Δευτέρα 04 Μαρτίου 2024

Ταξιδιωτικά έγγραφα παιδιών: Ποια πρέπει να έχει μαζί του ο γονιός – Η δικηγόρος Ελένη Γκλεγκλέ εξηγεί – ΒΙΝΤΕΟ

Ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης θα ήταν βοηθητικό να υπάρχει

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ταξιδιωτικά έγγραφα παιδιών: Ποια πρέπει να έχει μαζί του ο γονιός – Η δικηγόρος Ελένη Γκλεγκλέ εξηγεί – ΒΙΝΤΕΟ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Με αφορμή το περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά όπου δεν επέτρεψαν σε μητέρα να επιβιβαστεί σε πλοίο γιατί δεν είχε έγγραφα να αποδείξει ότι τα παιδιά ήταν δικά της, όπως έγραψε το dikastiko.gr, γεννάται το ερώτημα τι ισχύει με τα ταξιδιωτικά έγγραφα των παιδιών.

Ταξιδιωτικά έγγραφα παιδιών: Ποια πρέπει να έχει μαζί του ο γονιός – Τι εξηγεί η δικηγόρος Ελένη Γκλεγκλέ

«Μέχρι σήμερα αυτό το πρόβλημα το αντιμετώπιζαν περισσότερο ήταν όταν ταξίδευαν ανήλικοι κυρίως με το αεροπλάνο και αυτό όταν γινόταν πτήσεις εξωτερικού» εξηγεί η δικηγόρος Ελένη Γκλεγκλέ η οποία μίλησε το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ και συμπληρώνει πως «σε πτήσεις εσωτερικού, όπως επίσης και στα πλοία που σχεδόν ποτέ κανείς δεν ζητούσε νομιμοποιητικά έγγραφα του ανηλίκου»

Δηλαδή «μια μητέρα με τον γιο της, οποίος είναι 8 ετών. Κανένας δεν είχε ζητήσει αν η μητέρα είναι όντως η μητέρα αυτού του παιδιού ή αν το παιδί είναι όντως το παιδί αυτής της μητέρας. Με εξαίρεση τον έλεγχο που έχουν εκ του νόμου οι λιμενικοί, οι οποίοι θα μπορούν βεβαίως μετά από κάποια καταγγελία οι ίδιοι να ζητήσουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα που συνοδεύουν τον ανήλικο».

Μιλώντας για το περιστατικό που πριν από λίγες ημέρες σημειώθηκε στον Πειραιά, όπου μία μητέρα δεν μπόρεσε να ταξιδέψει γιατί δεν κατάφερε ν αποδείξει ότι το ανήλικο που ήταν μαζί της ήταν παιδί της η κ. Γκλεγκλέ σημείωσε: «το πρόβλημα εν προκειμένω έγινε με μια μητέρα που πήγε να εκδώσει εισιτήριο. Έφερε μαζί της ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και είχε το παιδί της που φαινόταν και από την ηλικία ότι ήταν όσο και το δικό της το παιδί και οι υπάλληλοι εκεί που εξέδωσαν τα εισιτήριά της είπαν ότι αυτό δεν αρκεί και θα ήθελα ένα βιβλιάριο υγείας».

Σημείωσε σχετικά πως «αυτή την διακριτική ευχέρεια αυτή την έχουν πράγματι οι εταιρείες που εκδίδουν τα εισιτήρια. Όμως, αυτό που ζητούν οι εταιρείες είναι αυτό που μητέρα έφερε δηλαδή ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και αν υπήρχε εποπτευόμενο ότι θέλανε και ένα διαβατήριο, το παιδί ενδεχομένως να μην είχε διαβατήριο ή να μην είχε συμφωνήσει ο άλλος γονέας αν ήταν σε διάσταση ή για οποιονδήποτε λόγο. Ήταν παντρεμένοι οι γονείς και δεν ήθελε ο πατέρας να του δώσει το παιδί το διαβατήριο, τότε θα μπορούσε να έχει ένα βιβλιάριο υγείας. Εδώ να σας βάλω έναν αστερίσκο και να σας πω τα βιβλιάρια υγείας, πλέον δεν έχουν τη φωτογραφία του παιδιού και η φωτογραφία του παιδιού στα βιβλιάρια υγείας όπως ξέρουμε είναι όταν είναι μωρά».

«Ο έλεγχος λοιπόν εδώ νομίζω ήταν υπερβολικός» ενώ διευκρίνισε ότι κάποιες εταιρίες σημειώνουν ότι σε περίπτωση που γίνει περαιτέρω έλεγχος από το Λιμενικό δεν φέρει καμία ευθύνη εάν ζητηθούν νομιμοποιητικά»

Καταρχήν ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ένα έγγραφο ταυτοπροσωπίας όπως το λένε, το οποίο υπάρχει και ζήτημα σε αυτό, δεν μπορείς να πας να τακτοποιήσεις ένα παιδί 5 χρονών και 6 αν είσαι. Αν θέλαμε να είναι όλα πολύ καλά θα έπρεπε να φέρουν τη σύμφωνη έγγραφη βεβαίωση, γνώμη του άλλου γονέα ο οποίος θα συνοδεύει το παιδί μας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ