Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Θεοδωρικάκος: 2.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αντιμετώπισε η ΕΛΑΣ το 2022

Τι είπε ο υπουργός για τα οξυμένα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και τα 12 εξειδικευμένα γραφεία της Ελληνικής Αστυνομίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θεοδωρικάκος: 2.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αντιμετώπισε η ΕΛΑΣ το 2022 eurokinissi

Στα 12 εξειδικευμένα γραφεία της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία θα στελεχωθούν με 180 εκπαιδευμένους αστυνομικούς, εκ των οποίων το 50%  θα είναι γυναίκες, αναφέρθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε ότι τα έξι εν λειτουργία Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας έχουν αντιμετωπίσει από την αρχή του χρόνου 2.000 περιστατικά, ενώ στο σύνολο της χώρας είναι περισσότερα από 6.000. Παράλληλα, ο Υπουργός ανακοίνωσε τη λειτουργία ειδικής διεύθυνσης της ΕΛ.ΑΣ. για την παραβατικότητα των ανηλίκων.

«Από την 1η Ιανουαρίου, η Ελληνική Αστυνομία στα 6 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας έχει αντιμετωπίσει 2.000 περιστατικά και συνολικά η Ελληνική Αστυνομία έχει αντιμετωπίσει 6.000. Μιλάμε για μία σύγχρονη μάστιγα, μιλάμε για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.  Πρόκειται  για ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που χρειάζεται συνεργασία, εγρήγορση από πολλές πλευρές για να υπάρξουν αποτελέσματα», σημείωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Θεοδωρικάκος

freepik

«Εμείς διαπιστώνοντας ότι το πρόβλημα έχει αυτές τις διαστάσεις αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε άλλα 12 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας, τα οποία θα λειτουργήσουν  μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες Οκτωβρίου. Τα δύο είναι σε περιοχές Αθήνας, στην Καλλιθέα και στο Μενίδι, άλλο ένα στην Θεσσαλονίκη, αλλά θα καλύψουμε και βασικές μεγάλες πόλεις της Ελληνικής περιφέρειας, όπως είναι ο Βόλος και η Λάρισα, η Χαλκίδα, το Αγρίνιο και τα Ιωάννινα, οι Σέρρες,  τα Χανιά και το Ηράκλειο.  Καλούμε  τις γυναίκες,  γιατί συνήθως οι γυναίκες είναι τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, τις καλούμε να μιλήσουν.  Να απευθύνονται εγκαίρως στην Αστυνομία και στην Τοπική  Αυτοδιοίκηση που διαθέτει κοινωνικές δομές και στο πενταψήφιο αριθμό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των δύο φύλων, το «15900», τόνισε ο ίδιος.

«Το προσωπικό στα γραφεία είναι 180 εκπαιδευμένα στελέχη. Το 50% είναι γυναίκες και στα 10 από τα 12 γραφεία επικεφαλής θα είναι γυναίκες. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει ένα περιβάλλον ανθρώπινο, να δίνουν τη δυνατότητα στη γυναίκα να απευθυνθεί στην Αστυνομία, να στηριχθεί, να βρει τη δύναμη να προχωρήσει, όπως πρέπει στη ζωή της», πρόσθεσε ο υπουργός.

Νέα διεύθυνση για την παραβατικότητα των ανηλίκων

«Έχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και ενημέρωσης με τη σχολική κοινότητα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Παράλληλα, πολύ σύντομα θα δημιουργήσουμε και ειδική διεύθυνση για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων.  Κακά τα ψέματα, όμως, η έξαρση είναι  πολύ μεγάλη και τα περιστατικά είναι πραγματικά εκατοντάδες.  Προς το παρόν  η Αστυνομία μπορεί να επεμβαίνει με τον αστυνομικό τρόπο, όταν τα γεγονότα έχουν πάρει δραματικό χαρακτήρα, αλλά το βάρος πρέπει να πέσει στο σχολείο και στην οικογένεια.  Εκεί πρέπει να υπάρξει η πολύ μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να μη φτάνουν νέα παιδιά, έφηβοι κυρίως,  σε τέτοιου είδους μορφές παραβατικότητας, οι οποίες,  κακά τα ψέματα, σημαδεύουν για πάντα τη ζωή τους και έχουν πολύ δραματικές επιπτώσεις και στα ίδια και σε άλλους ανθρώπους», είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ