Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Θεσσαλονίκη: Συμμορία έταζε χρήματα από αναπτυξιακά προγράμματα δημιουργώντας ζημιά 2 εκατ. ευρώ – Καταδικάστηκαν τέσσερα άτομα

Η δράση της συμμορίας ξεκίνησε το 2013 και αποκαλύφθηκε μετά τις καταγγελίες των θυμάτων που ερευνήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. και οδήγησαν στη σύλληψη των δύο μηχανικών, πέρσι τον Ιούνιο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Συμμορία έταζε χρήματα από αναπτυξιακά προγράμματα δημιουργώντας ζημιά 2 εκατ. ευρώ – Καταδικάστηκαν τέσσερα άτομα pixabay

Νέες εξελίξεις σημειώθηκαν στην υπόθεση που αφορά απάτες εις βάρος επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αποφάσισε την καταδίκη των τεσσάρων ατόμων που υπόσχονταν χρηματοδότηση από αναπτυξιακά προγράμματα.

Πρωταρχικό ρόλο στη δράση της συμμορίας, κατείχε ένας 65χρονος μηχανικός ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά χρόνων και τεσσάρων μηνών. Οι δικαστές ωστόσο δεν του αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό αλλά αποφάσισαν η έφεσή του να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής, με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση ύψους 10.000 ευρώ. Υπολογίζεται πως η “ζημιά” που προκάλεσε στα θύματά του -τα οποία ήταν άνω των 20-, ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ.

Οι υπόλοιποι τρεις που καταδικάστηκαν, κρίθηκαν ένοχοι για επιμέρους περιπτώσεις απατών οι οποίες προκάλεσαν οικονομική βλάβη από 120.000 ευρώ ως 1 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στα δύο από τα τρία άτομα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών χρόνων (με αναγνώριση ελαφρυντικού) που ανεστάλησαν υπό τον όρο της επίβλεψής τους από κοινωνικό λειτουργό, ενώ ο τρίτος της συμμορίας καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών και τεσσάρων μηνών αλλά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ενόψει του Εφετείου.

Βάση της ίδιας απόφασης, οι δικαστικές Αρχές αθώωσαν λόγω αμφιβολιών έναν ακόμα μηχανικό που κατηγορούνταν για συμμετοχή στη συμμορία.

Απάτες εις βάρος επιχειρηματιών – Το φταίξιμο στον κορονοϊό έριξε ο “αρχηγός” της συμμορίας

Αξίζει να σημειωθεί πως ο 65χρονος “αρχηγός” της συμμορίας, που καταδικάστηκε με τη μεγαλύτερη ποινή, υποστήριξε πως εισέπραξε νόμιμες αμοιβές για να “κινήσει” τις διαδικασίες που συνδέονταν με την ένταξη των επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών σε επιδοτούμενα προγράμματα, αλλά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η η εκταμίευση των ποσών καθυστέρησε.

Η δράση της ξεκίνησε το 2013 και αποκαλύφθηκε μετά τις καταγγελίες των θυμάτων που ερευνήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. και οδήγησαν στη σύλληψη των δύο μηχανικών, πέρσι τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ