Παρασκευή 03 Μαϊου 2024

Τέλος στο “καμπαναριό” με τη… βούλα Δικαστηρίου: Η απόφαση να μην χτυπάει η καμπάνα της Εκκλησίας τις ώρες κοινής ησυχίας – ΒΙΝΤΕΟ

Έγιναν δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα κατοίκου χωριού της Μεσσήνης, το σπίτι του οποίου βρίσκεται δίπλα από τις καμπάνες της Εκκλησίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τέλος στο “καμπαναριό” με τη… βούλα Δικαστηρίου: Η απόφαση να μην χτυπάει η καμπάνα της Εκκλησίας τις ώρες κοινής ησυχίας – ΒΙΝΤΕΟ (EUROKINISSI)

Τέλος οι καμπάνες σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη. Μία ιδιαίτερη δικαστική απόφαση εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, που έκανε δεκτή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατοίκου ο οποίος επικαλέστηκε πως θίγεται η οικιακή του γαλήνη, καθώς ο ήχος από την καμπάνα ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον ενοχλούσε.

Η αίτησή του έγινε μάλιστα δεκτή και σύμφωνα με την απόφαση, αποφασίστηκε στο μικρό χωριό της Μεσσήνης να σταματήσουν να χτυπάνε οι καμπάνες της Εκκλησίας τις ώρες κοινής ησυχίας και κατά τα ημίωρα μέχρι να συζητηθεί η υπόθεση, που έχει οριστεί για τις 12 Μαρτίου του 2024.

Την πρωτοφανή αυτή δικαστική απόφαση έκανε γνωστή ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος που χειρίστηκε την υπόθεση. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε:

«Απαγόρευση κρούσης καμπάνας από ιερό ναό ως ωρολογίου με προσωρινή διαταγή δικαστηρίου

Το γραφείο μας εκπροσώπησε ιδιοκτήτη ακινήτου και κάτοικο της περιοχής που θίγεται στην οικιακή του γαλήνη από την χρήση παρακείμενου κωδωνοστασίου ιερού ναού ως ωρολογίου, με χτύπους σε κάθε ώρα και κάθε μισή ώρα.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέτασε χτες την συγκεκριμένη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και ανέβαλε την εκδίκασή της λόγω αποχής δικηγόρου του ιερού ναού, κρίνοντας όμως δεκτό το αίτημα για προσωρινή παύση λειτουργίας του κωδωνοστασίου μέχρι την συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων κατά τις ώρες κοινής ησυχίας και κατά τα ημίωρα.

Μέχρι την συζήτηση της υπόθεσης στις 12.3.2023 ο ιερός ναός είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με την προσωρινή διαταγή της Δικαστή του Πρωτοδικείου Καλαμάτας και να απέχει από την χρήση του κωδωνοστασίου κατά τον περιγραφόμενο τρόπο.

Παράλληλα, έχει ασκηθεί και αγωγή για την οριστική δικαστική προστασία του ατόμου από την διατάραξη της γαλήνης και της προστασίας της ιδιωτικής του ζωής από τον θόρυβο, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που έχουν κρίνει ότι αποτελεί θετική υποχρέωση του κράτους για προστασία της ιδιωτικής ζωής και της κατοικίας από θόρυβο (άρθρο 8 Ε.Σ.Δ.Α.).»

Τέλος οι καμπάνες σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη: «Δεν εξυπηρετεί τίποτα πλέον η χρήση ενός κωδωνοστασίου ως ωροδείκτη» λέει ο Β. Σωτηρόπουλος

Υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων, όπως λέει ο κ. Σωτηρόπουλος σύμφωνα με την «Καθημερινή» στις οποίες αναφέρεται ότι «η εποχή κατά την οποία δεν ήταν προσιτά τα ρολόγια στους απλούς πολίτες έχει παρέλθει, επομένως δεν εξυπηρετεί τίποτα πλέον η χρήση ενός κωδωνοστασίου ως ωροδείκτη».

Παραπέμπει σε απόφαση του εφετείου Αθηνών (8915/2003), όπου «στη σημερινή εποχή δεν χρειάζεται κανείς να είναι πλούσιος για να αποκτήσει ένα ρολόι, όλοι δε σχεδόν έχουν ένα ρολόι χεριού. Eτσι, το χτύπημα της ώρας από την καμπάνα της εκκλησίας ενώ δεν παρέχει ουσιαστική εξυπηρέτηση στον κόσμο, γίνεται και πρόξενος παραπόνων… Ο ήχος της καμπάνας θα πρέπει να αποτελεί ειρηνικό και γλυκό μήνυμα αγάπης στο πλαίσιο της λατρευτικής αποστολής και να μην προκαλεί αγανάκτηση». Η απόφαση του 2003 αφορά παρόμοια παράπονα που είχαν γίνει για ναό που υπάγεται στη μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής (Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου). Oπως αναφέρεται σε εκείνη την απόφαση, εκτός από τους κατοίκους που είχαν προσφύγει, πολλοί ακόμη από την περιοχή είχαν διαμαρτυρηθεί. «Διαμαρτύρονται έντονα για την ενοχλητική ηχορρύπανση που προκαλείται από την αυτόματη σύνδεση της ηλεκτρονικής καμπάνας με το ρολόι, εις βάρος της γαλήνης, της ψυχικής ηρεμίας και του νευρικού τους συστήματος και ζητούν την άμεση αποσύνδεσή της».

Καμία σχέση με την άσκηση της λατρευτικής δραστηριότητας

Ο κ. Σωτηρόπουλος επισημαίνει ότι το ζήτημα ουδεμία σχέση έχει με την άσκηση της λατρευτικής δραστηριότητας, άρα δεν μπορεί η εκκλησία να επικαλεστεί την προστασία της λατρείας που παρέχει το Σύνταγμα. Διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για το χτύπημα της καμπάνας για θρησκευτικούς λόγους, αλλά για τη χρήση του ήχου της ως ρολογιού. Εκφράζει επίσης την απορία του σε σχέση με την αδιαφορία της Μητρόπολης, αφού στη δίκη εμφανίστηκε μόνον ο εφημέριος της εκκλησίας χωρίς νομική υποστήριξη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ