Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2023

Τι είπαν στις καταθέσεις τους οι Αποστολάκης και Φλώρος – Δεν τους ζητήθηκαν σωστικά ή εναέρια μέσα για το Μάτι

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι είπαν στις καταθέσεις τους οι Αποστολάκης και Φλώρος – Δεν τους ζητήθηκαν σωστικά ή εναέρια μέσα για το Μάτι

Δυο από τους κορυφαίους αξιωματικούς που υπηρέτησαν και υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, έρχονται με τις καταθέσεις στην υπόθεση να προσθέσουν ένα εξαιρετικά σημαντικό – επιβαρυντικό στοιχείο για την πυρκαγιά στο Μάτι: Πρόκειται για τις δυο πολύ σημαντικές μαρτυρίες, του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου και μετέπειτα υπουργού Αμυνας Ευαγ. Αποστολάκη και του νυν αρχηγού Κων/νου Φλώρου , οι οποίοι παίζουν σύμφωνα με πληροφορίες, κομβικό ρόλο στην διατύπωση του νέου αιτήματος του ανακριτή Αθ. Μαρνέρη για αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα κατά 12 προσώπων που ενεπλάκησαν επιχειρησιακά στην τραγωδία στο Μάτι.

Οι δυο ανώτατοι αξιωματικοί οι οποίοι κλήθηκαν και εξετάστηκαν ως μάρτυρες μετά τις αποκαλύψεις του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιου, σύμφωνα με πληροφορίες είπαν ότι δεν τους ζητήθηκε την κρίσιμη ώρα να στείλουν εναέρια μέσα από το ΕΣΚΕ ,όπως ακριβώς προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Και μάλιστα όπως είπαν ήταν δική τους πρωτοβουλία να στείλουν τα σωστικά μέσα ,τα οποία όμως έφτασαν στη θαλάσσια περιοχή για να περισυλλέξουν τον κόσμο που βρισκόταν ήδη στη θάλασσα με μεγάλη καθυστέρηση.

Ο κ. Αποστολάκης

Ο πρωην ΑΓΕΕΘΑ και μετέπειτα υπουργός Αμυνας , καταθέτει στις 23 Ιουλίου 2020 :

«ΕΡΩΤΗΣΗ: Από τις 19.00 και μετά σας ζητήθηκε από το ΕΣΚΕ να προβείτε στην παραπάνω κινητοποίηση σωστικών μέσων ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οσον αφορά την κινητοποίηση των δυνάμεων των ενόπλων δυνάμεων που εδρεύουν στην Αττικοβοιωτία, με σκοπό τη διάσωση των πολιτών μας , την πήρα εγώ σε συνεργασία με τον Υπουργό κ . Καμμένο και τον κ. Φλώρο . Δεν είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή προηγηθεί αίτημα του ΕΣΚΕ για κινητοποίηση των παραπάνω δυνάμεων. Δεν γνωρίζω , αν μετά την κινητοποίηση, στάλθηκε αίτημα από το ΕΣΚΕ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκείνη την ημέρα , 23-07-2018 , γνωρίζετε αν σας υποβλήθηκε αίτημα από το ΕΣΚΕ και δη μετά τις 16.41, προκειμένου να επιχειρήσει ελικόπτερο τύπου σινούκ και το αίτη μα αυτό να απορρίφθηκε από εσάς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε εμένα , δεν είχε υποβληθεί τέτοιο αίτημα και μάλιστα με την ως άνω διαδικασία εν συνεχεία να το απέρριψα ως Αρχηγός ΓΕΘΑ . Σας επαναλαμβάνω και πάλι, ότι κάθε αίτημα που υποβάλλεται από το ΕΣΚΕ με σκοπό την αποστολή εναερίου μέσου για κατάσβεση πυρκαγιάς , εξετάζεται από το ΓΕΕΘΑ.

Ο κ. Φλωρος

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ (και τότε υπαρχηγός) Κων/νος Φλώρος, μετά τις τελευταίες εξελιξεις κατέθεσε στις 15 Ιουλίου 2020 στον ανακριτή πως ουδέποτε ζητήθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις να στείλουν σωστικά μεσα.

«Όχι δε μας ζητήθηκε. Την πρωτοβουλία την πήρα εγώ προσωπικά, με την έγκριση βέβαια του Αρχηγού κ.Αποστολάκη καθόσον αντιληφθήκαμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα να σωσουμε ανθρώπινες ζωές».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ