Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Τα βραβεία του λογοτεχνικού διαγωνισμού για νομικούς LawVid-19

Δικηγόροι και δικαστές, άφησαν τήβεννο και  γραβάτες και ξεδίπλωσαν έναν άλλο ψυχικό κόσμο που κρύβουν μέσα τους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τα βραβεία του λογοτεχνικού διαγωνισμού για νομικούς LawVid-19

Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Στο μαγευτικό χώρο του Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας» (θέατρο Ολύμπια) στο κέντρο της Αθήνας και κάτω από τους ήχους της χορωδίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε η απονομή  των βραβείων του λογοτεχνικού διαγωνισμού  για νομικούς LawVid-19.

Δικηγόροι και δικαστές, άφησαν τήβεννο και  γραβάτες και ξεδίπλωσαν έναν άλλο ψυχικό κόσμο που κρύβουν μέσα τους, μακριά από Ποινικούς Κώδικες, Κώδικες Πολιτικής Δικονομίας και δικόγραφα.

Η ξύλινη νομική γλώσσα έμεινε στα γραφεία και τα δικαστήρια, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε επιστήμονες που δεν τους το είχες, να ανοίξουν την σκέψη, ψυχή, μυαλό και  διάθεση μέσα στις ημέρες της καταχνιάς της πανδημίας και να βγάλουν από μέσα τους αυτό που έκρυβαν και πολύ δεν το γνώριζαν. Δεν είναι τίποτε άλλο από την ποιήσει και πεζογραφία.

Αναμφίβολα, την ξεχωριστή αυτή βραδιά διάνθησε η ηθοποιός Λένικα Αρφάνη, η οποία ανέγνωσε αποσπάσματα από τα βραβευθέντα ποιήματα, διηγήματα, κ.λπ.

Τις απονομές των βραβείων έκαναν ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, η πρόεδρος του ΚΕΛΔ Σ  Σοφία Λιγνού, ο καθηγητής της Νομικής Αθηνών και μέλος της ομάδας «Δίκαιο και Τέχνη» Αντώνης Καραμπατζός, ο επικεφαλής του E-Themis Δημήτρης Αναστασόπουλος, οι δικηγόροι-λογοτέχνες Κατερίνα Παπαντωνίου, Άγης Πετάλας και Γιάννης Αντωνιάδης, καθώς και μέλη της κριτικής επιτροπής.

Τα βραβεία που δόθηκαν ήταν αριθμημένα χαρακτικά, ειδικά για τον διαγωνισμό, του Μανώλη Χάρου. Τα βραβεία του λογοτεχνικού διαγωνισμού για νομικούς LawVid-19

Πριν από τις απονομές, ο δικηγόρος Παν. Ρίζος, εκ μέρους της κριτικής επιτροπής μίλησε για τον αποβιώσαντα πρόσφατα διακεκριμένο ποιητή, πεζογράφο και κριτικό βιβλίου (και  δικηγόρο) Κώστα Παπαγεωργίου, ο οποίος είχε αναλάβει και το έργο του συντονιστή της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού.

Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια της χορωδίας του ΔΣΑ, υπό τον μαέστρο της και δικηγόρο Δημήτρη Καρούζο.

Ο εμπνευστής  του διαγωνισμού Παναγιώτης Περάκης, στην έναρξη της εκδήλωσης, αφού ευχαρίστησε   τον ΟΠΑΝΔΑ για την παραχώρηση του θεάτρου Ολύμπια, κάνοντας ειδική αναφορά στο έργο της πρόεδρου του  και δικηγόρο Άννα Ροκοφύλλου, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:

«Γνωρίζοντας ότι εμείς οι νομικοί έχουμε μακρά παράδοση στη σχέση μας με τα γράμματα, και πολλοί ανάμεσά μας συνηθίζουν να γράφουν, ο συγκεκριμένος λογοτεχνικός διαγωνισμός ξεκίνησε από τη βασική ιδέα ότι σε μια στιγμή που άλλαξε απότομα και δραματικά ολόκληρος ο τρόπος ζωής μας, η επαφή μας με τους αγαπημένους μας, η κοινωνική μας ζωή, οι καθημερινές μας συνήθειες, η δημιουργική απασχόληση θα μπορούσε να είναι η διέξοδος. Ως ένα αντίβαρο στον εγκλεισμό της εποχής του κορωνοϊού (γιατί εμείς προτρέπαμε να τηρηθεί τομένουμε σπίτι, να σεβαστούμε τα μέτρα). Με τη φιλοδοξία δηλαδή να μετατρέψουμε, σε κάποιο βαθμό φυσικά, την νοσηρή αυτή περίοδο σε μια περίοδο δημιουργικότητας, μια που όπως είναι γνωστό, το καλύτερο αντίδοτο για κάθε δύσκολη κατάσταση, για κάθε πόνο, για κάθε δυστυχία, είναι η χαρά της δημιουργίας. Και της προσφοράς βέβαια, αλλά αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο. Τα βραβεία του λογοτεχνικού διαγωνισμού για νομικούς LawVid-19

Αυτό λοιπόν ήταν το πρώτο στοίχημα του διαγωνισμού, να μετατρέψουμε την πανδημία σε ευκαιρία για να κάνουμε όμορφα πράγματα που πολλές φορές θελήσαμε αλλά συχνά αναβάλαμε και, γιατί όχι, μέσω αυτού για να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Για να το κάνουμε δε πιο ξεκάθαρο, ορίσαμε ως θέμα του διαγωνισμού την πανδημία και οτιδήποτε μπορεί να συνδέεται μ΄ αυτήν στην κοινωνική ζωή ή στον εσωτερικό κόσμο κάθε συμμετέχοντα.

Μαζί μ΄ αυτό, βάλαμε κι ένα δεύτερο στοίχημα: Ν΄ αποδείξουμε,μέσω του διαγωνισμού, ότι υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα τα οποία εξαρτώνταιμόνο από μας ή κυρίως από μας, πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας και με τους φίλους μας, χωρίς να περιμένουμε πάντα κάποιον άλλον να φροντίσει για μας. Να αποδείξουμε ότι υπάρχουν πολλά ωραία και σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, βάζοντας όχι χρήματα, αλλά τον χρόνο μας, τις όποιες γνώσεις μας, τους φίλους μας και, κυρίως, την καλή μας διάθεση. Ξεπερνώντας διαχωρισμούς και περιχαρακώσεις.

Είδαμε δηλαδή συνολικά τον διαγωνισμό ως μια δημιουργική εθελοντική διαδικασία ανοσοποίησης απέναντι στον κορωνοιό. Covid-19 αυτός, LawVid-19 εμείς!

Και ταυτόχρονα, είδαμε τον διαγωνισμό ως ένα μέσο επικοινωνίας την εποχή του εγκλεισμού, αφού όλοι όσοι ασχοληθήκαμε με τον διαγωνισμό, είτε εμείς από την πλευρά της διοργάνωσης είτε όλοι οι συμμετέχοντες που έκατσαν έγραψαν και μας έστελναν αυτό που αισθάνονταν, όλοι αποκτήσαμε κάτι κοινό να μας κινεί και να μας συνδέει. Μικρές αλλά πολύτιμες κλωστούλες επικοινωνίας. Τα βραβεία του λογοτεχνικού διαγωνισμού για νομικούς LawVid-19

Αυτά ήταν τα δύο στοιχήματα του διαγωνισμού. Να κάνουμε την πανδημία αφορμή για πολλούς ανθρώπους –συναδέλφους μας- να κάνουν κάτι δημιουργικό κι αυτό να το κάνουμε όσο πιο καλά και σωστά μπορούσαμε, μόνοι μας, με μόνο εφόδιο την καλή μας διάθεση. Νομίζω ότι και τα δύο στοιχήματα κερδήθηκαν».

Οι συμμετοχές

Οι συμμετοχές στο διαγωνισμό ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας, τόνισε ο κ. Περάκης και συνέχισε:

«Παραλάβαμε συνολικά 229 έργα (174 ποιήματα και 55 διηγήματα) από νομικούς (δικηγόρους και δικαστές), καθώς και από 36 φοιτητές νομικών σχολών. Τα έργα παρελήφθηκαν και παρέμειναν ανωνυμοποιημένα και κωδικοποιημένα μέχρι τέλους (συμπεριλαμβανόμενης και της τελευταίας συνεδρίασης της Κριτικής Επιτροπής), διασφαλίζοντας την αμεροληψία και αντικειμενικότητα της διαδικασίας επιλογής και κατάταξης των έργων που ξεχώρισαν.

Διαπιστώθηκε η εξαιρετική ποιότητα των έργων που υποβλήθηκαν (ιδιαίτερα στην κατηγορία των διηγημάτων), όχι μόνο αυτών που βραβεύθηκαν –υπήρξαν πολλά ακόμη υψηλότατου  επιπέδου έργα, απλά πάντοτε σ΄ έναν διαγωνισμό αναγκαστικά γίνεται μια επιλογή, πολύ δύσκολη εν προκειμένω. Τα βραβεία του λογοτεχνικού διαγωνισμού για νομικούς LawVid-19

Πέρα όμως από τις διακρίσεις, προέκυψε και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μου, που δεν ήταν στις αρχικές προθέσεις μας. Διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι το σύνολο των έργων αποτελεί μια μοναδική μαρτυρία του τρόπου με τον οποίο βιώθηκε η πανδημία και οι συνέπειές της στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο. Μέσα από την ιδιαίτερη οπτική γωνία του νομικού, αποτυπώθηκαν λογοτεχνικά προβληματισμοί και αγωνίες για τις αλλαγές που επήλθαν στην εργασία, στην  αντίληψη του χρόνου, στις μορφές επικοινωνίας, στις διαπροσωπικές σχέσεις, στον ψυχισμό μας, στην ιεράρχηση των αξιών.

Τα έργα που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό, ως όλον, ως ένα ακούσιο συλλογικό έργο όλων των συμμετεχόντων, αποτελούν ένα κοινό ημερολόγιο πολιορκίας, που γράφτηκε απ όλους μαζί για την πρωτοφανή αυτή περίοδο. Κι αυτό νομίζω ότι έχει μια πρόσθετη αξία για το μέλλον. Τίθεται συνεπώς εκ των πραγμάτων ζήτημα μιας συνολικής έκδοσης, όλων των έργων που υποβλήθηκαν. Θα το δούμε.

Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, οφείλω επίσης να πω ότι ο διαγωνισμός κέντρισε γενικότερα το ενδιαφέρον, ακολούθησαν και άλλοι αντίστοιχοι διαγωνισμοί και πρωτοβουλίες –κάτι που καθόλου δεν μας ενόχλησε, το αντίθετο-, μέχρι και το ραδιόφωνο COSMOSτης Νέας Υόρκης ασχολήθηκε μαζί μας, σ΄ ένα αφιέρωμα εκπομπών που έκανε με θέμα το πώς βιώνει η Ελλάδα την πανδημία.  Νομίζω λοιπόν ότι ο διαγωνισμός τα κατάφερε». Τα βραβεία του λογοτεχνικού διαγωνισμού για νομικούς LawVid-19

Ένα μεγάλο ευχαριστώ

«Πηγαίνω στο σπουδαιότερο για μένα, στις ευχαριστίες που  αισθάνομαι ότι οφείλω. Διότι ιδέες πάντα υπάρχουν, σημασία όμως έχουν οι άνθρωποι χάρη στους οποίους οι ιδέες γίνονται πραγματικότητα. Ιδίως όταν αυτοί οι άνθρωποι προσφέρουν  τον χρόνο και τον κόπο τους εθελοντικά, από μεράκι, μέσα απ΄ την ψυχή τους, χωρίς να περιμένουν κανένα αντάλλαγμα, όπως έγινε εδώ.

Πρώτα απ όλα, λοιπόν, πέρα βέβαια από τους συμμετέχοντες, τις πιο θερμές ευχαριστίες δικαιούνται τα μέλη της κριτικής επιτροπής, που ανταποκρίθηκαν όλοι χωρίς δεύτερη σκέψη στην πρόσκληση, διαθέτοντας ώρες επί ωρών για να φέρουν εις πέρας με άψογο τρόπο, υποδειγματικά θα έλεγα, με σοβαρότητα και επαγγελματισμό, τον διαγωνισμό αυτόν. Ξεχωριστά πρόσωπα όλοι, νομικοί και μη, που παρά τις διαφορές τους σε καταβολές και αντιλήψεις, έχουν άπαντες μια ιδιαίτερη σχέση με τα γράμματα και τις τέχνες. Τους αξίζουν συγχαρητήρια λοιπόν και θερμές ευχαριστίες. Πρόκειται για (τους αναφέρω με αλφαβητική σειρά):

-τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Μανώλη Ανδριωτάκη,

-την δικηγόρο, διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Ευαγγελία Βαγενά,

-τη δικαστή και κειμενογράφο Νίκη Κόλλια,

-τη φιλόλογο Άννα Λαμπαρδάκη,

-τον ομότιμο καθηγητή φιλοσοφίας, συγγραφέα και πρώην Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά,

-τον ποιητή Πάνο Νιαβή,

-τον δικηγόρο και λογοτέχνη Παναγιώτη Ρίζο,

-τη δικηγόρο και συγγραφέα Ελένη Τροβά,

-τον ζωγράφο Μανώλη Χάρο,

-τον συγγραφέα και νομικό Χρήστο Χωμενίδη. Τα βραβεία του λογοτεχνικού διαγωνισμού για νομικούς LawVid-19

Πολλές ευχαριστίες επίσης οφείλονται στον Κύκλο Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών (ΚΕΛΔ), που πήρε την πρωτοβουλία να στηρίξει  επίσημα τον διαγωνισμό. Ήταν πολύ όμορφο για μας και πολύ σημαντικό για τον διαγωνισμό. Αφήστε που εγώ βρίσκω ότι υπάρχει κι ένας ξεχωριστός συμβολισμός σ΄ αυτήν την πρώτη συνέργεια δικαστών με δικηγόρους, μια που έχει ως αντικείμενο τον πολιτισμό. Έχει τη δική του σημασία αυτό. Πέρα από την Πρόεδρο του ΚΕΛΔ, την Πρόεδρο Εφετών κυρία Σοφία Λιγνούπου είναι εδώ,  ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται προσωπικά στον εισαγγελέα Εφετών κ. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο(Αντιπρόεδρο του ΚΕΛΔ) για το ενδιαφέρον του από την πρώτη στιγμή και, βέβαια, πάνω απ΄ όλους, στον Εφέτη κ. Δημήτρη Ορφανίδη, τ. Πρόεδρο του ΚΕΛΔ, που είχε μεγάλη προσωπική συμμετοχή και στο οργανωτικό μέρος του διαγωνισμού και ιδίως στις πολλές αποφάσεις που έπρεπε να λαμβάνονται ώστε να διασφαλίζεται πάντοτε η εγκυρότητα των διαδικασιών.

Για την προβολή του διαγωνισμού, θερμές ευχαριστίες στο Dikastiko.gr και προσωπικά στον Τάκη Τσιμπούκη, στην AthensVoice και στον εκδότη της Φώτη Γεωργελέ (που ήταν συνάδελφός μας κι αυτός –δικηγόρος- για αρκετά χρόνια, μέχρι που αφοσιώθηκε εντελώς στη δημοσιογραφία) αλλά και στον ΔΣΑ, που ενημέρωσε τους δικηγόρους για τον διαγωνισμό από το site του Συλλόγου.

Τέλος, πολλές ευχαριστίες από καρδιάς σε δύο πρόσωπα που ήταν πραγματικά η ψυχή του διαγωνισμού, στην δικηγόρο και θεατρολόγο Ασημίνα Ξυλά και στην ασκούμενη δικηγόρο Τάμυ Δρακοπούλου, που χωρίς αυτές αμφιβάλλω αν θα τα είχαμε καταφέρει.»

Τα βραβεία του διαγωνισμού

Α΄ ΚΥΡΙΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Α1-ΔΙΗΓΗΜΑ

Το 1ο Βραβείο διηγήματος απονεμήθηκε στη δικηγόρο Αθηνών Μαριάνθη Νταφούλη, για το διήγημά της «Για τα μάτια της Χαρούλας».

To 2ο Βραβείο διηγήματος απονεμήθηκε από κοινού στη δικηγόρο Πειραιώς Αλεξάνδρα Θεολόγου, για το διήγημά της «Συγκατοίκηση» και στη δικηγόρο Χανίων Μαρία Ευαγγέλου Παπαδάκη, για το διήγημά της «Rimedio».

To 3ο Βραβείο διηγήματος απονεμήθηκε από κοινού στην ασκούμενη δικηγόρο Αθηνών Βασιλική Δέδε, για το διήγημά της «Κατσαρόλες» και στον δικηγόρο Αθηνών Αργύρη Καλλιρώση, για το διήγημά του «ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ».

Επιπλέον, στην κατηγορία διηγήματοςαπονεμήθηκε έπαινος στους παρακάτω (κατ’ αλφαβητική σειρά) έξη συμμετέχοντες για τα έργα τους που διακρίθηκαν:

-Στον δικηγόρο Αθηνών Ελευθέριο Ε. Αθανασόπουλο, για το διήγημά του «ἜρωςεἰςτὴνΕὐελπίδων».

-Στη δικηγόρο Αθηνών Αλεξάνδρα Βερνάρδου, για το διήγημά της «Πρόσωπο Αναφοράς».

-Στον δικηγόρο Αθηνών Αλέξανδρο Μαράτο (ψευδώνυμο Μάριος Αλεξίου), για το διήγημά του «ΑΥΤΑ».

-Στη δικηγόρο Αθηνών Όλγα Μοσχοχορίτου, για το διήγημά της «Ο ΘΕΟΣ ΚΙ Ο ΓΕΙΤΟΝΑΣ».

-Στη δικηγόρο Αθηνών Χριστίνα Ντούση, για το διήγημά της «Η δύναμη του ροδάκινου» και

-Στη δικαστική λειτουργό με το ψευδώνυμο StellaBlau, για το διήγημά της «ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ»

Α2- ΠΟΙΗΣΗ

Το 1ο Βραβείο ποίησης απονεμήθηκε στη δικηγόρο Αθηνών με το ψευδώνυμο Ρω, (Αγγελική Μπελτάου είναι το αληθινό της όνομα) για τα ποιήματά της «Τα ανείπωτα» και «Αλμύρα».

Το 2ο Βραβείο ποίησηςαπονεμήθηκε στον δικηγόρο Αθηνών Ιωάννη Αβαρκιώτη, για το ποίημά του «Άτιτλο ΙΙ».

Το 3ο Βραβείο ποίησηςαπονεμήθηκε στη δικηγόρο Αθηνών Ιωάννα Μπαλαούρα (ψευδώνυμο Αγράμπελη), για το ποίημά της «Κλειστόν λόγω κορωνοϊού».

Επιπλέον, στην κατηγορία ποίησηςαπονεμήθηκεέπαινος στους παρακάτω (κατ’ αλφαβητική σειρά) τέσσερις συμμετέχοντες για τα έργα τους που διακρίθηκαν:

-Στη δικηγόρο Ηρακλείου Βούλα Επιτροπάκη, για το ποίημά της «Κατ αγγελία».

-Στον Πρόεδρο Εφετών Φώτη Μουζάκη (ψευδώνυμο Φραγκίσκος Μύρωνος), για το ποίημά του «Μεγάλη Παρασκευή, 2020 μ.Χ.».

-Στον επίτιμο δικηγόρο και ομότιμο καθηγητή Εγκληματολογίας Γιάννη Πανούση, για το ποίημά του «Έγκλειστος Αναστοχασμός».Τον έπαινο θα παραλάβει για λογαριασμό του ο Δρ Βασίλειος Μαστρογιάννης.

-Στην Εφέτη Ελένη Σκριβάνου, για το ποίημά της «ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ (ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ)

Β-1 ΔΙΗΓΗΜΑ

-Το 1ο Βραβείο απονεμήθηκε στον Ευστάθιο-Ραφαήλ Πασγιάνο, για το διήγημά του «MUSICIEN RATÉ».

-Το 2ο Βραβείο απονεμήθηκε στην Τζένη Τσαμάκου, για το διήγημά της «Ένα λεπτό».

-Το 3ο Βραβείο απονεμήθηκε στην Δήμητρα Μαρινάκου, για το διήγημά της «Άνθος της Σιωπής».

Β-2 ΠΟΙΗΣΗ

Στην κατηγορία Ποίησης του παράλληλου διαγωνισμού (για φοιτητές) τα μέλη της κριτικής επιτροπής αποφάσισαν να μην απονεμηθούν Βραβεία, αλλά μόνο Έπαινοι. Απονεμήθηκε έπαινος στους παρακάτω τρεις συμμετέχοντες (χωρίς αξιολογική σειρά) για τα έργα τους που διακρίθηκαν:

-Στην Μαρία Κασούμη, για το ποίημά της «Δίκη αγγέλων».

-Στον Απόστολο Ρούσση, για το ποίημά του «ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ».

-Στον Ανδρέα Σταφυλίδη, για το ποίημά του «Του γένους μου, ο πόνος».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ