Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Θάνατος 15χρονου από ηλεκτροπληξία από τα καλώδια ηλεκτροκίνησης στη Λάρισα – Ένοχοι και στο Εφετείο 2 πρώην προϊστάμενοι του ΟΣΕ

Καταπέλτης ο εισαγγελέας της έδρας που πρότεινε την ενοχή των δύο στελεχών του ΟΣΕ, πρόταση που έγινε δεκτή από το δικαστήριο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θάνατος 15χρονου από ηλεκτροπληξία από τα καλώδια ηλεκτροκίνησης στη Λάρισα – Ένοχοι και στο Εφετείο 2 πρώην προϊστάμενοι του ΟΣΕ onlarissa.gr

Ο θάνατος του 15χρονου Κωνσταντίνου Μπαμπανιάρη, από ηλεκτροπληξία στη Λάρισα το 2017 είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Ο μαθητής είχε “κεραυνοβοληθεί” από τις εναέριες γραμμές ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ στον Εμπορικό Σταθμό του Μεζούρλου, νωρίς το βράδυ του Σαββάτου στις 14 Οκτωβρίου της μοιραίας χρονιάς που κόπηκε το νήμα της ζωής του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελευθερία”, τα δύο πρώην στελέχη του ΟΣΕ κρίθηκαν ένοχα από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας όπου παραπέμφθηκαν κατηγορούμενα για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Καταπέλτης ο εισαγγελέας της έδρας που πρότεινε την ενοχή των δύο στελεχών του ΟΣΕ

«Μελετώντας τη δικογραφία προκύπτει πως η λειτουργία του ΟΣΕ αποτελεί μια μικρογραφία της δημόσιας διοίκησης. Ο ΟΣΕ θα μπορούσε να έχει ένα λαμπρό μέλλον, αλλά έχει τα χάλια που ξέρουμε όλοι με αφορμή και την τραγωδία των Τεμπών. Είναι κρίμα, είναι τραγικό θα μπορούσε να είναι και για γέλια ένας κανονισμός λειτουργίας να καταλήγει σε πομφόλυγα και αυτή η διαχείριση να έχει δυστυχέστατα αποτελέσματα» τόνισε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας της έδρας, προτείνοντας την ενοχή δύο πρώην προϊσταμένων Διευθύνσεων Λάρισας του ΟΣΕ.

Θάνατος 15χρονου από ηλεκτροπληξία: Η ποινή που επιβλήθηκε στα στελέχη του Οργανισμού

Το δικαστήριο, όπως και πρωτόδικα, επέβαλλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών (με τριετή αναστολή) στα δύο πρώην στελέχη, αναγνωρίζοντας τις ευθύνες του Οργανισμού Σιδηροδρόμων ως προς τη μη λήψη μέτρων ασφαλείας, μια απόφαση που (σ.σ. όπως και πρωτόδικα) κατέρριψε έναν από τους βασικούς ισχυρισμούς πως δεν ευθύνεται ο ΟΣΕ για την τραγική εξέλιξη, αλλά η ευθύνη ανήκε στον… ίδιο τον 15χρονο που βρέθηκε σε απαγορευμένη περιοχή.

Με τον εισαγγελέα της έδρας (υπογραμμίζοντας τα «δυστυχέστατα αποτελέσματα» από τη διαχείριση του ΟΣΕ) να καταρρίπτει το επιχείρημα περί μη ευθύνης των στελεχών του ΟΣΕ και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το παιδί δεν είχε καμιά δουλειά να βρεθεί εκεί, αλλά βρέθηκε τελικά» να υπογραμμίζει ότι «οι κατηγορούμενοι τέλεσαν την πράξη, όπως αποτυπώθηκε και πρωτόδικα».

Την ίδια διάσταση, σύμφωνα με το onlarissa.gr, είχε θίξει πρωτόδικα και η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας που αναρωτήθηκε «έχει ευθύνη το παιδί και δεν έχει ευθύνη μια ΑΕ;», προσθέτοντας ότι «όπου ο ΟΣΕ καλείται να αναλάβει κάποια ευθύνη, την επέρριψε είτε στον ανήλικο – είτε στην στρατιωτική αρχή».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ