Τεχνητή νοημοσύνη και Δικαιοσύνη: Πώς θα λειτουργούν οι ψηφιακοί βοηθοί στη σύνταξη δικαστικών εγγράφων

Τι δήλωσε Γ. Φλωρίδης στη Διαρκή Επιστημονική Επιτροπή. Οι επιπτώσεις στο δικαστικό σύστημα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη και Δικαιοσύνη: Πώς θα λειτουργούν οι ψηφιακοί βοηθοί στη σύνταξη δικαστικών εγγράφων unsplash

Στην ανασυγκρότηση της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής προχώρησε με απόφασή του το υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία θα αναλάβει το έργο τεχνητή νοημοσύνη και Δικαιοσύνη, όπου κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσουν οι ψηφιακοί βοηθοί.

Πριν από μερικά 24ωρα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία ανασυγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων στο δικαστικό σύστημα, της εισαγωγής της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence).

Καθοριστικό ρόλο όπως επισημάνθηκε αναμένεται να διαδραματίσουν «οι Ψηφιακοί Βοηθοί για υποστήριξη στη σύνταξη δικαστικών εγγράφων, μεταξύ των οποίων και δικαστικών αποφάσεων, για αναζήτηση πληροφορίας υπό μορφή ερωταποκρίσεων μέσα από την Ελληνική Νομοθεσία για τη Δικαιοσύνη και για παροχή οδηγιών προς πολίτες και δικηγόρους σχετικά με ηλεκτρονικές και μη υπηρεσίες της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Τεχνητή νοημοσύνη και Δικαιοσύνη: Οι δράσεις του υπουργείου και το ΣτΕ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, υπό τον πρόεδρο της, Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κωνσταντίνο Κουσούλη, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν:

– Οι δράσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τη χρήση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

– Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στο Πρωτοδικείο Αθηνών για τη διάθεση Ηλεκτρονικών Δικαστικών Αποφάσεων προς δικηγόρους.

– Το πιλοτικό σύστημα δημιουργίας περιλήψεων εγγράφων και απαλοιφής προσωπικών δεδομένων.

– Οι Ψηφιακοί Βοηθοί για υποστήριξη στη σύνταξη δικαστικών εγγράφων, μεταξύ των οποίων και δικαστικών αποφάσεων, για αναζήτηση πληροφορίας υπό μορφή ερωταποκρίσεων μέσα από την Ελληνική Νομοθεσία για τη Δικαιοσύνη και για παροχή οδηγιών προς πολίτες και δικηγόρους σχετικά με ηλεκτρονικές και μη υπηρεσίες της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Έγινε, επίσης, ενημέρωση αναφορικά με τη Διάσκεψη για την Κυβερνοδικαιοσύνη, που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης στις 24 Νοεμβρίου 2023, καθώς και ενημέρωση για εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης τόσο στη σύνταξη περιλήψεων δικαστικών αποφάσεων όσο και στην ανωνυμοποίηση/ψευδωνυμοποίηση δικαστικών αποφάσεων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ