Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Τέμπη: “Προφητικό” το πόρισμα πραγματογνωμόνων του ΑΠΘ μετά το δυστύχημα στο Άδενδρο – ΒΙΝΤΕΟ

Το ΑΠΘ πρότεινε για ασφαλείς μετακινήσεις με τρένο ραδιοεπικοινωνία των σταθμαρχών με τους μηχανοδηγούς με πιο "δομημένο τρόπο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τέμπη: “Προφητικό” το πόρισμα πραγματογνωμόνων του ΑΠΘ μετά το δυστύχημα στο Άδενδρο – ΒΙΝΤΕΟ Eurokinissi

Η τεχνική έκθεση που διενήργησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης το 2017, το οποίο κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, έρχεται στο φως της δημοσιότητας και δείχνει ότι “προμήνυε” το δυστύχημα στα Τέμπη.

Ειδικότερα, η εφημερίδα “Καθημερινή” αποκαλύπτει ότι, μεταξύ άλλων, το ΑΠΘ πρότεινε για ασφαλείς μετακινήσεις με τρένο ραδιοεπικοινωνία των σταθμαρχών με τους μηχανοδηγούς με πιο “δομημένο τρόπο, ανάλογο με αυτόν που γίνεται στις αεροπορικές μεταφορές και σε άλλα σιδηροδρομικά δίκτυα”, εγκατάσταση και λειτουργία του ETCS, του συστήματος προστασίας που έχει εφαρμογή στην ΕΕ, ανάταξη της ηλεκτρικής πλευρικής σηματοδότησης σε όλα τα τμήματα των σιδηροδρομικών αξόνων.

Μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, η τεχνική έκθεση μπορεί να χαρακτηριστεί “προφητική”.

Έξι χρόνια μετά, το σύστημα ETCS δεν λειτουργεί και η επικοινωνία των σταθμαρχών με τους μηχανοδηγούς, όπως αποκαλύπτουν τα ηχητικά ντοκουμέντα που έγιναν γνωστά, δεν γίνεται με δομημένο τρόπο.

Τέμπη: Με security oι φυλασσόμενες διαβάσεις

Εν τω μεταξύ, αυτοψίες σε επικίνδυνα σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας έκανε η ΕΡΤ. Μεταξύ άλλων, βρέθηκε στον Άγιο Στέφανο και παρουσίασε τα κακώς κείμενα σε μη υπογειοποιημένες διαβάσεις πλησίον του αστικού ιστού, ο οποίες φυλάσσονται από εταιρείες security.

Eν έτει 2023, οι μπάρες ανεβοκατεβαίνουν χειροκίνητα, με μανιβέλα, ενώ την ευθύνη σε πολλές διαβάσεις δεν την έχουν έμπειροι σιδηροδρομικοί αλλά υπάλληλοι εταιρειών ασφαλείας.

Σε φυλασσόμενη διάβαση στον Άγιο Στέφανο, οι μπάρες ανεβοκατεβαίνουν με χειροκίνητο σύστημα ασφαλείας κάθε φορά που περνάει κάποιο τρένο ή συρμός του Προαστιακού.

Στον Αυλώνα υπάρχει ένα απαρχαιωμένο σύστημα που ειδοποιεί τον υπάλληλο της εταιρείας ότι πλησιάζει τρένο στη σιδηροδρομική διάβαση με τον άναμμα ενός λαμπτήρα πυράκτωσης. Στον Άγιο Στέφανο δεν υπάρχει ούτε αυτό το σύστημα!

Τι υπάρχει; Ένας υπάλληλος εταιρείας security, με εκπαίδευση μόλις 2 μηνών, ο οποίος μιλάει μέσω ασυρμάτου με τον σταθμάρχη και όταν πλησιάζει η αμαξοστοιχία κατεβάζει τις μπάρες. Όπως αποκαλύπτεται, οι ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας είναι κυριολεκτικά τεράστιες. Ο κίνδυνος για ένα ατύχημα, με όχημα ή διερχόμενο πεζό, είναι πάρα πολύ πιθανός.

ΒΙΝΤΕΟ: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ