Παρασκευή 01 Ιουλίου 2022

Τα εγκληματικά αποτυπώματα στον εγκέφαλο των δολοφόνων: Τι δείχνουν έρευνες σε 800 φυλακισμένους

Επιστήμονες «διαβάζοντας» τον εγκέφαλο όσων είχαν διαπράξει ή αποπειραθεί να διαπράξουν ανθρωποκτονία, κατέληξαν πως είχαν μειωμένη φαιά ουσία σε σύγκριση με άτομα που κατηγορούνταν για άλλα αδικήματα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τα εγκληματικά αποτυπώματα στον εγκέφαλο των δολοφόνων: Τι δείχνουν έρευνες σε 800 φυλακισμένους FREEPIK

Μπορεί ο εγκέφαλος να διαγνώσει δολοφονικά ένστικτα; Καταγράφονται η επιθετικότητα ή η έλλειψη ενσυναίσθησης; Κι όμως, ναι, τα εγκληματικά αποτυπώματα του εγκεφάλου προδίδουν τους δολοφόνους.

Ο εγκέφαλος των δολοφόνων: Τι δείχνουν έρευνες σε 800 φυλακισμένους

Η καταγραφή των εγκεφαλικών κυττάρων σύμφωνα με νεότερες έρευνες καταδεικνύει πως τα σημάδια για τους οιονεί δολοφόνους υπάρχουν στα εγκεφαλικά κύτταρα, σε αντίθεση με όσους διαπράττουν μικρότερης εμβέλειας αδικήματα.

Αυτό αποκαλύπτεται σε έρευνα που έγινε σε 800 φυλακισμένους. Σε αυτήν, οι επιστήμονες κατέγραψαν πως όσοι είχαν διαπράξει ή αποπειραθεί να διαπράξουν ανθρωποκτονία, είχαν μειωμένη φαιά ουσία σε σύγκριση με άτομα που κατηγορούνταν για άλλα αδικήματα.

Όπως αναφέρεται «οι περισσότερες σύγχρονες έρευνες που αναζητούν να βρουν δομικά ή βιολογικά σημάδια εγκληματικών και αντικοινωνικών συμπεριφορών σε δεδομένα απεικόνισης του εγκεφάλου, επικεντρώνονται σε πιο γενικά χαρακτηριστικά, όπως η επιθετικότητα ή η έλλειψη ενσυναίσθησης. Η νευρολογία της ψυχοπάθειας είναι ένας τομέας της νευροεπιστήμης, με πολλούς ερευνητές να ανακαλύπτουν συναρπαστικές πληροφορίες σχετικά με πιθανές δομές του εγκεφάλου, που θα μπορούσαν να κρύβονται πίσω από ορισμένες βίαιες, αντικοινωνικές συμπεριφορές».

Η έρευνα σε 800 φυλακισμένους το 2019 που είχε δημοσιευθεί στο Brain Imaging and Behavior, εξέτασε δεδομένα δομικής μαγνητικής τομογραφίας. Οι φυλακισμένοι – συμμετέχοντες στην έρευνα κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες.

Στην πρώτη, συμμετείχαν 203 άτομα τα οποία είχαν σκοτώσει κάποιον ή είχαν κάνει απόπειρα ανθρωποκτονίας. Η δεύτερη ομάδα περιλάμβανε 475 βίαια άτομα τα οποία όμως δεν είχαν διαπράξει δολοφονία και στην τρίτη ομάδα συμμετείχαν 130 ελάχιστα βίαια άτομα που κατηγορούνταν για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, πορνεία και άλλα εγκλήματα που δεν είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρό τραυματισμό άλλων. Ο εγκέφαλος των δολοφόνων: Τι δείχνουν έρευνες σε 800 φυλακισμένους

Οι εγκεφαλικές διαφορές

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε κάποιες διαφορές στην φαιά ουσία του εγκεφάλου των ατόμων που είχαν διαπράξει ανθρωποκτονία, σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε μικρή διαφορά μεταξύ των βίαιων και των ελάχιστα βίαιων ατόμων, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχουν σημαντικές μειώσεις της φαιάς ουσίας σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου που διακρίνουν ιδιαίτερα τους δράστες ανθρωποκτονιών από άλλους εγκληματίες.

Διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν διαπράξει ή είχαν αποπειραθεί να διαπράξουν ανθρωποκτονία, είχαν μειωμένη φαιά ουσία σε σύγκριση με τα άτομα που κατηγορούνταν για άλλα αδικήματα. Οι μειώσεις αυτές ήταν ιδιαίτερα εμφανείς σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη συναισθηματική επεξεργασία, τον έλεγχο της συμπεριφοράς και την κοινωνική νόηση. «Περισσότερη φαιά ουσία σημαίνει περισσότερα κύτταρα, νευρώνες και γλοία», είχε δηλώσει ο Τζιν Ντέσετι, καθηγητής Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο που συμμετείχε στην έρευνα. Επισήμανε δε, διαφορές στον τροχιακό φλοιό και στους πρόσθιους κροταφικούς λοβούς του εγκεφάλου. «Αυτά τα στοιχεία τα χρειάζεστε για να κάνετε υπολογισμούς, για να επεξεργαστείτε πληροφορίες -είτε πρόκειται για συναισθηματικές πληροφορίες που σας βοηθούν να νιώσετε ενσυναίσθηση για κάποιον άλλον, είτε για πληροφορίες που χρησιμοποιείτε για να ελέγξετε τη συμπεριφορά σας και να καταστείλετε τις αντιδράσεις σας».

Τα αποτελέσματα αυτά είναι αναμφισβήτητα περίεργα αν αναλογιστεί κανείς την ετερογενή φύση των ανθρωποκτονιών. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι συμπεριέλαβαν μόνο τα σοβαρά εγκλήματα ανθρωποκτονίας και δεν έλαβαν υπόψη την πρόθεση, οπότε η μελέτη επισημαίνει μικρή νευρολογική διαφορά μεταξύ μιας ανθρωποκτονίας που προέκυψε από μια επίθεση η οποία πήγε στραβά και μιας βίαιης και σκόπιμης δολοφονίας.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μελέτη αυτή δεν θα πρέπει να αποτελέσει εργαλείο πρόβλεψης ανθρωποκτονικής συμπεριφοράς. Από την πλευρά του ο νευροεγκληματολόγος Έιντριαν Ρέιν είχε πει ότι αυτού του είδους τα εγκληματικά αποτυπώματα του εγκεφάλου δεν προβλέπουν απαραίτητα μελλοντικές αντικοινωνικές συμπεριφορές, αλλά ίσως υποδηλώνουν μια μεγαλύτερη τάση για τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ο εγκέφαλος των δολοφόνων: Τι δείχνουν έρευνες σε 800 φυλακισμένους

Το «γονίδιο του πολεμιστή»

Δολοφονικό συνδυασμό χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες την προδιάθεση για βία με κακοποίηση στην παιδική ηλικία. Σημαντικό ρόλο παίζει το «γονίδιο του πολεμιστή», που σύμφωνα με τους ειδικούς έχει το 30% των ανδρών και ρυθμίζει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στον έλεγχο των παρορμήσεων. Η ενεργοποίηση του γονιδίου αυτού εξαρτάται καθοριστικά από το τι έχει συμβεί στην παιδική ηλικία ενός ατόμου.

Το 1993, μετά από 15 χρόνια έρευνας μιας οικογένειας από την Ολλανδία – όπου όλοι οι άνδρες είχαν ιστορικό βίαιης συμπεριφοράς – αποκάλυψε ότι όλοι τους είχαν έλλειψη του ίδιου γονιδίου. Το γονίδιο αυτό παράγει ένα ένζυμο που ονομάζεται ΜΑΟΑ. Έχει αποδειχθεί ότι η έλλειψη του γονιδίου MAOA σημαίνει και προδιάθεση για βία. Αυτή η παραλλαγή είναι γνωστή και ως το «γονίδιο του πολεμιστή».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το 30% των ανδρών έχουν αυτό το γονίδιο, ωστόσο, η ενεργοποίησή του εξαρτάται καθοριστικά από το τι έχει συμβεί στην παιδική ηλικία ενός ατόμου.

Το γενεαλογικό δέντρο του Τζιμ Φάλλον, καθηγητή ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, περιλαμβάνει έναν εκπληκτικά μεγάλο αριθμό δολοφόνων. Μετά από γενετικό έλεγχο ανακάλυψε ότι και εκείνος έφερε πάρα πολλά γονίδια που έχουν συνδεθεί με βίαιη ψυχοπαθητική συμπεριφορά.

Ωστόσο ο Φάλλον δεν είναι δολοφόνος αλλά ένας αγαπητός πανεπιστημιακός καθηγητής και αυτό γιατί είχε μια καλή παιδική ηλικία. «Αν έχετε αυτό το γονίδιο και κακοποιηθείτε νωρίς στη ζωή σας, οι πιθανότητες να εγκληματίσετε είναι πολύ μεγαλύτερες. Αν έχετε το γονίδιο αλλά δεν έχετε κακοποιηθεί, τότε πραγματικά δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος».

Φαίνεται λοιπόν ότι η προδιάθεση για βία σε συνδυασμό με κακοποίηση στην παιδική ηλικία, μπορεί να είναι ένας δολοφονικός συνδυασμός. Πολλές έρευνες επικεντρώνονται σε τρόπους μείωσης της βίαιης συμπεριφοράς και υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η διδασκαλία θετικών γονικών δεξιοτήτων σε οικογένειες που βρίσκονται σε κίνδυνο, είναι αποτελεσματική στη βελτίωση του ελέγχου των παρορμήσεων. Ο εγκέφαλος των δολοφόνων: Τι δείχνουν έρευνες σε 800 φυλακισμένους

Μάρτυρας – κλειδί ο εγκέφαλος

Τον περασμένο Ιανουάριο, η αστυνομία του Ντουμπάι χρησιμοποίησε μια τεχνολογία που ονομάζεται «Memory Print», η οποία στην ουσία, χρησιμοποιεί τον εγκέφαλο ενός υπόπτου, ως μάρτυρα-κλειδί για την εξιχνίαση ενός εγκλήματος. Η αστυνομία διεξήγαγε ένα χρόνο δοκιμών της τεχνολογίας αυτής προτού τη χρησιμοποιήσει σε πραγματικές υποθέσεις της.

Ο ύποπτος φορά ένα σκουφάκι με ενσωματωμένα ηλεκτρόδια το οποίο ανιχνεύει την εγκεφαλική του δραστηριότητα, ενώ ακούει δηλώσεις που σχετίζονται με το έγκλημα. Το σύστημα αναζητά ένα συγκεκριμένο ηλεκτρικό σήμα που συνδέεται με τον εγκέφαλο, το οποίο ονομάζεται P300, και το οποίο γίνεται μεγαλύτερο όταν ένα άτομο λαμβάνει οπτικές ή λεκτικές ενδείξεις σχετικά με ένα αντικείμενο, μια τοποθεσία, ένα πρόσωπο, ένα φονικό όπλο, μια σκηνή εγκλήματος ή ένα θύμα.

«Η μνήμη ενός ατόμου αποθηκεύει ενέργειες, εικόνες και γεγονότα της καθημερινής ζωής», δήλωσε Μοχάμαντ Αλ Χαμαντί, διευθυντής εγκληματολογίας της αστυνομίας του Ντουμπάι. «Καθώς τα εγκεφαλικά κύματα διεγείρονται όταν το άτομο κοιτάζει οικεία αντικείμενα, εμείς μπορούμε να προσδιορίσουμε πόσα γνωρίζει γι’ αυτά, χρησιμοποιώντας μια συσκευή που ονομάζεται P300. Η συσκευή αυτή ανιχνεύει τον αυξημένο ρυθμό των εγκεφαλικών κυμάτων όταν το άτομο αρχίζει να θυμάται τις λεπτομέρειες του εγκλήματος, ενώ κοιτάζει τις εικόνες ή τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό» αναφέρει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ