Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Τέμπη: ”62 κλείστε πόρτες είμαστε έτοιμοι” – Νέα βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα ένα χρόνο μετά το δυστύχημα

Σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη και ξέσπασε φωτιά στα 2 πρώτα βαγόνια της αμαξοστοιχίας μόλις 6 δέκατα του δευτερολέπτου μετά την σύγκρουση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τέμπη: ”62 κλείστε πόρτες είμαστε έτοιμοι” – Νέα βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα ένα χρόνο μετά το δυστύχημα kathimerini.gr

Νέα βίντεο της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη, φέρνει στο φως η εφημερίδα Καθημερινή, ένα χρόνο μετά το δυστύχημα που κόστισε την ζωή σε 57 ανθρώπους.

Στα ντοκουμέντα διακρίνεται το επιβατικό τρένο πριν και μετά την μοιραία σύγκρουση αλλά και η τεράστια έκρηξη που ακολούθησε, η οποία μέχρι σήμερα είναι αντικείμενο διερεύνησης.

”62 κλείστε πόρτες είμαστε έτοιμοι” είναι το ηχητικό ντοκουμέντο που ακούγεται στα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο. Η αμαξοστοιχία Intercity 62 έκλεισε πόρτες και αναχώρησε από τον σταθμό της Λάρισας προς Θεσσαλονίκη σε μονή γραμμή καθόδου.

6 μόλις δέκατα του δευτερολέπτου μετά την σύγκρουση του Intercity 62 με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη και ξέσπασε φωτιά στα 2 πρώτα βαγόνια της αμαξοστοιχίας. 

Από τους 57 νεκρούς οι 30 βρέθηκαν απανθρακωμένοι χωρίς να είναι εφικτό αν προσδιοριστεί η ακριβής αιτία θανάτου.

Βίντεο της σύγκρουσης των τρένων: Τι προκάλεσε την έκρηξη

”Το μεγάλο θερμικό φορτίο σε συνδυασμό με την άγνωστη καύσιμη ύλη δημιούργησε έντονη πυρκαγιά, που ξεκίνησε από το βαγόνι του κυλικείου και μεταδόθηκε στο επιβατικό βαγόνι Β2” ανέφερε ,τον Ιούλιο του 2023, το κείμενο συμπερασμάτων της της Επιτροπής των Εμπειρογνώμων που έχει οριστεί από τις οικογένειες των θυμάτων

Η άγνωστη καύσιμη ύλη που πιθανώς μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία δεν έχει βρεθεί μέχρι και σήμερα ένα χρόνο μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της  Καθημερινής, είναι πιθανό το ζήτημα της έκρηξης και πυρκαγιάς να διαχωριστεί από την κύρια δικογραφία, ούτως ώστε να μπορέσει να ερευνηθεί ενδελεχώς δίχως να καθυστερήσει η ολοκλήρωση της ανάκρισης γι’ αυτό καθαυτό το σιδηροδρομικό δυστύχημα και τα αίτια που το προκάλεσαν.

βίντεο από την σύγκρουση των τρένων

eurokinissi

Τα μέχρι στιγμής ευρήματα

Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr, από τα ευρήματα του Γενικού Χημείου του Κράτους αποκαλύφθηκαν ίχνη εκρηκτικών υλών στα ρούχα και τα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων. ”Πρόκειται για ίχνη εκρηκτικών υλών, όπως ύπαρξη ξυλόλιο, τολουόλιο, προπάνιο, βουτάνιο, ουσίες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στο σημείο του δυστυχήματος…δεν εντοπίστηκε έλαιο σιλικόνης, παρότι υπήρχε στους μετασχηματιστές των δύο τρένων για την ηλεκτροκίνηση τους”, είχε αναφέρει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης μέλος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων.

Τέλος το πόρισμα που παραδόθηκε στον Ανακριτή από τον τεχνικό σύμβουλο του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων, Βασίλη Κοκοτσάκη αναφέρει ρητά ότι η έρευνα έγινε κάτω υπό αντίξοες συνθήκες με τον πραγματογνώμονα να τονίζει ότι ‘‘αλλοιώθηκε και «μολύνθηκε» το βασικό σκηνικό του δυστυχήματος των Τεμπών, ενώ το «μπάζωμα» του περιβάλλοντος χώρου – όπως λέει – «δυσχεραίνει αν δεν αποκλείει κιόλας την έρευνα στο σημείο εκείνο και κυρίως την λήψη δειγμάτων που ίσως βοηθούσαν στην διαφώτιση αρκετών από τα ερωτήματα της έρευνας.”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ