Παρασκευή 03 Μαϊου 2024

Τα δικαστικά κτίρια “χαρτογραφούνται”: Πρωτοβουλία των υπαλλήλων για καταγραφή όλων των προβλημάτων σε υποδομές

Μετά τη συγκέντρωση του υλικού θα προχωρήσουν σε διαβήματα προς όλους τους αρμόδιους φορείς για τις τριτοκοσμικές - όπως λένε - συνθήκες που επικρατούν. Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τα δικαστικά κτίρια “χαρτογραφούνται”: Πρωτοβουλία των υπαλλήλων για καταγραφή όλων των προβλημάτων σε υποδομές EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε “χαρτογράφηση” των δικαστικών κτιρίων προχωράει η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), με στόχο την τεκμηριωμένη ανάδειξη των προβλημάτων που υπάρχουν και τα οποία έχουν οδηγήσει κατ’ επανάληψη τους υπηρετούντες στις υποδομές αυτές να εκπέμψουν κραυγή αγωνίας χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση.

«Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των δικαστικών υπηρεσιών είναι οι κτηριακές υποδομές και οι επισφαλείς για στις εργαζόμενους συνθήκες των δικαστικών κτηρίων στις περισσότερες περιοχές στις χώρας. Άλλωστε, στις φορές,τόσο το Δ.Σ. στις ΟΔΥΕ, όσο και οι κατά τόπους Πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι έχουμε επισημάνει μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με την ακαταλληλότητα ή και την επικινδυνότητα ορισμένων κτηρίων, την έλλειψη μέτρων προστασίας από φυσικά φαινόμενα (πχ. Σεισμό, πυρκαγιά), στις μακροχρόνιες βλάβες σε συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού κ.ά.» αναφέρει η ΟΔΥΕ σε ανακοίνωσή στις, παραπέμποντας και στο παράδειγμα του περασμένου Απριλίου με την πυρκαγιά στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, που είχε σαν αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή μέρους των γραφείων στις υπηρεσίας και όπου από… τύχη δεν υπήρξαν θύματα καθώς ήταν Κυριακή.

Για το λόγο αυτό η ΟΔΥΕ καλεί όλους στις Πρωτοβάθμιους Συλλόγους να προχωρήσουν μέχρι τέλος Αυγούστου στην καταγραφή των προβλημάτων και να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν τα δικαστικά κτίρια στις περιοχής στις, στέλνοντας το σχετικό υλικό (έγγραφα- διαβήματα- φωτογραφίες).

«Το Δ.Σ. στις ΟΔΥΕ, επιδιώκει να προβάλλει ολοκληρωμένα στις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε και στις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, πολύ δε περισσότερο στις παρούσας κυβέρνησης, που λειτουργώντας και στο χώρο στις με τη λογική του «πάμε και όπου βγει», δεν έχει λάβει εδώ και 4 χρόνια καμία μέριμνα, για την καλυτέρευση των συνθηκών στα δικαστικά κτήρια, παρά το γεγονός ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης των κατάλληλων μέτρων για την ασφάλεια, την προστασία και την υγεία των εργαζόμενων στις δικαστικές υπηρεσίες αλλά και όλων των προσερχόμενων σ’ αυτές» αναφέρεται.

Σήμα κινδύνου και από δικηγόρους

Ήδη, από τον Μάρτιο του 2022 ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός υπογράμμιζε πως «δεν είναι νοητό, το 2022, σε μία ευρωπαϊκή χώρα, δικαστικά μέγαρα να πλημμυρίζουν από μία βροχή, να μην διαθέτουν θέρμανση και επαρκή φωτισμό, οι τοίχοι και τα δάπεδα να έχουν διαβρωθεί και να παραμένουν ως έχουν και να παρατηρούνται ελλείψεις σε βασικές υλικοτεχνικές υποδομές, καθίσματα, ψευδοροφές, τουαλέτες, ανελκυστήρες κλπ.»

Και τόνιζε από τότε: «“Καταρρέει” η Δικαιοσύνη: Δικαστές, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι καλούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε μία βασική πολιτειακή λειτουργία, όπως η απονομή της Δικαιοσύνης, υπό απαράδεκτες συνθήκες και σε χώρους μη ασφαλείς και μη λειτουργικούς. Κάθε μέρα καθυστέρησης διαιωνίζει μία κατάσταση που δεν τιμά κανένα και παραπέμπει σε τριτοκοσμικό κράτος».

“Χαρτογράφηση” των δικαστικών κτιρίων

EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

“Χαρτογράφηση” των δικαστικών κτιρίων: Ο καύσωνας Κλέων και η έλλειψη κλιματιστικών

Ενδεικτικό των ελλείψεων στα δικαστικά κτίρια είναι και το πρόσφατο παράδειγμα με την επιδρομή του καύσωνα Κλέοντα, που οδήγησε σε λουκέτο αρκετές υπηρεσίες – όπως Εφετείο και Πρωτοδικείο Αθηνών, υποθηκοφυλακεία κ.ά. – εξαιτίας απουσίας κλιματισμού.

Τις ημέρες εκείνες, οι δικαστικοί υπάλληλοι κατήγγειλαν πως παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες εδώ και πολλά χρόνια το πρόβλημα παραμένει άλυτο. «Με αποτέλεσμα κατά τις ημέρες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες οι συνθήκες στις δικαστικές υπηρεσίες να είναι αφόρητες και επικίνδυνες τόσο για τους δικαστικούς υπαλλήλους (που είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν εκεί για οκτώ ολόκληρες ώρες), όσο και για τους προσερχόμενους στις δικαστικές υπηρεσίες, πολίτες και δικηγόρους».

Γινόταν μάλιστα λόγος και για αίθουσες που εκτός από έλλειψη κλιματισμού, δεν υπάρχουν παράθυρα και δεν αερίζονται, κάνοντας τις συνθήκες εργασίας ακόμα πιο απάνθρωπες.

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Η «αυτοψία» στα Δικαστήρια για τον καύσωνα και το πρόγραμμα κτιριακής αναβάθμισης

Με αφορμή τον καύσωνα του Ιουλίου στα Δικαστήρια είχε βρεθεί η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης διενεργώντας «αυτοψία» για τις συνθήκες λειτουργίας, μετά και τις αποφάσεις αναστολής εργασιών λόγω καύσωνα και εξαιτίας ελλείψεων σε υποδομές.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μαζί με τον υφυπουργό Γιάννη Μπούγα και τον γενικό γραμματέα Πάνο Αλεξανδρή επέλεξαν να διαπιστώσουν επί τόπου τις συνθήκες που επικρατούν στο Πρωτοδικείο και το Εφετείο Αθηνών.

Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκαν με τα Τριμελή Συμβούλια Διοίκησης των δύο Δικαστηρίων και μετά την ενημέρωση, υπήρξε ιεράρχηση των θεμάτων, που χρήζουν άμεση επέμβασης και αυτών που μπορούν να αντιμετωπιστούν μεσοπρόθεσμα.

Σε πρόσφατη μάλιστα συνέντευξή του ο κ. Φλωρίδης είχε αναφερθεί στον στόχο έως το τέλος του 2023 «να έχουν προχωρήσει οι συμβάσεις κατασκευής έργων του μεγάλου προγράμματος κτιριακής αναβάθμισης της Δικαιοσύνης, ορισμένα εκ των οποίων, όπως η κατασκευή του νέου Πρωτοδικείου Αθηνών, του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά και η ανακαίνιση του Αρσακείου που στεγάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, η ανακαίνιση του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2025».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ