Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Τι είπε ο Γ. Φλωρίδης στους δικαστικούς υπαλλήλους για το χρονοδιάγραμμα πρόσληψης 381 και 350 δικαστικών υπαλλήλων- Επί τάπητος το επίδομα ειδικών συνθηκών

Το Δ.Σ. της ΟΔΥΕ συναντήθηκε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και έθεσε σειρά ζητημάτων. Ορίστηκε νέο ραντεβού για το νομοσχέδιο για τον δικαστικό χάρτη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι είπε ο Γ. Φλωρίδης στους δικαστικούς υπαλλήλους για το χρονοδιάγραμμα πρόσληψης 381 και 350 δικαστικών υπαλλήλων- Επί τάπητος το επίδομα ειδικών συνθηκών (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Έως τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσία με την ολοκλήρωση της πρόσληψή τους 311 δικαστικοί υπάλληλοι και 70 “βοηθοί δικαστών”, σύμφωνα με όσα είπε στους δικαστικούς υπαλλήλους, με τους οποίους συναντήθηκε, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης και ο υφυπουργός Ι. Μπούγας. Παράλληλα τους διαβεβαίωσε, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, πως το 2024 η προκήρυξη πρόσληψης Δικαστικών Υπαλλήλων μέσω της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών θα αφορά σε 350 θέσεις.

Ο προγραμματισμός ανάληψης υπηρεσίας (ολοκλήρωσης πρόσληψης) των 311 δικαστικών υπαλλήλων του πρώτου διαγωνισμού μέσω της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών καθώς και των 70 Δικαστικών Υπαλλήλων του Κλάδου Επικουρίας του Δικαστικού Έργου, προσδιορίζεται (κατά τον προγραμματισμό του Υπουργείου) ως τα τέλη Φεβρουαρίου 2024. Κατόπιν υπήρξε από πλευράς μας αίτημα για σχετική ρύθμιση ώστε να μην υπάρξει κενό διάστημα χωρίς αποζημίωση των αποφοίτων της Σχολής”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Λογισμικό αναγνώρισης φωνής

Όπως αναφέρουν, το Υπουργείο δείχνει θετική διάθεση για το αίτημα των δικαστικών υπαλλήλων σχετικά με το Επίδομα Ειδικών Συνθηκών αλλά παρέπεμψε μετά την ψήφιση των επικείμενων νομοσχεδίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης (τροποποιήσεις ΠΚ και ΚΠΔ και Αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη) ενώ ζήτησε προτάσεις για το θέμα του λογισμικού αναγνώρισης φωνής στην Ανάκριση. Το τελευταίο είναι κομβικό θέμα δεδομένου ότι οι απολογίες ενώπιον των Ανακριτών καταγράφονται απ’ τον Γραμματέα δίχως την αξιοποίηση τεχνολογικών μέσων που θα διευκόλυναν κατά πολύ το έργο του. Η παρέμβαση λοιπόν αυτή μπορεί να διευκολύνει σημαντικά το έργο των Γραμματέων στα Τμήματα της Ανάκρισης. Παράλληλα ορίστηκε ραντεβού για τις 17/1 ώστε να υπάρξει ενημέρωση από τον υφυπουργό Ι.Μπούγα για το θέμα της αλλαγής του δικαστικού χάρτη της χώρας.

Φλωρίδης στους δικαστικούς υπαλλήλους: Η ανακοίνωση

Αναλυτικά η ΟΔΥΕ αναφέρει:

“Πραγματοποιήθηκε στις 10/1/2024 προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιώργο Φλωρίδη, παρουσία και της κας Ιωάννας Καρυοφύλλη, Διευθύντριας του Γραφείου του. Λίγο πριν το τέλος της συνάντησης, λόγω έκτακτης υπηρεσιακής υποχρέωσης, προσήλθε και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωάννης Μπούγας.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το σύνολο των θεμάτων του κλάδου με κυρίαρχα:

1) Οι διορισμοί Δικαστικών Υπαλλήλων

2) Το Επίδομα Ειδικών Συνθηκών

3) Υπερωρίες

4) Τροποποιήσεις του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων

5) Καθυστερήσεις επιλογών προϊσταμένων και λοιπών θεμάτων δικ. υπαλλήλων (μεταθέσεις, προαγωγές κτλ)

6) Η αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη

7) Ταμείο Αρωγής

8) Ηχογράφηση (επέκταση στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο) αλλά και χρήση λογισμικού αναγνώρισης φωνής στην Ανάκριση

Φλωρίδης στους δικαστικούς υπαλλήλους

EUROKINISSI

Για το σύνολο των θεμάτων ο Υπουργός έδειξε να έχει γνώση. Δεν δεσμεύτηκε, έδωσε όμως κάποιες διαφωτιστικές απαντήσεις ως προς τα εξής:

Α) Ο προγραμματισμός ανάληψης υπηρεσίας (ολοκλήρωσης πρόσληψης) των 311 δικαστικών υπαλλήλων του πρώτου διαγωνισμού μέσω της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών καθώς και των 70 Δικαστικών Υπαλλήλων του Κλάδου Επικουρίας του Δικαστικού Έργου, προσδιορίζεται (κατά τον προγραμματισμό του Υπουργείου) ως τα τέλη Φεβρουαρίου 2024. Κατόπιν υπήρξε από πλευράς μας αίτημα για σχετική ρύθμιση ώστε να μην υπάρξει κενό διάστημα χωρίς αποζημίωση των αποφοίτων της Σχολής.

Β) Η προκήρυξη πρόσληψης Δικαστικών Υπαλλήλων μέσω της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών για το 2024, θα αφορά σε 350 θέσεις.

Γ) Για το Επίδομα Ειδικών Συνθηκών έδειξε θετική διάθεση και παρέπεμψε για τις όποιες πρωτοβουλίες από μέρους του, για μετά την ψήφιση των επικείμενων νομοσχεδίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης (τροποποιήσεις ΠΚ και ΚΠΔ και Αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη).

Δ) Αποδέχτηκε την ανάγκη τροποποίησης άρθρων του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων αλλά και τη δυσλειτουργία της Διεύθυνσης Δικαστικών Υπαλλήλων.

Ε) Για το θέμα του λογισμικού αναγνώρισης φωνής στην Ανάκριση έδειξε ενδιαφέρον και αναμένει σχετική παρουσίαση από την πλευρά μας.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωάννης Μπούγας, αρμόδιος για την Αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη, μας ανακοίνωσε πως την προσεχή Τετάρτη θα κληθεί η ΟΔΥΕ σε συνάντηση σχετικά με την ενημέρωση για τις τελικές αποφάσεις που αφορούν στο θέμα για σχετικό διάλογο. Μετά τη συνάντηση θα υπάρξει ενημερωτική ανακοίνωση.

Ως προς τα ερωτήματα για την Κ.Υ.Α. που αφορά στο σύστημα ανταμοιβής δικαστικών υπαλλήλων θα υπάρξουν εγκαίρως σχετικές οδηγίες. Σε κάθε περίπτωση όμως αδιαμφισβήτητα συμπεριλαμβάνει το ΣΥΝΟΛΟ των υπηρετούντων δικαστικών υπαλλήλων όπως άλλωστε είναι και η πάγια θέση της Ο.Δ.Υ.Ε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ