Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Θεόδωρος Μαντάς: Πρέπει να εκτίσουν τουλάχιστον 4,5 χρόνια-  Τι λέει για τις ποινές της Χρυσής Αυγής και τα ευεργετήματα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θεόδωρος Μαντάς: Πρέπει να εκτίσουν τουλάχιστον 4,5 χρόνια-  Τι λέει για τις ποινές της Χρυσής Αυγής και τα ευεργετήματα

Την άποψη πως οι ποινές που ανακοινώθηκαν για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής δεν πρόκειται –όπως συχνά συμβαίνει- να εφαρμοστούν στο έπακρο εκφράζει ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την παραμονή όσων τελικά αποφασιστεί να οδηγηθούν στη φυλακή.

Όπως τονίζει ενδέχεται να υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση για την παραμονή σε φυλακή γιατί –λέει- «πλέον το κριτήριο είναι αυστηρά προσωποπαγές και μπορεί να έχουμε διαφοροποίηση ανάμεσα στο πόσο τελικά θα μείνει ο κάθε ένας εντός της φυλακής».

Σχολιάζοντας την τελική απόφαση του δικαστηρίου στο newsit.gr, ο κ. Μαντάς αναφέρει: «Αφετηριακά δυο παρατηρήσεις μπορούμε να κάνουμε σχετικά με το ύψος των ποινών που επιβλήθηκαν. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός πως το δικαστήριο φαίνεται να ευθυγραμμίζεται κατά κάποιο τρόπο με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας ως προς το ύψος των ποινών που τελικά επιβλήθηκαν. Η δεύτερη έχει να κάνει καθαρά με το ότι οι ποινές που τελικά το δικαστήριο επέβαλε κινούνται ως προς τους καταδικασθέντες για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης κοντά στο ανώτατο προβλεπόμενο όριο της ποινικής μεταχείρισης».

Ωστόσο, προσθέτει πως «από την άλλη πλευρά οι ποινές στους καταδικασθέντες για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση για τους οποίους δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικές περιστάσεις θα μπορούσε να πει κανείς ότι μάλλον κινούνται στο χαμηλότερο όριο της προβλεπόμενης ποινικής μεταχείρισης. Ενώ για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης είμαστε περίπου κοντά στο ύψος των 15 ετών που είναι η οροφή. Για την ένταξη και την συμμετοχή είμαστε στα 5 και 6 χρόνια που είναι κοντά στο χαμηλότερο πλαίσιο, αφού εδώ ο ποινικός κώδικας προβλέπει ποινή καθείρξεως μεταξύ 5 και 10 ετών».

Ο τρόπος έκτισης των ποινών

Ειδική αναφορά κάνει στον τρόπο έκτισης των ποινών. «Με βάση τις ποινές που έχουν επιβληθεί και επειδή το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να πάρει και να εφαρμόσει τον ευμενέστερο για τους καταδικασθέντες νόμο, ενώ οι ποινές επιβάλλονται με το νέο ποινικό κώδικα, ο τρόπος έκτισης των ποινών καθορίζεται από τον προηγούμενο ποινικό κώδικα γιατί ήταν σ’ αυτό το σκέλος ευμενέστερος από τον κώδικα που ισχύει σήμερα», λέει ο γνωστός ποινικολόγος.

Και συνεχίζει: «Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να πούμε ότι για τους διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση στους οποίους επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 13 ετών, ο μικτός χρόνος για την έκτιση της ποινής είναι κάτι λιγότερα από τα 8 χρόνια και σε καμία περίπτωση η πραγματική έκτιση ποινής όσα ευεργετήματα και αθροιστικά σωρευτούν δεν μπορούν να μείνουν πραγματικά στη φυλακή λιγότερο από 4,5 χρόνια».

Παράλληλα, τονίζει πως «το μέγεθος του χρόνου που πραγματικά θα εκτίσουν στην ποινή καθείρξεως δεν μπορεί να είναι λιγότερο από τα 4,5 περίπου χρόνια και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 8 περίπου χρόνια. Αυτό καθορίζεται και δεν μπορούμε να έχουμε ένα ακριβές μέγεθος γιατί διαφέρει κατά περίπτωση, ανάλογα με τα ευεργετικά ημερομίσθια που πραγματοποιεί ο κάθε ένας από τους καταδικασμένους μέσα στη φυλακή, σημαντική παράμετρος είναι η ηλικία του καταδικασθέντος δηλαδή κάποιοι που θα συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους εφόσον είναι κρατούμενοι θα έχουν μεγαλύτερο ευεργέτημα  και σίγουρα επηρεάζει πάρα πολύ η διαγωγή και η συμπεριφορά μέσα στη φυλακή. Άρα δεν είναι καθόλου απίθανο μάλλον είναι συνηθισμένο να βλέπουμε ότι, ενώ στους καταδικασθέντες έχει επιβληθεί η ίδια ποινή κάθειρξης 13 ετών για τους 6 από τους 7 διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ