Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Θα είναι συνταξιούχος – εισαγγελέας ο νέος επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος;

Η διάταξη ψηφίστηκε στις αρχές Μαϊου και δεν αποκλείεται να τεθεί σε εφαρμογή για πρώτη φορά αφού στις 30 Ιουνίου συνταξιοδοτείται η νυν επικεφαλής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαϊρη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θα είναι συνταξιούχος – εισαγγελέας ο νέος επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος;

Στην ενεργοποίηση της διάταξης για ορισμό επί τιμή εισαγγελέα στην θέση επικεφαλής της αρχής για το Ξέπλυμα, δεν αποκλείεται να προχωρήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τοποθετώντας για πρώτη φορά στη θέση συνταξιούχο εισαγγελικό λειτουργό.

Η επιλογή είναι πλέον θέμα ημερών, δεδομένου ότι η θητεία της νυν επικεφαλής, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Άννας Ζαΐρη (και προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος), ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου πότε και συνταξιοδοτείται, συνεπώς μέχρι τότε θα πρέπει να έχει επιλεγεί και τοποθετηθεί ο νέος επικεφαλής.

Η εκτίμηση νομικών παραγόντων, είναι πως τελικά το πιθανότερο είναι η επιλογή να γίνει από τους επί τιμή εισαγγελείς, αυτούς δηλαδή που έχουν συνταξιοδοτηθεί, ενώ δεν αποκλείεται, να έχει μόλις συνταξιοδοτηθεί. Στη συζήτηση έχουν τεθεί 2-3 ονόματα, αλλά πλέον υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί για τη θέση.

Η διαδικασία

Εφόσον η κυβέρνηση επέλεγε να πάει σε εν ενεργεία εισαγγελικό λειτουργό, τότε την απόφαση θα ελάμβανε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Αν τελικά όμως η επιλογή γίνει από τους συνταξιούχους λειτουργού τότε δεν επιλέγει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, αλλά γνωμοδοτεί μη δεσμευτικά η Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σύμφωνα με τη διάταξη:

-Εφόσον επιλεγεί συνταξιούχος εισαγγελικός λειτουργός, αυτό γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης

Προηγείται πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης

-Γνωμοδοτεί (όχι δεσμευτικά όμως όπως και στην περίπτωση της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης) η Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής για την καταλληλόλητα του προτεινομένου προσώπου.

Το άρθρο αναφέρει:

Άρθρο 236 Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες- Τροποποίηση του άρθρου 47του ν. 4557/2018Η παρ. 5 του άρθρου 47 του ν. 4557/2018 (Α’ 139) αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Πρόεδρος της Αρχής ορίζεται ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός εν ενεργεία ή επί τιμή, με γνώση της αγγλικής γλώσσας. Ο εν ενεργεία ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επιλέγεται μαζί με τον αναπληρωτή του με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, μετά από σχετικό ερώτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης, και διορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Ο επί τιμή ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επιλέγεται μαζί με τον αναπληρωτή του με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης ύστερα από πρόταση του τελευταίου και γνώμη της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής για την καταλληλόλητα του προτεινομένου προσώπου. Ο Πρόεδρος της Αρχής είναι πλήρους απασχόλησης.»

Εξήγηση

Η αλήθεια είναι πως η τροπολογία προκάλεσε συζητήσεις και εκφράστηκαν αντιρρήσεις. Πάντως η άποψη πηγών του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι πως η σχετική πρόβλεψη της τροπολογίας απορρέει από τον περιορισμένο αριθμό εισαγγελικών λειτουργών δεδομένου ότι πολλοί απασχολούνται ήδη σε άλλα καθήκοντα όπως για παράδειγμα στην Οικονομική Εισαγγελία. Για το σκοπό προκρίθηκε – όπως αναφερόταν – η λύση αυτή ώστε να αυξηθεί η «δεξαμενή» των επιλογών. Άλλες πηγές ανέφεραν μάλιστα πως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι επικεφαλής της εν λόγω ανεξάρτητης αρχής είναι σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και ακαδημαϊκοί.

Αντιδράσεις

Η διάταξη αυτή έφερε πολλές αντιδράσεις κυρίως από τις τάξεις των δικαστών και των εισαγγελέων, οι αντίστοιχες Ενώσεις των οποίων ομονόησαν : “Γενικότερα επισημαίνουμε, ότι η κατάληψη έμμισθων θέσεων διοίκησης από συνταξιούχους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς είναι πρακτική που εκθέτει το θεσμό της Δικαιοσύνης ενώ η ειδικότερη αλλαγή θα υποβαθμίσει το σύστημα καταπολέμησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες”, αναφέρει η Ένωση Εισαγγελέων.

“Πάγια θέση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εκπορευόμενη από την απολύτως δεσμευτική απόφαση που έλαβε στη Γενική Συνέλευσή της 15ης Δεκεμβρίου 2018, είναι ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί δεν θα πρέπει να καταλαμβάνουν καμία πολιτική ή δημόσια θέση ή θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή, για μία διετία μετά την αφυπηρέτηση. Η συλλογική αυτή θέση, δεν αποτελεί μόνο μια ηθική στάση. Πάνω από όλα υπηρετεί την ουσία αλλά και την εικόνα για την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σκοπεί στο να δοθεί οριστικό τέλος στη λογική περί συγκοινωνούντων δοχείων της κρατικής εξουσίας, που πληγώνει πάντα το κύρος μόνο της δικαστικής. Καλούμε το Υπουργείο να αξιολογήσει αυτή τη συλλογική θέση των Δικαστών και Εισαγγελέων και να αποσύρει την τροπολογία”, τοποθετήθηκε η ΕνΔΕ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ