Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Θ. Σοφός σε Βερβεσό: Για τις σκέψεις του δεν τιμωρείται κανείς

Τη διαφοροποίησή του εκφράζει ο Θέμης Σοφός από τη θέση της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θ. Σοφός σε Βερβεσό: Για τις σκέψεις του δεν τιμωρείται κανείς

Ο Θέμης Σοφός εκφράζει τη διαφοροποίησή του από τη θέση της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, που είναι αντίθετη στις «γενικεύσεις, αφορισμούς, συνωμοσιολογίες, άκριτες στοχεύσεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών και ακραίες θέσεις αναφορικά με το ζήτημα των εμβολιασμών κατά του COVID-19, από όποιους και αν αυτές εκφράζονται».

Σε ανάρτησή του στο Facebook, με αποδέκτη τον πρόεδρο του ΔΣΑ ο Θέμης Σοφός, μέλος του ΔΣΑ τονίζει ότι «είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα καθενός να εκφράζει τις σκέψεις του ελεύθερα».

Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση του Θέμη Σοφού:

«ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ: cogitationes poenam nemo patitur («για τις σκέψεις του δεν τιμωρείται κανείς») – Διαβάζοντας την δημοσιευθείσα από 26/9/21 ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών διαπιστώνω ότι ουδόλως συνάδει προς την αρχή του ποινικοδογματικού μας συστήματος “cogitationes poenam nemo patitur” (για τις σκέψεις του δεν τιμωρείται κανείς). – Εστιάζω στο εξής, προδήλως ατυχές, ως προς τη διατύπωση, μέρος της ανακοίνωσης της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων: “…γενικεύσεις, αφορισμοί, συνωμοσιολογίες άκριτες στοχεύσεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών και ακραίες θέσεις, μας βρίσκουν αντίθετους, από όποιους και αν εκφράζονται”!!! Σαφής φρονηματικού χαρακτήρα υπόδειξη – προειδοποίηση (😉 γίνεται επίσης (στην εν λόγω ανακοίνωση) όσον αφορά στον χειρισμό δικαστικών και εξωδίκων υποθέσεων, που ανατίθενται σε δικηγόρους, με αφορμή την εφαρμογή των ισχυόντων εκάστοτε υγειονομικών μέτρων. Επί των ανωτέρω τοποθετούμαι ως εξής: – Οι «γενικεύσεις, αφορισμοί, συνωμοσιολογίες, ακραίες θέσεις» είναι και παραμένουν σκέψεις, απόψεις, συλλογισμοί, και όποιον χαρακτηρισμό κι αν λάβουν, αρεστές ή μη, είναι σκέψεις και απόψεις (κατά Μανωλεδάκη: φρόνημα). – Είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα καθενός να εκφράζει τις σκέψεις του ελεύθερα. – Επίσης συνιστά αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα των δικηγόρων να επιτελούμε το έργο μας, αναλαμβάνοντας την υπεράσπιση κάθε ανθρώπου, οποιουδήποτε ανθρώπου, όποιος κι αν είναι αυτός, οποιασδήποτε υπόθεσης επιλέγουμε και μας αναθέτουν, καθώς είμαστε ελεύθεροι και ΙΚΑΝΟΙ να κρίνουμε τη βασιμότητα ή μη των ανατιθέμενων υποθέσεων. – Το δικαίωμα ανάληψης πληρεξουσιότητας ή υπεράσπισης δεν υπόκειται σε φρονηματικό έλεγχο πειθαρχικού οργάνου ή δικηγορικού συλλόγου ως προς την επιλογή αυτή, ΚΑΘΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΟΥΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. – Σεβόμενος το θεσμικό όργανο, καλώ τη Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων να επανεξετάσει τη συνταγματικότητα της ανακοίνωσής της, άλλως να τη διαψεύσει».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ