Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

Ταξιδιωτικές απάτες στο διαδίκτυο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ταξιδιωτικές απάτες στο διαδίκτυο

Πολλοί ταξιδιώτες θεωρούν ότι οι κίνδυνοι των διακοπών ξεκινούν στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι προς τον προορισμό τους. Εν μέσω της πανδημίας του COVID-19 δεν είναι λίγοι εκείνοι που επέλεξαν να μην αναβάλουν τα καλοκαιρινά τους ταξίδια.  Έφυγαν λοιπόν με μία βαλίτσα ελάχιστα ρούχα και πολλές ανησυχίες για την ενδεχόμενη έκθεσή τους στον ιό, τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες αλλά και άγχος για για όσα αφήνουν πίσω (βλέπε σπίτια, εκκρεμότητες κ.ο.κ). Ωστόσο, οι σύγχρονοι ταξιδιώτες ίσως να μην αντιλαμβάνονται ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι εγκυμονούν εκεί που δεν το περιμένουν: στο διαδίκτυο.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πέσει θύματα ταξιδιωτικών απατών που διακινούνται μέσω διαδικτύου. Από απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος που κάνουν λόγω για δήθεν ακύρωση των εισιτηρίων, μέχρι ψευδείς διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό τη διασπορά κακόβουλων λογισμικών, οι ταξιδιώτες καθίστανται η τέλεια λεία για τα αρπακτικά του διαδικτύου.

Για την καταπολέμηση των διαδικτυακών αυτών απατών πρέπει να γνωρίζουμε ένα και μόνο πράγμα: «η εκπαίδευση είναι η καλύτερη μορφή άμυνας». Aκολουθούν οι 5 πιο συχνές απάτες που πρέπει να προσέχουν οι χρήστες του διαδικτύου:

  1. Δωρεάν αεροπορικά/ ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Μία από τις πιο διαδεδομένες απάτες με την οποία μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι είναι τα δωρεάν εισιτήρια. Η απάτη των δωρεάν αεροπορικών ή ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κάνει τους ταξιδιώτες να πιστεύουν ότι θα λάβουν ένα δωρεάν εισιτήριο, ενώ στην πραγματικότητα δεν λαμβάνουν τίποτα παρά μόνο συνεισφέρουν στη διασπορά κακόβουλου λογισμικού.

Ταξιδιωτική απάτη
Οι ταξιδιώτες πιστεύουν ότι θα λάβουν ένα δωρεάν εισιτήριο, ενώ στην πραγματικότητα μόνο συνεισφέρουν στη διασπορά κακόβουλου λογισμικού © Shutterstock

Πώς λειτουργεί:

Η διαδικτυακή απάτη για δωρεάν εισιτήρια είναι πιο διαδεδομένη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Instagram ή το Twitter. Μέσω αυτής της απάτης, οι ταξιδιώτες λαμβάνουν ένα μήνυμα ή βλέπουν μια ανάρτηση δήθεν προερχόμενη από την “επίσημη” σελίδα μιας αεροπορικής/ακτοπλοϊκής εταιρείας ή ενός ταξιδιωτικού παρόχου. Το μήνυμα ισχυρίζεται ότι κάθε ταξιδιώτης μπορεί να διεκδικήσει δύο δωρεάν αεροπορικά αν κάνουν κλικ στον συνημμένο ιστοσύνδεσμο (link) και, στη συνέχεια, τον προωθήσουν σε φίλους.

Πώς να την αποφύγετε: Αρχικά, ελέγξτε για ορθογραφικά λάθη στο όνομα της. Μόνο σελίδες με το μπλε σύμβολο  έχουν ελεγχθεί ως έγκυρες από τα κοινωνικά δίκτυα. Δεύτερον, μια εταιρεία που υλοποιεί πραγματικό διαγωνισμό δεν θα ζητήσει ποτέ από τους ταξιδιώτες πρόσβαση στη σελίδα τους μέσω μιας τρίτης εφαρμογής τρίτου μέρους. Eπίσης δεν θα τους ζητήσει ποτέ να συνδεθούν ξανά στο δίκτυο των κοινωνικών μέσων τους. Εάν παρατηρήσετε τις παραπάνω ενδείξεις αναφέρετε την απάτη στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προτού διαδοθεί περαιτέρω η απάτη.

  1. Ψεύτικες σελίδες στο Facebook

Το μόνο που χρειάζεται ένας απατεώνας του διαδικτύου είναι ένα λογότυπο και ένα κίνητρο για να αποσπάσει ευαίσθητα προσωπικά σας δεδομένα.

Facebook personal data
Δημιουργήσουν προσφορές για τους ταξιδιώτες, με σκοπό να τους ζητήσουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή να μοιραστούν τον σύνδεσμο με το κακόβουλο λογισμικό © Shutterstock

Πώς λειτουργεί: Μια τέτοιου είδους απάτη συμβαίνει όταν ένας διαδικτυακός απατεώνας δημιουργεί μια «επίσημη σελίδα» με το όνομα ενός ταξιδιωτικού παρόχου. Αυτές οι σελίδες φέρουν συχνά λογότυπα και επωνυμία, καθώς πρόσθετο συναφές περιεχόμενο. Μέσω αυτών των σελίδων, θα δημιουργήσουν προσφορές για τους ταξιδιώτες, με σκοπό να τους ζητήσουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή να μοιραστούν τον σύνδεσμο με το κακόβουλο λογισμικό με τους διαδικτυακούς φίλους τους.

Πώς να την αποφύγετε:  Σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψή σας μία προσφορά για ένα πακέτο διακοπών προερχόμενη από συγκεκριμένο ταξιδιωτικό πάροχο θα πρέπει προτού παραχωρήσετε τα προσωπικά σας στοιχεία να διασταυρώσετε την αξιοπιστία της συγκεκριμένης σελίδας επικοινωνώντας με τον εν λόγω πάροχο.

  1. Απατηλό email για επιβεβαίωση κράτησης εισιτηρίων

Μία από τις πιο σύγχρονες μεθόδους εξαπάτησης των χρηστών του διαδικτύου θέτει στο στόχαστρο το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο.

Χάκερ κακόβουλο λογισμικό
Η συγκεκριμένη μέθοδος εξαπάτησης θέτει στο στόχαστρο το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο © Shutterstock

Πώς λειτουργεί: Μέρες ή και εβδομάδες πριν τις διακοπές οι ταξιδιώτες ίσως λάβουν ένα email από την αεροπορική ή ακτοπλοϊκή τους εταιρεία. Στο εν λόγω email θα αναφέρεται ότι ο ταξιδιώτης δεν έχει επιβεβαιώσει την κράτησή του και θα απαιτείται από εκείνον να επιβεβαιώσει την κράτησή του πατώντας πάνω στον επισυναπτόμενο σύνδεσμο ο οποίος είτε εμπεριέχει κακόβουλο λογισμικό είτε ανακατευθύνει σε μία νέα σελίδα στην οποία ζητούνται τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη.

Πώς να την αποφύγετε: Όποιος λάβει ένα τέτοιου είδους email δεν πρέπει να πατάει κλικ στον σύνδεσμο ή να παρέχει προσωπικές του πληροφορίες. Αντ ‘αυτού, πρέπει πρώτα να επικοινωνήσει με την αεροπορική/ ακτοπλοϊκή εταιρεία του ή το ξενοδοχείο για να διασφαλίσουν ότι η κράτησή του ισχύει. Κατά την διαδικτυακή κράτηση είτε εισιτηρίων είτε δωματίων σημαντικό είναι επίσης να χρησιμοποιούνται τα στοιχεία μίας προπληρωμένης κάρτας (prepaid card) για την διασφάλιση των τραπεζικών σας λογαριασμών.

  1. Airbnb Scams
Airbnb εφαρμογή
Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες στρέφονται προς ενοικίαση δωματίων μέσω Airbnb © Shutterstock

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι ταξιδιώτες στρέφονται προς ενοικίαση δωματίων μέσω Airbnb, VRBO και άλλων παρόμοιων πλατφορμών. Για την πλειονότητα των ταξιδιωτών, αυτές οι πλατφόρμες προσφέρουν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση σε σχέση με τα ακριβά ξενοδοχεία που έχουν συνήθως αυξημένη πληρότητα. Ακόμα κι αν αυτή φαίνεται να είναι μία πιο οικονομική λύση για να απολαύσετε τις διακοπές σας, αν δεν είστε προσεκτικοί μπορεί να ανοίξετε την πόρτα σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους.

Πώς λειτουργεί:  Μετά την περιήγησή σας σε νόμιμες ιστοσελίδες πλατφορμών όπως αυτή της Airbnb, είναι πιθανό να εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαφημίσεις ή αγγελίες από ανεξάρτητους ενοικιαστές οι οποίοι υπόσχονται ακόμη πιο προσιτές τιμές ανά διανυκτέρευση. Στο μήνυμα θα αναγράφεται ότι υπάρχει διαθέσιμο δωμάτιο στην περιοχή για την οποία ενδιαφέρεστε σε ακόμα πιο προσιτή τιμή και αφού επικοινωνήσετε με τον κυβερνοαπατεώνα εκείνος θα σας ζητήσει μία προκαταβολή αν όχι όλο το ποσό για την κράτηση του δωματίου/διαμερίσματος. Όταν το θύμα συμφωνήσει συνήθως, οι απατεώνες του ζητούν να καταθέσει τα χρήματα είτε μέσω Western Union, είτε μέσω της υπηρεσίας «λεφτά στο λεπτό» είτε μέσω εφαρμογών όπως η Venmo. Δυστυχώς, όταν έρθει η ώρα να μείνουν στο δωμάτιο, τα θύματα ανακαλύπτουν ότι ο ιδιοκτήτης ή η τοποθεσία δεν υπήρχε ποτέ.

Πώς να την αποφύγετε: Ποτέ δεν είναι καλή ιδέα να συνεργαστείτε με κάποιον που δεν γνωρίζετε και ο οποίος δεν βρίσκεται στην προστατευτική ομπρέλα ενός αξιόπιστου καναλιού επικοινωνίας. Εάν αποφασίσετε να νοικιάσετε ένα κοινόχρηστο δωμάτιο ή ένα διαμέρισμα μεταβείτε στις Airbnb, VRBO ή σε άλλο ιστότοπο που παρέχει προστασία σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με την κράτησή σας.

Ερευνα: αμελητέα η επίδραση του «lockdown» στην υπερθέρμανση του πλανήτη

Ασήμαντη αναμένεται να είναι η θετική επίδραση στην υπερθέρμανση του πλανήτη από το «lockdown», που επιβλήθηκε σε πολλές χώρες εξαιτίας της πανδημίας.

  1. Aπατηλές ιστοσελίδες ξενοδοχείων

Οι απάτες κράτησης δωματίων ξενοδοχείων στοχεύουν επίσης τους ταξιδιώτες που αναζητούν τις καλύτερες προσφορές για τα ταξίδια τους.

Κλείσιμο ξενοδοχείου
Ορισμένοι ιστότοποι προσφέρουν «διαμάντια», και τα θύματα στο τέλος ανακαλύπτουν ότι δεν υπήρχε ούτε δωμάτιο ούτε ξενοδοχείο © Shutterstock

Πώς λειτουργεί:  Όταν πρόκειται για διαδικτυακές ταξιδιωτικές προσφορές, πολλοί ταξιδιώτες θα συγκρίνουν αγορές μεταξύ ιστότοπων για να λάβουν την καλύτερη δυνατή προσφορά. Όταν βρουν την καλύτερη τιμή για τα καταλύματά τους, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κάνουν κράτηση και να εμπιστευτούν τον ιστότοπο που βλέπουν. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι ιστότοποι ίδιοι. Ορισμένοι ιστότοποι προσφέρουν «διαμάντια», και τα θύματα στο τέλος ανακαλύπτουν ότι δεν υπήρχε ούτε δωμάτιο ούτε ξενοδοχείο και η εξωφρενική προσφορά ήταν απλά μία καλοστημένη διαδικτυακή απάτη.

Πώς να την αποφύγετε: Πρώτα απ ‘όλα, οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι κριτικοί και να αξιολογούν την αξιοπιστία των ιστοτόπων που κάνουν κράτηση. Όσοι ανησυχούν για την αυθεντικότητα του ιστότοπού τους πρέπει να απομακρυνθούν από αμφιβόλου αξιοπιστίας sites και να χρησιμοποιήσουν ένα αξιόπιστο διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο. Ακόμα κι αν αυτό κοστίζει περισσότερο, η ασφάλεια που παρέχεται μέσω ενός αξιόπιστου διαδικτυακού ταξιδιωτικού γραφείου υπερτερεί σε τελική ανάγνωση.

Πέντε συμβουλές για ασφαλείς διαδικτυακές ταξιδιωτικές κρατήσεις:

  1. Μεταβείτε απευθείας στον επίσημο ιστότοπο του ξενοδοχείου, της αεροπορικής/ακτοπλοϊκής εταιρείας ή του γραφείου ενοικίασης αυτοκινήτων για να κάνετε κράτηση. Θα πρέπει να έχει “HTTPS” στη διεύθυνση URL. Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι βρίσκεστε σε πραγματικό ιστότοπο, καλέστε την εταιρεία για επαλήθευση.
  2. Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε έναν ιστότοπο τρίτου μέρους, επιλέξτε μια γνωστή και αξιόπιστη επωνυμία (brand).
  3. Λάβετε προτάσεις για αξιόπιστες ταξιδιωτικές εταιρείες ή ιστότοπους από το δίκτυο φίλων σας και την οικογένειά σας. Εάν δεν είστε σίγουροι για το αν ένας ιστότοπος είναι νόμιμος, επικοινωνήστε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
  4. Χρησιμοποιήστε μια προπληρωμένη κάρτα αντί τη χρεωστική σας κάρτα για να κάνετε online κράτηση. Σε περίπτωση που ο ιστότοπος είναι ψεύτικος, δεν θα έχετε δώσει στους κυβερνο-εγκληματίες άμεση πρόσβαση στον τραπεζικό σας λογαριασμό.
  5. Αφού κάνετε μια online κράτηση, καλέστε πάντα την εταιρεία στη συνέχεια για επιβεβαίωση. Εάν δεν υπάρχει αρχείο της κράτησής σας, είναι καλύτερα να το γνωρίζετε νωρίτερα παρά αργότερα. Θα είστε σε θέση να ειδοποιήσετε την τράπεζά σας, να αναφέρετε την απάτη και να προχωρήσετε στη διαδικασία αμφισβήτησης συναλλαγών.

Πηγή: travelestate.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ