Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Τα 3 συν τρία ονόματα δικαστών από τα οποία θα επιλέξει το Υπουργικό τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης

Ολοκληρώθηκε η ακρόαση των υποψηφίων από τα Ανώτατα Δικαστήρια. Ο λόγος, πλέον, στο υπουργικό συμβούλιο για να επιλέξει τους δικαστικούς λειτουργούς.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τα 3 συν τρία ονόματα δικαστών από τα οποία θα επιλέξει το Υπουργικό τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία επιλογής των νέων Προέδρων σε Άρειο Πάγο και Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την ολοκλήρωση της ακρόασης των 12 υποψηφίων από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Ηγεσία Δικαιοσύνης: 3 συν 3 ονόματα δικαστών στο υπουργικό
Ηγεσία Δικαιοσύνης: 3 συν 3 ονόματα δικαστών στο υπουργικό
Για την θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου στην πρώτη θέση ισοψηφήσαν η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρια Γεωργίου και οι αρεοπαγίτες Κωστούλα Φλουρή Χαλεβίδου και Θεόδωρος Κανελλοπουλος, ενώ ακολούθησε η Μαρία Νικολακέα, ο Νίκος Πιπιλίγκας και ο Γρηγόρης Κουτσοκώστας. Ο 66χρονος Αρεοπαγίτης απο την Ευρυτανία είναι απο τους πιο αθόρυβους – σε δημόσια παρουσία- δικαστές, με εξαιρετική νομική παιδεία και χαίρει εκτιμήσεως στο δικαστικό χώρο. Ο κ.Κουτσοκώστας εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1983 και έχει υπηρετήσει σε θέσεις στην Επαρχία, ενώ έγινε αρεοπαγίτης το 2017.
To ΣτΕ
Με συντριπτική διαφορά βρέθηκε στην πρώτη θέση των ψήφων ο Δημήτρης Σκαλτσούνης για την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι συγκέντρωσε 20 από τους 22 που ψήφισαν. Ακολούθησαν η Ευαγγελία Νίκα και με δύο ψήφους διαφορά ο Παναγιώτης Ευστράτιου, ενώ πιο πίσω έμειναν οι Μαρία Καραμανωφ, Ιωάννης Γράβαρης και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου.
Πλέον το λόγο έχει το υπουργικό συμβούλιο που θα αναδείξει τους δυο δικαστικούς λειτουργούς που θα παραλάβουν τη σκυτάλη από τους προκατόχους τους.
Ηγεσία Δικαιοσύνης: 3 συν 3 ονόματα δικαστών στο υπουργικό
Φαβορί 
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος είναι ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί στον προεδρικό θώκο του Αρείου Πάγου , ενώ εάν τελικά επιλεγεί, θα παραμείνει έως το 2024, καθώς απέχει τρία χρόνια από την συνταξιοδότηση. Ο αρεοπαγίτης δικαστής διετέλεσε από το 2016 έως το 2018, προϊστάμενος του Εφετείου της Αθήνας.  Υποστηρικτές φέρεται να συγκεντρώνει και η υποψηφιότητα της Μαρίας Γεωργίου που έχει δύο χρόνια μπροστά της μέχρι την συνταξιοδότηση.
Ο υποψήφιος που φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στην «κατάκτηση» της θέσης της σημερινής προέδρου του ΣτΕ Μαίρης Σαρπ είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο  Δημήτρης Σκαλτσούνης, ο οποίος όμως έχει ένα χρόνο παραμονής στο σώμα.
Ηγεσία Δικαιοσύνης: 3 συν 3 ονόματα δικαστών στο υπουργικό
Ο Δημήτρης Σκαλτσούνης στην πορεία του έχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις, ενώ υπήρξε ο εισηγητής στην υπόθεση της αίτησης αναστολής για την συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας και 13 ακόμη Παμμακεδονικών Ενώσεων της Ομογένειας. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση αναζητήσει υποψήφιο που θα μπορέσει να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη θέση του προέδρου του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα στραφεί στους Ευαγγελία Νίκα και Παναγιώτη Ευστρατίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ