Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023

Θάνατος 16χρονου: Η πρώτη αντίδραση του αστυνομικού μετά την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος – ΒΙΝΤΕΟ

"Εσφαλμένη απόφαση" λέει ο δικηγόρος της οικογένειας του ανήλικου Ρομά, Θεόφιλος Αλεξόπουλος. "Οι δικαστές ούτε εκβιάζονται, ούτε φοβούνται" δήλωσε ο Αλ. Κούγιας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θάνατος 16χρονου: Η πρώτη αντίδραση του αστυνομικού μετά την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Νέο κεφάλαιο ανοίγει ο θάνατος του 16χρονου, στην υπόθεση που αφορά τον πυροβολισμό του από αστυνομικό και μετά την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης να μην προφυλακιστεί και να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr στην απόφαση δεν ελήφθη υπόψη ο θάνατος του θύματος και για το λόγο αυτό το προσεχές χρονικό διάστημα η δικογραφία θα επιστρέψει στον ανακριτή ο οποίος θα ζητήσει να αλλάξει η κατηγορία και να ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελια για ανθρωποκτονία τετελεσμένη. Ο κατηγορούμενος θα κληθεί ξανά για συμπληρωματική απολογία και δεν είναι απίθανο να προφυλακιστεί, σύμφωνα με νομικούς κύκλους.

θάνατος 16χρονου

eurokinissi

Θάνατος 16χρονου: Εσφαλμένη απόφαση” λέει ο δικηγόρος της οικογένειας του Φραγκούλη

Σε κάθε περίπτωση, εσφαλμένη χαρακτήρισε την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου να αφήσει ελεύθερο τον αστυνομικό που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά στη Θεσσαλονίκη, ο δικηγόρος της οικογένειας, Θεόφιλος Αλεξόπουλος.

«Είναι μια απόφαση εσφαλμένη. Και είναι εσφαλμένη αφενός γιατί ένα άτομο που αφαιρεί μια ανθρώπινη ζωή, κάνοντας αλόγιστη χρήση βίας, με μία ευθεία βολή είναι σίγουρα επικίνδυνο. Ωστόσο είναι και μια απόφαση που δεν απηχεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα» τόνισε στο grtimes.gr ο δικηγόρος.

«Αυτή τη στιγμή η δικογραφία επιστρέφει στον αρμόδιο ανακριτή από τον οποίο εμείς απαιτούμε να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και ιδίως να διατάξει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης όσον αφορά την ανάλυση του βιντεοληπτικού υλικού που καταλαμβάνει ακριβώς τη στιγμή του πυροβολισμού.

Είναι κάτι που εμείς αιτηθήκαμε εγγράφως από τον πρώτο ανακριτή, από την πρώτη ημέρα και είναι κάτι που το ζητά και το συμβούλιο πλέον με σαφή ερωτήματα που θέτει προς τις ανακριτικές αρχές. Η συμπληρωματική απολογία του κατηγορουμένου πλέον για τετελεσμένη ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο πρέπει να γίνει κάτω από άπλετο φως» πρόσθεσε.

Αλ. Κούγιας: Αν πάρουν τη δικαιοσύνη στα χέρια τους, η δικαιοσύνη τους περιμένει

Αιχμές για όσους έσπευσαν «να υποκινούν κινητοποιήσεις ανθρώπων που λειτουργούν συναισθηματικά και δυστυχώς υιοθετούν αυτήν την κινητοποίηση -αν όχι την οργανώνουν- και πολιτικά κόμματα, πρέπει να καταλάβουν ότι οι δικαστές ούτε εκβιάζονται ούτε φοβούνται», άφησε ο συνήγορος του αστυνομικού, Αλέξης Κούγιας.

«Ο αστυνομικός είναι ελεύθερος με τον όρο της απαγορεύσεως της εξόδου από τη χώρα», δήλωσε αρχικά έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης ο δικηγόρος του αστυνομικού, Αλέξης Κούγιας, αμέσως μετά την απόφαση του Δικαστηρίου.

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη συντριβή μας για τον αδόκητο θάνατο του νεαρού αυτού ο οποίος πραγματικά θα πρέπει να αποτελεί ένα παράδειγμα ώστε στο μέλλον, αντίστοιχα ανώριμα παιδιά, όχι μόνο Ρομά αλλά γενικώς ανώριμα παιδιά, να αρνούνται την εφαρμογή του νόμου. Δε θέλω να πω τίποτα περισσότερο γιατί οι στιγμές είναι δύσκολες», είπε ακόμη, συνεχίζοντας:

«Εκείνο το οποίο με ευχαριστεί προσωπικά, είναι ότι πρέπει κάποιοι οι οποίοι υποκινούν κινητοποιήσεις ανθρώπων που λειτουργούν συναισθηματικά και δυστυχώς υιοθετούν αυτήν την κινητοποίηση -αν όχι την οργανώνουν- και πολιτικά κόμματα, πρέπει να καταλάβουν ότι οι δικαστές ούτε εκβιάζονται ούτε φοβούνται», είπε ακόμη.

Έδωσε επιπλέον το μήνυμα «στους προέδρους που εκβίαζαν τη δικαιοσύνη», όπως είπε, ότι «αν πάρουν τη δικαιοσύνη στα χέρια τους, η δικαιοσύνη τους περιμένει».

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Α. Κούγιας για την υπόθεση

Όπως είναι γνωστό, ο επικεφαλής του δικηγορικού μας γραφείου, Αλέξης Κούγιας, επελέγη από την Ένωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, αλλά και από τον ίδιο τον κύριο κατηγορούμενο και την οικογένειά του, ώστε να τον υπερασπιστεί, κατά την απολογία του, ενώπιον του Α’ Τακτικού Ανακριτού Θεσσαλονίκης, κ. Γόγαλη.

Όπως είναι γνωστό, μετά την απολογία του κυρίου κατηγορουμένου υπήρξε διαφωνία μεταξύ του κ. Ανακριτού, ο οποίος γνωμοδότησε ότι ο κύριος κατηγορούμενος, πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγορεύσεως εξόδου από τη χώρα και του κ. Εισαγγελέως, ο οποίος γνωμοδότησε ότι πρέπει να οδηγηθεί προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές. 

Σήμερα, το τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αποφάσισε ότι ορθή είναι η γνωμοδότηση του Ανακριτού, κ. Γόγαλη και όχι αυτή του Αντιεισαγγελέως, κ. Μητσιόπουλου και παμψηφεί άφησε ελεύθερο τον κύριο κατηγορούμενο, μέχρις ότου αποφασισθεί το αν θα παραπεμφθεί σε δίκη ή θα απαλλαγεί με βούλευμα, αλλά σε κάθε περίπτωση, μέχρι να εκδοθεί απόφαση από Δικαστήριο, κάνοντας δεκτούς όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του κυρίου κατηγορουμένου, τους οποίους το δικηγορικό μας γραφείο διετύπωσε στο απολογητικό του υπόμνημα.

Με την απόφασή του αυτή, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης απέδειξε ότι οι Τακτικοί Δικαστές δεν λειτουργούν υπό καθεστώς φόβου και υπό το κράτος εκβιασμών κακοποιών, οι οποίοι απαιτούσαν την προσωρινή κράτηση του αστυνομικού, εμπεδώνοντας το αίσθημα ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών, απέναντι σε εκβιαστικές – εγκληματικές συμπεριφορές.

Αθήνα, 19.12.2022

Με εκτίμηση και σεβασμό,

Αλέξιος Χ. Κούγιας

Σ. Τερζούδης: Μας περιμένει δύσκολο νομικό έργο

«Από εδώ και πέρα μας περιμένει δύσκολο νομικό έργο», είπε ο Σωτήριος Τερζούδης, έτερος συνήγορος υπεράσπισης του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά, αλλά και νομικός σύμβουλος της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, αμέσως μετά την ανακοίνωση του βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου.

Ο κ. Τερζούδης γνωστοποίησε την πρώτη αντίδραση του εντολέα του λέγοντας πως «έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη», ξεκαθαρίζοντας ακόμη ότι η απόφαση του Δικαστηρίου έγινε δεκτή από τον αστυνομικό «με ανακούφιση», σημειώνοντας πως «την περίμενε με αγωνία».

Είπε ακόμη πως ο εντολέας του «εκφράζει και πάλι την οδύνη του για τον χαμό του άτυχου νεαρού».

ΒΙΝΤΕΟ: grtimes.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ