Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Τ. Θεοδωρικάκος: Την επόμενη εβδομάδα το νομοθετικό πλαίσιο για την εστίαση – Πιέζουν οι επιχειρηματίες σε όλη την Ευρώπη «empty chairs»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τ. Θεοδωρικάκος: Την επόμενη εβδομάδα το νομοθετικό πλαίσιο για την εστίαση – Πιέζουν οι επιχειρηματίες σε όλη την Ευρώπη «empty chairs»

Η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα, έχει άμεση σχέση με τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και θα κάνουμε τα πάντα για να τα στηρίξουμε, δήλωσε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας ότι έως το τέλος της εβδομάδος, το πολύ μέσα στην επόμενη, θα έχουν καθοριστεί οι κανόνες λειτουργίας τους.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις που αποφασίσθηκαν στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι θα δοθεί πρόσθετος εξωτερικός χώρος για τραπεζοκαθίσματα εκεί που είναι εφικτό, χωρίς οι καταστηματάρχες να πληρώσουν επί πλέον δημοτικά τέλη στους δήμους. Ο όρος που τίθεται είναι να μη παρεμποδίζεται η διέλευση των πεζών. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει δυνατότητα για να παραχωρηθεί επί πλέον χώρος, δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να προχωρήσουν σε μείωση των τελών, στα συγκεκριμένα καταστήματα, έως και 50%.

Ο υπουργός Εσωτερικών εξηγώντας τη λογική της κυβέρνησης τόνισε ότι, «επειδή από την Αθήνα, από το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Εσωτερικών, τη Βουλή, δεν μπορεί κανείς να έχει την εικόνα κάθε γωνιάς της Ελλάδας, αλλά θέλουμε να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους κάθε γωνιάς της Ελλάδας, γι’ αυτό το λόγο δίνουμε τη δυνατότητα στους δημάρχους, οι οποίοι ξέρουν από πολύ κοντά την πραγματικότητα, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του χώρου, σε κάθε δήμο, να δώσουν τη σωστή λύση.

Εμείς μέσα στην εβδομάδα ή το πολύ την επόμενη, θα τους δώσουμε το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μπορούν να το κάνουν. Να επεκταθούν σε μεγάλο βαθμό για να μπορέσουν να αναπληρώσουν τη μείωση της πελατείας που έχουν λόγω της εφαρμογής των μέτρων». Πρόσθεσε, επίσης, ότι έχει ζητήσει και από τον κ. Χαρδαλιά να επισπεύσει τη διαδικασία, αφού όλοι κινούμαστε βάσει των οδηγιών που μας δίνουν η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων και η Πολιτική Προστασία.

Στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης πριν την 1η Ιουνίου, όπως είναι προγραμματισμένο, είπε: «Μακάρι να τα καταφέρουμε να ανοίξουν και πριν την 1η Ιουνίου, εμείς θα το θέλαμε και νωρίτερα, αν φυσικά πάνε όλα καλά μέσα στο Μάιο και μηδενιστεί ο αριθμός των κρουσμάτων, γιατί αυτός είναι ο βασικός παράγοντας που καθοδηγεί τις αποφάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, υπό τον καθηγητή Τσιόδρα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, είπε ότι, «θα ήταν μεγάλη διευκόλυνση, όμως είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο. Χθες πάντως δεν υπήρξε συζήτηση γι’ αυτό το ζήτημα» .

«Η πανδημία δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε ολόκληρο τον κόσμο και αναμένεται ένα βαθύ υφεσιακό κύμα να χτυπήσει την ελληνική οικονομία», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος σημειώνοντας ότι αυτή η φάση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης είναι δυσκολότερη. Επισήμανε, όμως, ότι χάρη στη διαχείριση της πρώτης φάσης με τις έγκαιρες και κρίσιμες αποφάσεις που έλαβε ο πρωθυπουργός «έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τώρα».

Τέλος, ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα μπορούν να ψηφίσουν οι Έλληνες απ’ όλο τον κόσμο, με βάση το νόμο που ψήφισε η Ελληνική Βουλή με πλειοψηφία 288 βουλευτών.

«Τώρα γίνεται εφαρμογή αυτού του νόμου. Αυτό που θέλω κατηγορηματικά να υπογραμμίσω είναι ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές, οι οποίες δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνουν. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση πρόωρων εκλογών. Δεν το ζητάει κανείς, δεν το ζητά η ελληνική κοινωνία, δεν υπάρχει τέτοια σκέψη στο μυαλό κανενός, κυρίως του Πρωθυπουργού, γιατί εκείνος αποφασίζει γι’ αυτά τα θέματα», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Πάντως μέχρι στιγμής οι βασικές γραμμές του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την εστίαση είναι οι εξής:

-Περισσότερα «τραπεζάκια έξω», χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών

-Μείωση των δημοτικών τελών για όσα καταστήματα αδυνατούν για πρακτικούς λόγους να αυξήσουν τα τραπεζοκαθίσματα.

-Τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων, διαφορετικών για τα τραπέζια των τεσσάρων και τα τραπέζια των δύο ατόμων, τουλάχιστον 1,60 μ.

-Να επιτρέπεται η χρήση τμήματος του εσωτερικού χώρου στο μπροστά μέρος του καταστήματος, που θα θεωρηθεί ημιυπαίθριος εφόσον «φύγει» η τζαμαρία. Το βάθος που θα επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί, σχετίζεται με το άνοιγμα του καταστήματος μπροστά, ώστε να διασφαλίζεται φυσικός αερισμός και φωτισμός σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, καθώς δεν θα επιτρέπεται κλιματισμός.

-Τα μέτρα θα είναι προσωρινά και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο διάστημα, δηλαδή εν προκειμένω για τους θερινούς μήνες.

Οι δήμοι χωρίς γραφειοκρατία από το υπουργείο ή έγκριση από την περιφέρεια, θα λαμβάνουν τις αποφάσεις για τα τραπεζοκαθίσματα και θα έχουν την ευθύνη της εφαρμογής με ευελιξία του νέου προσωρινού πλαισίου.

Οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν και κλείσιμο ορισμένων δρόμων πχ από τις 8 το βράδυ, ώστε να τοποθετούνται τραπεζοκαθίσματα και στο οδόστρωμα. Ήδη στη Θεσσαλονίκη ο κ.Ζέρβας εξετάζει την προσωρινή πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού Νίκης συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.

Θα διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους, με 1,50 – 1,80 μ ελεύθερο χώρο για την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.

Βασικό κριτήριο στο σχεδιασμό του Ανάπτυξης, πέραν προφανώς του υγειονομικού, είναι το πλαίσιο ανοίγματος της εστίασης να προσπεράσει γραφειοκρατικές διαδικασίες, πάνω στο μοντέλο που εφαρμόστηκε και στις παραγωγικές βιομηχανίες και επέτρεψε τη γρήγορη παραγωγή αντισηπτικών και μασκών. Στόχος είναι οι δήμαρχοι να παίρνουν τις αποφάσεις άμεσα και οι μαγαζάτορες να μην χρειάζεται να περιμένουν υπογραφές και άδειες, ώστε να ξεκινήσουν γρήγορα οι επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Στο ίδιο μοντέλο θα κινηθεί και ο σχεδιασμός για τα ξενοδοχεία. Για αυτό άλλωστε η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά την εφαρμογή και τα αποτελέσματα του κάθε μέτρου και θα προχωρά στο επόμενο στάδιο, εφόσον θα έχει επιτύχει το προηγούμενο.

Πιέζουν οι επιχειρηματίες

Στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας «empty chairs», η οποία θα λάβει χώρα σήμερα Τετάρτη 6 Μαΐου και ώρα 20.00 σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, συμμετέχει η ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων).

Η κεντρική εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί ίδια μέρα και ώρα στην πλατεία Συντάγματος με την τοποθέτηση άδειων καρεκλών.

Η διαμαρτυρία αποτελεί μια συμβολική βουβή πράξη του Κλάδου της Εστίασης και Διασκέδασης, θα υλοποιηθεί από την ΠΟΕΣΕ, χωρίς την παρουσία των συναδέλφων του Κλάδου. Αίτημα της ΠΟΕΣΕ είναι η εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων για την επιβίωση των επαγγελματιών του Κλάδου της Εστίασης και Διασκέδασης.

Στη Θεσσαλονίκη η διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 20.00 στο Λευκό Πύργο.

Εκατοντάδες άδειες καρέκλες εστιατορίων της πόλης θα στηθούν γύρω από τον Λευκό Πύργο με τα μέλη της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης να δηλώνουν πως η «η εστίαση απαιτεί-δεν επαιτεί».

Οι εστιάτορες αναφέρουν ότι τα καταστήματά τους δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν με τους περιοριστικούς όρους και τις συνθήκες που υπαγορεύονται στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης για τον κορονοϊό.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ