Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Τέμπη: Δίωξη για κακούργημα στον σταθμάρχη – Πήρε προθεσμία να απολογηθεί το Σάββατο – ΒΙΝΤΕΟ

"Αναλογίζεται αυτό που έγινε και δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης" δήλωσε ο συνήγορος του σταθμάρχη, δίνοντας το στίγμα για την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει ότι δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τέμπη: Δίωξη για κακούργημα στον σταθμάρχη – Πήρε προθεσμία να απολογηθεί το Σάββατο – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγήθηκε υπό άκρα μυστικότητα την Πέμπτη ο σταθμάρχης Λάρισας για την τραγωδία στα Τέμπη, ο οποίος έχει παραδεχθεί στην προανακριτική του κατάθεση ότι έκανε λάθος.

Στον σταθμάρχη ασκήθηκε κακουργηματική ποινική δίωξη για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες εξ αμελείας ενώ μέχρι την απολογία του θα παραμείνει κρατούμενος. 

«Υπάρχει κατηγορία κακουργηματικού χαρακτήρα» δήλωσε έξω από το δικαστικό μέγαρο ο συνήγορος του σταθμάρχη που λέγοντας ότι ο πελάτης του είναι συντετριμμένος.

Μιλώντας για τις κατηγορίες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ο βασικός ύποπτος για την σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη είπε ότι η κατηγορία είναι η διατάραξη των συγκοινωνιών.

Όπως δήλωσε ο συνήγορος του σταθμάρχη ο πελάτης του πήρε προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο το μεσημέρι.

Τέμπη: Η νέα στάση του σταθμάρχη – Οι ποινές που αντιμετωπίζει

«Από ανθρώπινη πλευρά είναι συντετριμμένος. Αναλογίζεται αυτό που έγινε και δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης. Αλλά αυτό που μετράει είναι να ψάξουμε όχι το δέντρο αλλά το δάσος ευθυνών. Εδώ υπάρχει ένα δάσος ευθυνών», δήλωσε ο συνήγορος του σταθμάρχη, που ερμηνεύονται ως προάγγελος της στάσης του για τις κατηγορίες που του αποδίδονται όπου θα αναφερθεί και σε ευθύνες άλλων προσώπων.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr η δίωξη για διατάραξη στην ασφάλεια συγκοινωνιών (παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων) επιφέρει ποινή κάθειρξης 10 έως 15 ετών, ενώ για τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια και για σωματική βλάβη από αμέλεια προβλέπονται ποινές έως 5 ετών για την κάθε μία.

Παράλληλα, σημειώνεται πως εάν υπάρξει δίωξη και για πρόκληση θανάτου μεγάλου αριθμού ανθρώπων – όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση – η ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι την ισόβια κάθειρξη. Στο ενδεχόμενο η δίωξη να αφορά ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο, τότε θα προβλέπεται και επιπλέον ποινή ισόβιας κάθειρξης, δηλαδή δις ισόβια.

Δυστύχημα στα Τέμπη

Eurokinissi

Τι είπε στην κατάθεσή του

Ο ίδιος κατέθετε την Τετάρτη πάνω από 4 ώρες στις αρμόδιες Αρχές, ισχυριζόμενος αρχικώς πως είχε ακολουθήσει όλες τις διαδικασίες (όπως να γυρίσει το κλειδί για αλλαγή της ράγας που κινούνταν τα τρένα), αλλά δεν λειτούργησε το σύστημα.

Στη συνέχεια, όμως, και αφού ζήτησε δικηγόρο παραδέχθηκε πως είχε κάνει λάθος και τοποθέτησε τα τρένα στην ίδια διαδρομή με αποτέλεσμα τη σφοδρή σύγκρουση.

Αυτό αποκάλυψε και το ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο ο σταθμάρχης με δύο οδηγίες του καθοδηγεί το επιβατικό τρένο στη μοιραία σύγκρουση. Όπως προκύπτει από το σύντομο διάλογο, ο σταθμάρχης χωρίς να το αντιλαμβάνεται δίνει εντολή να μπει στην παρακαμπτήριο και να συνεχίσει το ταξίδι του από τη γραμμή Θεσσαλονίκη – Αθήνα, στην οποία ήδη βρισκόταν η εμπορική αμαξοστοιχία.

Οι οδηγοί δεν παραξενεύτηκαν με το κόκκινο φωτόσημο που έβλεπαν μπροστά τους, καθώς το σύστημα φωτοσήμανσης δεν λειτουργεί. Μάλιστα, όπως έλεγαν σιδηροδρομικές πηγές, ο σταθμάρχης δεν αντελήφθη καν ότι το τρένο μπήκε στην αντίθετη γραμμή, οπότε δεν υπήρχε πιθανότητα να διορθώσει το λάθος του στα λίγα λεπτά που απέμεναν.

Τέμπη

Eurokinissi

Στο ηχητικό ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα το protothema.gr αποτυπώνεται ο εξής διάλογος:

Μηχανοδηγός – Η Λάρισα ακούει;

Σταθμάρχης – Ακούει. Με 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων.

Μηχανοδηγός – Βασίλη φεύγω;

Σταθμάρχης – Φεύγεις, φεύγεις.

Μηχανοδηγός – Έγινε, καλό βράδυ.

Σταθμάρχης – Καλή συνέχεια.

Είχε προηγηθεί διάλογος του σταθμάρχη με τον κλειδούχο, ο οποίος είναι αποκαλυπτικός του τι συνέβη:

Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού – Βασίλη, να γυρίσω;

Σταθμάρχης – Όχι, όχι άστο όπως είναι γιατί ακολουθεί το 1564.

Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού – Έγινε, καλώς, το αφήνω όπως είναι η διαγώνιος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ