Πέμπτη 26 Μαϊου 2022

T. Μουσάτωφ: «Η ελληνική κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαιο θανάτου του Αλεξάντερ Βίννικ;»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
T. Μουσάτωφ: «Η ελληνική κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαιο θανάτου του Αλεξάντερ Βίννικ;»

Σοβαρά ερωτήματα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση του 39χρονου Ρώσου υπηκόου Αλεξάντερ Βίννικ, γνωστού και ως «Mr. Bitcoin», εγείρει η συνεχιζόμενη κράτησή του για 19 ολόκληρους μήνες στις ελληνικές φυλακές, καθ’ υπέρβαση του ανώτατου ορίου προφυλάκισης 18 μηνών που προβλέπει το Σύνταγμα.

Ο 39χρονος που συνελήφθη στη Χαλκιδική, ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά του στις 25 Ιουλίου 2017, κρατείται χωρίς να του αποδίδεται κατηγορία από τις ελληνικές Αρχές, χωρίς να έχει παραπεμφθεί σε δίκη και χωρίς να του έχει επιβληθεί ποινή. Μοναδικός λόγος κράτησής του είναι τα αιτήματα έκδοσης που έχουν υποβάλλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Γαλλία εξαιτίας της ενασχόλησής του ως τεχνικός σε ηλεκτρονική πλατφόρμα ανταλλαγής Bitcoin.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης που θα αποφασίσει σε ποια από αυτές τις χώρες τελικά θα παραδοθεί -ο ίδιος έχει συναινέσει στην έκδοσή του στη Ρωσία από όπου κατάγεται- όχι μόνο δεν έχει αποφασίσει εδώ και περίπου 2 μήνες που βγήκε η τελευταία δικαστική απόφαση αλλά σιωπά προκλητικά και στα επανειλημμένα αιτήματα του 39χρονου για ακρόαση.

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος του Βίννικ, Τιμοφέυ Μουσάτωφ σε Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Η ελληνική κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαιο θανάτου του Αλεξάντερ Βίννικ;», η ζωή του εντολέα του είναι σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση εξαιτίας της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί από τις 26 Νοεμβρίου 2018. «Έχει φτάσει τα 57 κιλά και η ζωή και παρά τις  επανειλημμένες συστάσεις των γιατρών για μεταφορά του σε άλλο νοσοκομείο προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις, η διεύθυνση Μεταγωγών αρνείται να τον μεταφέρει».

Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου που από κοινού έχει αναλάβει την υπεράσπισή του, κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση για αναλγησία, κυνισμό και απανθρωπιά. «Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να πεθάνει ο Αλεξάντερ Βίννικ από το να δυσαρεστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τον Ιούλιο του 2017 που συνελήφθη δεν έχει δει τα παιδιά του και δεν ξέρει ποια θα είναι η τύχη του. Διατηρείται σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας και βασανιστικής αναμονής που προσιδιάζει σε αναμονή μελλοθανάτων στις ΗΠΑ».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ