Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Τάσεις MRB: Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας – Οι ενδείξεις για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Σε ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός η διαφορά είναι μεγάλη μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη (28,3%) και των Στέφανου Κασσελάκη (10,6%) και Νίκου Ανδρουλάκη (7,3%).

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τάσεις MRB: Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας – Οι ενδείξεις για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σύμφωνα με τις τάσεις της MRB, παρατηρείται προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με το κυβερνόν κόμμα να διατηρεί ποσοστό 24,9%. Δεύτερος ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με 12,1% και το ΠΑΣΟΚ τρίτο με 11,1%. Βασικό πρόβλημα της χώρας κρίνεται ο πληθωρισμός και η ακρίβεια με 62,4%.

Την ίδια ώρα, στο ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως ο Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι του Χάρη Δούκα.

Τάσεις MRB: Τα ποσοστά των κομμάτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης που διεξήχθη 27 Ιουνίου – 4 Ιουλίου, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: το ΚΚΕ 7,6%, η Ελληνική Λύση 7,3%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,6%, το ΜέΡΑ 25 2,9%, η Νίκη 2,9%, η Φωνή Λογικής 2,7%, η Νέα Αριστερά 1,9% και οι Πατριώτες 1,8%.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 4,9 % των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» είναι στο 16,3%.

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 54,5 % η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 9,5 %, το ΠΑΣΟΚ 5,1 %, η Ελληνική Λύση 3,3 %, το ΚΚΕ 2,3 %, η Πλεύση Ελευθερίας 1,1 %. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 14,7 %. Η επιλογή «Άλλο κόμμα» 1,8 % και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» ποσοστό 7,7 %.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυρ. Μητσοτάκης

Σε ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός η διαφορά είναι μεγάλη μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη (28,3%) και των Στέφανου Κασσελάκη (10,6%) και Νίκου Ανδρουλάκη (7,3%).

Πάντως, ο δεύτερος ικανότερος μετά τον Μητσοτάκη θεωρείται ο… «κανένας» με 24,5%.

Παράλληλα, οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: πληθωρισμός/ακρίβεια με 62,4%, υγεία/περίθαλψη με 43,1% και ανεργία με 29,2%. Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 65% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 10,8 % απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Το προβάδισμα Ανδρουλάκη

Την ίδια ώρα, για το ΠΑΣΟΚ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (52,4%) πιστεύει πως πρέπει να γίνουν εκλογές για την ηγεσία του κόμματος είτε για να εκλεγεί νέος πρόεδρος είτε για να παραμείνει η παρούσα ηγεσία. Αντίθετα, μόνο το 30,3% πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει η κατάσταση όπως έχει.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με μικρή διαφορά έναντι του Χάρη Δούκα (28% και 27,1% αντίστοιχα) για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Παύλος Γερουλάνος ακολουθεί τρίτος με 19% και ο Μιχάλης Κατρίνης τέταρτος με 7%.

Παράλληλα, το 47,5% πιστεύει πως τα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς θα πρέπει να συνεργαστούν για να διεκδικήσουν τη νίκη απέναντι στη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ