Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Τα αποτελέσματα του λογοτεχνικού διαγωνισμού νομικών LawVid-19

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τα αποτελέσματα του λογοτεχνικού διαγωνισμού νομικών LawVid-19

Ολοκληρώθηκε ο λογοτεχνικός διαγωνισμός   ποίησης και διηγήματος “LawVid-19” για  νομικούς και φοιτητές Νομικών Σχολών, με θέμα την πανδημία του Covid-19 και με  χρονική διάρκεια  από 28 Μαρτίου μέχρι 31 Μαΐου 2020.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής παρέλαβαν σε ηλεκτρονική μορφή συνολικά 229 έργα (174 ποιήματα και 55 διηγήματα) 119 νομικών  και 36 φοιτητών Νομικών Σχολών αντίστοιχα. Τα έργα παρελήφθησαν και παρέμειναν ανωνυμοποιημένα και κωδικοποιημένα μέχρι τέλους (συμπεριλαμβανόμενης και της τελευταίας συνεδρίασης της κριτικής επιτροπής), διασφαλίζοντας την αμεροληψία και αντικειμενικότητα της διαδικασίας επιλογής και κατάταξης των έργων που ξεχώρισαν.

Την  ίδια στιγμή, η  κριτική επιτροπή ευχαριστεί θερμά τους συμμετέχοντες για το μοίρασμα της εμπειρίας του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας και διαπιστώνει με χαρά την εξαιρετική ποιότητα των έργων που παρελήφθησαν.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής διάβασαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα ποιητικά και πεζά κείμενα των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό, αξιολογώντας με θετική διάθεση και κριτικό πνεύμα την σχέση τους με το θέμα, την πρωτοτυπία στην σύνθεση μορφής και περιεχομένου, την εσωτερική συνοχή και αρτιότητα, την γλωσσική και αισθητική  οργάνωση του υλικού, την συγκινησιακή ανταπόκριση σε επίπεδο συναισθηματικό ή διανοητικό.

Διαπίστωσαν ότι το ποιοτικό επίπεδο των συμμετοχών ήταν υψηλό, ιδιαίτερα στην κατηγορία των διηγημάτων του κυρίως διαγωνισμού (νομικοί). Συμφώνησαν ότι το σύνολο των έργων αποτελεί μια μοναδική μαρτυρία του τρόπου με τον οποίο η πανδημία και η αντιμετώπισή της επηρέασαν τον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, αφού, μέσα από την ιδιαίτερη οπτική γωνία του νομικού, αποτυπώθηκαν λογοτεχνικά προβληματισμοί και αγωνίες για τις αλλαγές που επήλθαν στην εργασία, στην οργάνωση άρα και αντίληψη του χώρου και του χρόνου της καθημερινής ζωής, στις μορφές επικοινωνίας, στις διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, στον ανθρώπινο ψυχισμό, στην ιεράρχηση αξιών και διαμόρφωση αντιλήψεων, με ποικίλες πραγματικές ή ενδεχόμενες οικονομικές, πολιτικές, ιδεολογικές και ηθικές προεκτάσεις.

Τέλος, μέσα από μια διαδικασία γόνιμου διαλόγου, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν μορφές σύγχρονης και ασύγχρονης επικοινωνίας, τα μέλη της κριτικής επιτροπής αποφάσισαν την κατανομή και απονομή βραβείων και επαίνων ως εξής:

Α΄   ΚΥΡΙΩΣ  ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Α΄-1 ΔΙΗΓΗΜΑ

Το 1ο Βραβείο διηγήματοςαπονέμεται στη δικηγόρο Αθηνών Μαριάνθη Νταφούλη,  για το  διήγημά της «Για τα μάτια της Χαρούλας».

To 2ο Βραβείο διηγήματος απονέμεται από κοινού στη δικηγόρο Πειραιώς Αλεξάνδρα Θεολόγου, για το διήγημά της «Συγκατοίκηση» και στη δικηγόρο Χανίων Μαρία Ευαγγέλου Παπαδάκη, για το διήγημά της «Rimedio».

To3ο Βραβείο διηγήματος απονέμεται από κοινού στην ασκούμενη δικηγόρο Αθηνών Βασιλική Δέδε, για το διήγημά της «Κατσαρόλες» και στον δικηγόρο Αθηνών Αργύρη Καλλιρώση, για το διήγημά του «ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ».

Επιπλέον αυτών, στην κατηγορία διηγήματος, απονέμεται Έπαινος στους παρακάτω (κατ’ αλφαβητική σειρά) έξη συμμετέχοντες για τα έργα τους που διακρίθηκαν:

Στον δικηγόρο Αθηνών Ελευθέριο Ε. Αθανασόπουλο, για το διήγημά του «Ἔρως εἰς τὴν Εὐελπίδων».

Στη δικηγόρο Αθηνών Αλεξάνδρα Βερνάρδου, για το διήγημά της «Πρόσωπο Αναφοράς».

Στον δικηγόρο Αθηνών Αλέξανδρο Μαράτο (ψευδώνυμο  Μάριος Αλεξίου), για το διήγημά του «ΑΥΤΑ».

Στη δικηγόρο Αθηνών Όλγα Μοσχοχορίτου, για το διήγημά της «Ο ΘΕΟΣ ΚΙ Ο ΓΕΙΤΟΝΑΣ».

Στη δικηγόρο Αθηνών Χριστίνα Ντούση, για το διήγημά της «Η δύναμη του ροδάκινου».

Στη δικαστική λειτουργό με το ψευδώνυμο Stella Blau, για το διήγημά της «ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ»

Α΄-2 ΠΟΙΗΣΗ

Το 1ο Βραβείο ποίησηςαπονέμεται στηδικηγόρο Αθηνών με το ψευδώνυμο Ρω, για τα ποιήματά της «Τα ανείπωτα» και «Αλμύρα».

Το 2ο Βραβείο ποίησης απονέμεται στον δικηγόρο Αθηνών Ιωάννη Θ. Αβαρκιώτη,  για το ποίημά του «Άτιτλο ΙΙ».

Το 3ο Βραβείο ποίησης απονέμεται στη δικηγόρο Αθηνών Ιωάννα Μπαλαούρα (ψευδώνυμο Αγράμπελη),  για το ποίημά της «Κλειστόν λόγω κορωνοϊού».

Επιπλέον αυτών, στην κατηγορία ποίησης, απονέμεται Έπαινος στους παρακάτω (κατ’ αλφαβητική σειρά) τέσσερις συμμετέχοντες για τα έργα τους που διακρίθηκαν:

Στη δικηγόρο Ηρακλείου Βούλα Επιτροπάκη, για το ποίημά της «Κατ αγγελία».

Στον Πρόεδρο Εφετών Φώτη Μουζάκη (ψευδώνυμο Φραγκίσκος Μύρωνας), για το ποίημά του «Μεγάλη Παρασκευή, 2020 μ.Χ.».

Στον επίτιμο δικηγόρο και ομότιμο καθηγητή Εγκληματολογίας Γιάννη Πανούση, για το ποίημά του ‘Έγκλειστος Αναστοχασμός».

Στην Εφέτη Ελένη Σκριβάνου, για το ποίημά της «ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ».

Β΄ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ  ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ  (ΦΟΙΤΗΤΕΣ  ΝΟΜΙΚΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ)

Β-1 ΔΙΗΓΗΜΑ

Το 1ο Βραβείο απονέμεται στον Ευστάθιο-Ραφαήλ Πασγιάνο, για το διήγημά του «MUSICIEN RATÉ».

Το 2ο Βραβείο απονέμεται στην Τζένη Τσαμάκου, για το διήγημά της «Ένα λεπτό».

Το 3ο Βραβείο απονέμεται στην Δήμητρα Μαρινάκου, για το διήγημά της «Άνθος της Σιωπής»

Β-2 ΠΟΙΗΣΗ

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αποφάσισαν να μην απονεμηθούν βραβεία στη συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά μόνο Έπαινοι. Απονέμεται Έπαινος στους παρακάτω τρεις συμμετέχοντες (χωρίς αξιολογική σειρά) για τα έργα τους που διακρίθηκαν:

Στην Μαρία Κασούμη,  για το ποίημά της «Δίκη αγγέλων».

Στον Απόστολο Ρούσση, για το ποίημά του «ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ».

Στον Ανδρέα Σταφυλίδη, για το ποίημά του «Του γένους μου, ο πόνος».

Σύντομα θα υπάρξει   συνέχεια (δημοσιεύσεις διακριθέντων έργων, απονομές, εκδήλωση, κ.λπ.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ