εξεταστέας ύλης, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ σε κανένα κράτος του κόσμου. Οι αλλαγές αυτές, όπως επισήμαναν οι δικηγόροι των αιτούντων, απετέλεσαν βόμβα στα θεμέλια των εισαγωγικών εξετάσεων. Ακόμη, επισημάνθηκε ότι   μη νόμιμα και λανθασμένα έγινε η κάλυψη των κενών θέσεων.

Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου (η σύμβουλος του ΝΣΚ Αικατερίνη Γαλάνη και ο πάρεδρος Χαράλαμπος Τσόγκας) αντέκρουσαν τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας των προσβαλλόμενων υπουργικών αποφάσεων, ενώ διευκρίνισαν ότι όλες σχεδόν οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις δεν θα εφαρμοστούν στο μέλλον, καθώς εξάντλησαν την ισχύ τους.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ