Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

“Τέλος εποχής” για Ευελπίδων: Ενεργό ρόλο ζητούν οι δικηγόροι στην κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου για αποφυγή ακατάλληλων σχεδιασμών

Τα ζητήματα, που έθεσε ο ΔΣΑ στη σύσκεψη αντιπροσωπείας υπό τον πρόεδρο, Δ. Βερβεσό, με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Τέλος εποχής” για Ευελπίδων: Ενεργό ρόλο ζητούν οι δικηγόροι στην κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου για αποφυγή ακατάλληλων σχεδιασμών eurokinissi

Συγκεκριμένες προβλέψεις στην ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου που θα φέρει “τέλος εποχής” για την Ευελπίδων και θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του Πρωτοδικείου ζητούν οι δικηγόροι προκειμένου να αποφευχθούν ακατάλληλοι σχεδιασμοί.

Τα κρίσιμα ζητήματα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη, ανέφεραν στην πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την πορεία του έργου, το οποίο αναγνωρίζουν σε κάθε περίπτωση πως θα διευκολύνει τους δικηγόρους.

Ωστόσο, σημειώνουν πως το δικηγορικό σώμα θα πρέπει να έχει ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση των νέων υποδομών, επισημαίνοντας επίσης πως αφενός θα πρέπει να υπάρξει συνολικός συγκοινωνιακός σχεδιασμός για τη διασφάλιση της ακώλυτης πρόσβασης από και προς το κτηριακό συγκρότημα, αφετέρου να ικανοποιηθεί το διαχρονικό αίτημα για την αξιοποίηση του υπογείου πάρκινγκ 2.500 θέσεων, ώστε να εξασφαλιστούν θέσεις στάθμευσης για τους δικηγόρους που μεταβαίνουν καθημερινά στα Δικαστήρια.

Απολύτως αναγκαία η συμμετοχή του δικηγορικού σώματος

“Η συμμετοχή του δικηγορικού σώματος σε όλα τα ανωτέρω είναι απολύτως αναγκαία ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ακατάλληλων σχεδιασμών (όπως για παράδειγμα συνέβη κατά την ανέγερση του κτηρίου όπου στεγάζεται το Εφετείο Αθηνών)” τονίστηκε στη σύσκεψη μετά από αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, παρουσία του ιδίου, του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γεωργίου Κώτσηρα και στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ.

Ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου

eurokinissi

Στη σύσκεψη σχετικά με την πρόοδο της μετεγκατάστασης του Πρωτοδικείου Αθηνών στο νέο κτήριο που θα ανεγερθεί στον κενό χώρο ανάμεσα στο Ειρηνοδικείο και το Εφετείο Αθηνών / Άρειο Πάγο, μετείχε αντιπροσωπεία του ΔΣΑ, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Δημήτρη Βερβεσό, τον Αντιπρόεδρο Αλέξανδρο Μαντζούτσο και τους Συμβούλους Δημήτρη Αναστασόπουλο, Μαρινέττα Γούναρη-Χατζησαράντου και Μιχάλη Καλαντζόπουλο.

Παράλληλα, εκ μέρους του δικαστικού σώματος είχαν κληθεί από το υπουργείο η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος και ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, Χριστόφορος Λινός.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του ΤΑΙΠΕΔ, το νέο πολυώροφο Δικαστικό Μέγαρο θα ανεγερθεί σε οικόπεδο επιφάνειας 8.000 τ.μ. και θα είναι μικτής επιφάνειας περίπου 50.000 τ.μ. (40.000 τ.μ. για την ανάγκες του Πρωτοδικείου και 10.000 τ.μ. για τις ανάγκες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών), με πρόβλεψη μεγάλων αιθουσών για δίκες που απαιτούν μεγάλους χώρους, όπως είχε γράψει και το dikastiko.gr.

Το κτηριολογικό σχέδιο του Δικαστικού Μεγάρου αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του τρέχοντος εξαμήνου και οι κατασκευές να ολοκληρωθούν εντός του 2026, με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.

Τα ζητήματα- “κλειδιά” για τη λειτουργικότητα του Μεγάρου

Η αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών έθεσε ιδίως τα εξής ζητήματα:

1) Το δικηγορικό σώμα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει ουσιαστικά στη διαμόρφωση των νέων υποδομών πριν από την οριστικοποίηση του κτηριολογικού σχεδίου, όπως οι εκπρόσωποι του δικαστικού σώματος, καθώς ως συλλειτουργοί στην απονομή της Δικαιοσύνης το ζήτημα μας απασχολεί εξίσου με τους δικαστές, τα δικαστήρια αποτελούν και για εμάς κατεξοχήν χώρους παροχής δικηγορικών υπηρεσιών και επιπλέον, έχουμε σφαιρική γνώση και συνολική αντίληψη όλων των επιμέρους αναγκών που πρέπει να καλυφθούν.

Ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

2) Η συγκέντρωση του Ειρηνοδικείου, του Πρωτοδικείου, του Εφετείου και του Αρείου Πάγου στον ίδιο χώρο μπορεί να διευκολύνει καταρχήν το Δικηγόρο στην άσκηση των καθηκόντων του, πλην όμως, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Πρωτοδικείο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες σε καθημερινή βάση, οι κυκλοφοριακές συνθήκες στους γύρω δρόμους αναμένεται να καταστούν ασφυκτικές, εξού και χρειάζεται ένας συνολικός συγκοινωνιακός σχεδιασμός για τη διασφάλιση της ακώλυτης πρόσβασης από και προς το κτηριακό συγκρότημα.

3) Η μετεγκατάσταση του Πρωτοδικείου στο συγκεκριμένο χώρο πολλαπλασιάζει και τις ανάγκες για πάρκινγκ, οπότε καθίσταται ακόμα περισσότερο επιτακτική η ικανοποίηση του διαχρονικού αιτήματος του δικηγορικού σώματος για την αξιοποίηση του υπογείου πάρκινγκ 2.500 θέσεων, ώστε να εξασφαλιστούν θέσεις στάθμευσης για τους Δικηγόρους που μεταβαίνουν καθημερινά σε όλα τα ανωτέρω Δικαστήρια.

“Ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα αξιοποιήσει τις γνώσεις, την εμπειρία και τη διάθεση για θετική συμβολή του δικηγορικού σώματος, ώστε να προκύψει ένα πραγματικά σύγχρονο και απολύτως λειτουργικό νέο Δικαστικό Μέγαρο, προς όφελος όλων -Δικαστών, Δικηγόρων και Πολιτών- και πρωτίστως της ίδιας της Δικαιοσύνης” επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΔΣΑ, σημειώνοντας πως το Διοικητικό Συμβούλιο θα παρακολουθεί επισταμένως το θέμα και θα ενημερώνει άμεσα για κάθε σχετική εξέλιξη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ