Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Θ. Ξανθόπουλος για σκάνδαλο στην Αυστρία και παραίτηση Κουρτς: Υπάρχουν δικαστές στο… Βερολίνο; – ΒΙΝΤΕΟ

Ο κ. Ξανθόπουλος εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν η κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης συμβάλει στην έκδοση ορθών αποφάσεων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θ. Ξανθόπουλος για σκάνδαλο στην Αυστρία και παραίτηση Κουρτς: Υπάρχουν δικαστές στο… Βερολίνο; – ΒΙΝΤΕΟ

Το σκάνδαλο χειραγώγησης ΜΜΕ στην Αυστρία και η παραίτηση Κουρτς έχει προκαλέσει “σεισμό” στην Ευρώπη και έφτασε μέχρι την ελληνική Βουλή από τον τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλο, που είχε αναλάβει χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Μιλώντας ο κύριος Ξανθόπουλος για το νομοσχέδιο της ταχείας πολιτικής δίκης τόνισε χαρακτηριστικά «Η συγκυρία επιβάλει να μιλήσουμε για όσα συμβαίνουν στην Αυστρία με την παραίτηση του καγκελάριου Κουρτς, ο οποίος κατηγορείται για χειραγώγηση ΜΜΕ και στημένες δημοσκοπήσεις, με 1 εκ. ευρώ από το δημόσιο ταμείο. Είναι μελαγχολική η σύγκριση με το ελληνικό πολιτικό σύστημα».

Και επικαλούμενος τη γνωστή φράση του μυλωνά του Πόστδαμ όταν ο Φρειδερίκος της Πρωσίας απαίτησε να του παραδώσει το μύλο του, τόνισε με νόημα: «Ο ελληνικός λαός σήμερα αναρωτιέται: Υπάρχουν δικαστές στο …Βερολίνο;»

Μιλώντας στη συνέχεια για το ν/σ τροποποιήσεων στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, παρατήρησε ότι δεν υπάρχει γνωμοδότηση της διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και δεν έχει κατατεθεί το πόρισμα της Επιτροπής παρακολούθησης του ν.4335/2015, για να δούμε τις παρατηρήσεις της επί της εφαρμογής του ΚΠολΔ.

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Ο κ. Ξανθόπουλος εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν η κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης συμβάλει στην έκδοση ορθών αποφάσεων ενώ αναφερόμενος στην εισαγωγή της πιλοτικής δίκης στη πολιτική δικαιοσύνη: «Είναι ζήτημα κομβικής αντιπαράθεσης. Έχουμε εκφράσει την διαφωνία μας. Ομογενοποιείτε διαφορετικά πράγματα. Το γεγονός ότι εφαρμόζεται επιτυχώς στο ΣτΕ, δεν σημαίνει ότι θα είναι το ίδιο επιτυχής και στον Αρειο Πάγο. Δημιουργείτε έναν ένθετο, εμβόλιμο βαθμό δικαιοδοσίας, που θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα», είπε. «Επίσης, δεν μπορεί να γίνει δεκτή η διάταξη για την αυτόματη απομείωση του τιμήματος των ακινήτων σε άγονους πλειστηριασμούς. Πρέπει ο πολίτης να μπορεί να ζητήσει δικαστική προστασία ώστε να μην βγαίνει στο σφυρί αυτόματα το σπίτι του», υπογράμμισε.

Ο κ. Ξανθόπουλος, κάνοντας αναφορά και στις επικείμενες αλλαγές στους ποινικούς Κώδικες, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στη Βουλή, το σύνολο του Κώδικα που επεξεργάστηκε μια επιτροπή κορυφαίων, επιφανών νομικών της χώρας και δεν επιτρέπεται να απαξιώνονται συλλήβδην όσοι συμμετείχαν στην σύνταξή του. «Θα δώσουμε τη μάχη όταν έρθει στη Βουλή, αλλά μην τολμήσατε να καταθέσετε το 191 ΠΚ για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, όπως περιγράφεται στο σχέδιο», τόνισε.

Δείτε το βίντεο

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ