Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2022

Θα πληρώσει … χρυσό φόρο για τις ράβδους χρυσού που έφερε από την Ελβετία ως «οικογενειακή περιουσία»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θα πληρώσει … χρυσό φόρο για τις ράβδους χρυσού που έφερε από την Ελβετία ως «οικογενειακή περιουσία»

Δεν θα γλιτώσει τελικά το φόρο Έλληνας κάτοχος 41 ράβδων χρυσού τις οποίες επιχείρησε να περάσει πριν από 14χρόνια από το εξωτερικό στην χώρα μας, προσπαθώντας όλο αυτό το χρονικό διάστημα μέσω της δικαστικής οδού να μην φορολογηθεί με το επιχείρημα ότι ο χρυσός αποτελεί «οικογενειακή περιουσία».

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ομόφωνα ότι πρέπει να πληρώσει στο ελληνικό δημόσιο το πρόσθετο φόρο που του επιβλήθηκε ύψους 452.000 ευρώ, για τις 41 ράβδους χρυσού αξίας 656.435 ευρώ, ανεξάρτητα αν αυτές αποτελούν οικογενειακή περιουσία.

Ο προσφεύγων έφερε από την Γενεύη της Ελβετίας, τις ράβδους χρυσού και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» οι τελωνειακές αρχές το αντελήφθησαν και τις κατέσχεσαν, ενώ παράλληλα του επιβλήθηκε φόρος και πρόσθετος φόρος 452.691 ευρώ, τον οποίο τώρα πρέπει να πληρώσει.

Το χρυσό μετέφερε στις αποσκευές του και όταν οι τελωνειακές αρχές τον ανακάλυψαν συνέταξαν έκθεση κατάσχεσης, ενώ ο ίδιος συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε τακτική δικάσιμο.

Δεν καλύπτεται από το εισόδημα του

Πάντως, η αρμόδια Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με την αξία των 41 ράβδων χρυσού, του καταλόγισε κύριο φόρο 245.360 ευρώ και πρόσθετο φόρο 207.331 ευρώ (σύνολο 452.691 ευρώ), καθώς το ποσό της αγοράς των 41 κιλών χρυσού, δεν καλύπτεται από τα δηλωθέντα εισοδήματά του.

Ενώπιον της φορολογικής αρχής άσκησε προσφυγή υποστηρίζοντας ότι οι πλάκες χρυσού αποτελούν «οικογενειακή περιουσία από το 1982» και είχαν επενδυθεί σε χρηματιστηριακά προϊόντα από δύο χρηματιστηριακές Ελβετικές εταιρείες. Μετά τον θάνατο της μητέρας του, το 2007, αποφασίστηκε από τον ίδιο και τα αδέλφια του να διανεμηθεί η οικογενειακή περιουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποίησε το ταξίδι στην Γενεύη και παράλαβε από την γνωστή Τράπεζα UBS S.A., τις ράβδους χρυσού προκειμένου να επενδυθούν στην Ελλάδα, ενώ έλαβε και σχετικές βεβαιώσεις από τις χρηματιστηριακές εταιρείες ότι παρέλαβε τα 41 κιλά χρυσού.

Έχασε όλες τις δικαστικές μάχες

Στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έχασε την δικαστική μάχη, καθώς κρίθηκε από τους Εφέτες, ότι δεν επιβλήθηκε φόρος επί κτηθέντος στην αλλοδαπή εισοδήματος, αλλά ούτε επιβλήθηκε φόρος για εισόδημα που φέρεται ότι αποκτήθηκε στην ημεδαπή.

Ακόμη, το Εφετείο απέρριψε τον ισχυρισμό ότι αθωώθηκε ποινικά από το Εφετείο Αθηνών για το αδίκημα της λαθρεμπορίας, καθώς η αθωωτική απόφαση δεν αναφέρεται «στις περί φορολογίας εισοδήματος διατάξεις, όπως αυτές του αποδίδονται» ως προς την απόκτηση των ράβδων χρυσού.

Έτσι, προσέφυγε ανεπιτυχώς τελικά, στο ΣτΕ ζητώντας να αναιρεθεί η σε βάρος του απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, υποστηρίζοντας ότι οι πλάκες χρυσού αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή και κατά συνέπεια δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ