Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Θεόφιλος Ξανθόπουλος : Θα ζητήσει και πότε, η κυβέρνηση, αποζημίωση από την Novartis;-Αναγκαία η περαιτέρω θεσμική κατοχύρωση των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θεόφιλος Ξανθόπουλος : Θα ζητήσει και πότε, η κυβέρνηση, αποζημίωση από την Novartis;-Αναγκαία η περαιτέρω θεσμική κατοχύρωση των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

Ο βουλευτής Δράμας και  τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,  με δήλωσή του,  καλεί την κυβέρνηση,  να απαιτήσει την καταβολή αποζημίωσης εκ μέρους της Novartis ενώ όπως τονίζει «είναι  πλέον καιρός να ενημερώσει η ελληνική κυβέρνηση εάν προτίθεται τελικά να κινήσει και πότε, ανάλογες διαδικασίες, διεκδίκησης αποζημίωσης από την Novartis Ελλάς.»

Συνεχίζοντας ο κ. Ξανθοπουλος ζητά την αλλαγή του νομικού πλαισίου για τους προστατευόμενους μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος γιατί «σε πρόσφατη έκθεσή της για τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε ατέλειες στο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας τους.»

Ολόκληρη η δήλωση

«Χθες στο Ευρωκοινοβούλιο τιμήθηκαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis, Αικατερίνη Κελέση και Μάξιμος Σαράφης, στο πλαίσιο του ετήσιου βραβείου για «Δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση», που καθιέρωσε η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της ΣΥΡΙΖΑ. Στέλιου Κούλογλου.

Σε δηλώσεις τους που μεταδόθηκαν μέσω βίντεο, οι μάρτυρες έκαναν λόγο για τις περιπέτειες εκφοβισμού των ίδιων και των οικογενειών τους, επειδή επιχείρησαν να αποκαλύψουν όσα γνώριζαν για την υπόθεση.

Στην ΕΕ λοιπόν οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος τιμώνται και αναγνωρίζονται για την συνεισφορά τους στη καταπολέμηση της διαφθοράς, όταν στην χώρας μας, λοιδορούνται και απαξιώνονται.

Παράλληλα, σε πρόσφατη έκθεσή της για τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε ατέλειες στο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας τους.

Το ζήτημα λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογισθούμε, ότι μετά από καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων στο FBI, η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis, ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καταβάλλοντας ως αποζημίωση ποσό άνω των 300 εκ. ευρώ, μόνο για τις αθέμιτες πρακτικές της στην Ελλάδα!

Μάλιστα στο πρακτικό του συμβιβασμού, γίνεται σαφής αναφορά στον επηρεασμό και Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων, κάτι που, ανεπιτυχώς, προσπαθεί να αποκρύψει η κυβέρνηση.

Πλην των ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιτύχει την καταβολή αποζημίωσης εκ μέρους της Novartis, Είναι πλέον καιρός να ενημερώσει η ελληνική κυβέρνηση εάν προτίθεται τελικά να κινήσει και πότε, ανάλογες διαδικασίες, διεκδίκησης αποζημίωσης από την NovartisΕλλάς. Θα περιμένουμε επίσης και από τον υπουργό Δικαιοσύνης μια απάντηση, για το αν προτίθεται να φέρει προς ψήφιση την τελευταία Οδηγία της ΕΕ, που στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διαφθοράς των «λευκών κολάρων», επιβάλει ενιαίους κανόνες αυξημένης προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ.»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ