Πέμπτη 09 Μαϊου 2024

Τέμπη ώρα μηδέν: Παρουσιάζονται τα πορίσματα των κομμάτων στην Εξεταστική Επιτροπή – Σε ποιον επιρρίπτουν ευθύνες και ποιοι ζητούν προανακριτική

«Ανθρώπινα λάθη» εντοπίζει η Νέα Δημοκρατία. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εντοπίζουν ποινικές ευθύνες, για ποια πρόσωπα ζητούν την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά ζητούν προανακριτική επιτροπή.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τέμπη ώρα μηδέν: Παρουσιάζονται τα πορίσματα των κομμάτων στην Εξεταστική Επιτροπή – Σε ποιον επιρρίπτουν ευθύνες και ποιοι ζητούν προανακριτική (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Με τα πορίσματα των κομμάτων που κατατέθηκαν την Κυριακή 10 Μαρτίου στη Βουλή και παρουσιάζονται σήμερα, Δευτέρα, ρίχνει την «αυλαία» της η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής «για την διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό».

Στόχος της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής θα είναι η συζήτηση επί των πορισμάτων που κατατέθηκαν μετά το τέλος των εργασιών όπως όριζε ο κανονισμός και ήτοι δυνατόν ένα κοινό διακομματικό πόρισμα.

Τεράστιες είναι αποκλίσεις που εντοπίζονται στην τελική αποτίμηση των κομμάτων όπως ήταν αναμενόμενο.

Στο πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας δε διαφαίνεται ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων αλλά εστιάζει στα «ανθρώπινα λάθη» της μοιραίας νύχτα απαριθμώντας 7 σημεία που «ο Γενικός Κανονισμός Κινήσεως παραβιάστηκε με αποτέλεσμα να σημειωθεί το τραγικό δυστύχημα» από τον σταθμάρχη και τους μηχανοδηγούς.

Αναφέρει ρητά ότι δεν υπήρξε καμία πολιτική «συγκάλυψης» και ότι οι ενέργειας που ακολούθησαν ήταν στο πλαίσιο επιχειρησιακών παραγόντων.

«Όπως επιβεβαιώθηκε από όλους τους μάρτυρες που κατέθεσαν ενώπιων της Επιτροπής, εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί. Στο πόρισμα τονίζεται ρητά ότι δεν υπήρξε η παραμικρή προσπάθεια συγκάλυψης ενώ οι επιχειρησιακές παρεμβάσεις στο χώρο της μοιραίας σύγκρουσης έγιναν με απόφαση των αρμόδιων επιχειρησιακών συλλογικών οργάνων με γνώμονα την ανάγκη μετακίνησης των κατεστραμμένων συρμών. Για το θέμα διεξάγεται παράλληλα έρευνα της Δικαιοσύνης για τις επεμβάσεις των φορέων»

Τα πορίσματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Την οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε το πόρισμα του Κυβερνώντος κόμματος με την εκπρόσωπο τύπου του κόμματος να την επικρίνει : «Σύμφωνα με το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας η τραγωδία-έγκλημα στα Τέμπη οφείλεται σε ανθρώπινα λάθη. Και για το μπάζωμα κάτι περαστικά μηχανήματα… Η δικαίωση όμως δεν θα αργήσει», ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμά του επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και προσωπικά στον τότε υπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «υφίσταντο ισχυρότατες ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων από τον Καραμανλή Κωνσταντίνο και συγκεκριμένα της παράβασης καθήκοντος, διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή, σωματικές βλάβες κατά συρροή».

Ευθύνες επίσης επιρρίπτουν για όσα ακολούθησαν την μοιραία νύχτα στον Χρήστο Τριαντόπουλο, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές.

Σε επίσημη ανακοίνωση μετά την δημοσίευση των πορισμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για διαρκή συγκάλυψη αναφέροντας πως «είναι φανερό από τα στοιχεία που έχουν ήδη προκύψει αλλά και από αυτά που αποκρύπτονται με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα έπρεπε να οδηγήσει σε προανακριτική»

Καραμανλής για Τέμπη

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που δεν κατέθεσε πορισματικό κείμενο, ωστόσο ζητά κι αυτό την μετατροπή της επιτροπής σε προανακριτική. Θεωρώντας πως «είναι αδύνατη την έκδοση ολοκληρωμένου πορίσματος καθώς ούτε το σύνολο της δικογραφίας παραλάβαμε, ούτε ουσιώδεις μάρτυρες εξετάσθηκαν. Αυτή υπήρξε από την αρχή η επιδίωξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας», μιλώντας με τη σειρά του για πρακτικές συγκάλυψης.

Επίσης αναφέρεται πως υπάρχουν ποινικές ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν όχι μόνο στον εν ενεργεία κατά την τραγωδία Υπουργό αλλά και στον Υπουργό Μεταφορών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη.

Το ΚΚΕ που ήδη έχει καταθέσει το πόρισμα του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θεωρεί «ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες των αρμόδιων Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών της περιόδου 2009 – 2023 για το κακουργηματικό αδίκημα της δια παραλείψεως διατάραξης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ο θάνατος 57 ανθρώπων και η βαριά σωματική βλάβη δεκάδων ακόμα ατόμων. Και πιο συγκεκριμένα των Υπουργών Δ.Ρέππα (2009-2011), Γ.Ραγκούση (2011), Μ.Βορίδη (2011-2012), Κ. Χατζηδάκη (2007-2009 και 2012-2013), Μ. Χρυσοχοϊδη (2013-2015), Χ. Σπίρτζη (2015-2019), Κ. Καραμανλή (2019-2023)».

Με την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής συντάσσεται και η Νέα Αριστερά επειδή όπως σημειώνει «αποφασίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η μη διεύρυνση του καταλόγου των μαρτύρων – σε πλήρη αντίθεση με όσα μέχρι και εκείνη τη στιγμή διαβεβαίωνε».

Τέλος η Ελληνική Λύση ζητά την παραπομπή στην Δικαιοσύνη όλων των Υπουργών Μεταφορών από το 2012 έως την μέρα του δυστυχήματος.

Μητέρα 20χρονης για Τέμπη

Eurokinissi

Σύλλογος «Τέμπη»: «Ύβρις για τους νεκρούς μας»

Καταπέλτης ήταν ο Σύλλογος συγγενών των θυμάτων σχετικά με το όπως αναφέρει το κλείσιμο των εργασιών την επιτροπής «κακήν κακώς», μιλώντας για ύβρι. Ζητούν την άρση της βουλευτικής ασυλίας όταν προκύπτει ποινική ευθύνη όπως και οι 1.319.000 πολίτες που υπέγραψαν το αντίστοιχο ψήφισμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Έκλεισε κακήν κακώς τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή. Χωρίς ολοκληρωμένη δικογραφία. Χωρίς καταθέσεις βασικών μαρτύρων.

Χωρίς καμία διάθεση για πραγματική έρευνα και ανάδειξη της αλήθειας.

Βιαστική και πρόχειρη δουλειά αφού ήταν γνωστή η εκ των προτέρων διάθεση συγκάλυψης και προστασίας του βουλευτή.

Μια κυβερνητική διαδικασία που κατάντησε παρωδία, προσβολή για την νοημοσύνη μας, ύβρις για τους νεκρούς μας. Για τυπικούς λόγους, γιατί έτσι ορίζει το τροποποιημένο και κακοποιημένο Σύνταγμα μας.

Προστασία στον υπόλογο υπουργό, με κάθε τρόπο. Χιλιοπαιγμένη τραγωδία που καλούμαστε να παρακολουθούμε συχνά πυκνά. 16 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας απέναντι σε 1.319.000 χιλιάδες πολίτες που ζητούν άρση ασυλίας. Ποιος τολμά να συγκρίνει και ποιος τολμά να μας πει ότι θα επικρατήσει η άποψη των 16.

Σε μια Δημοκρατική χώρα, θα ήταν άραγε σεβαστό το αίτημα των πολιτών; Σε ένα Κράτος Δικαίου, οι βουλευτές θα ασκούσαν δικαστική εξουσία και μάλιστα εμφανούς υπόθαλψης, αδιαφορώντας και απαξιώνοντας τον θεσμό της Δικαιοσύνης.

Ρητορικά ερωτήματα που αυτή τη φορά θα απαντηθούν.

ΑΡΣΗ ΑΣΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ !!!!

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ