Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Τι επιτρέπεται και τι όχι στις περιοχές που “μπήκαν” σε lockdown -Αριθμός – κλειδί το 13033

Σε καθεστώς lockdown μπαίνουν από την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου, και για 14 ημέρες οι πολίτες σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού. Αυτό σημαίνει ότι όσοι μένουν σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες θα ζήσουν όσα εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στη χώρα μας την περίοδο του καθολικού lockdown, δηλαδή: αποστολή sms στο 13033, κλειστό λιανεμπόριο, άδεια για κάθε τι που χρειάζεται.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι επιτρέπεται και τι όχι στις περιοχές που “μπήκαν” σε lockdown -Αριθμός – κλειδί το 13033

Η μόνη διαφορά από την προηγούμενη φορά,  είναι  ότι σε αυτό το lockdown τα σχολεία θα είναι ανοιχτά ενώ από τις 21:00 έως τις 05:00 το πρωί, θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας και οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.

SMS στο 13033: Πώς θα βγαίνετε από το σπίτι σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Μέσω κινητού τηλεφώνου και με την αποστολή μηνύματος στον πενταψήφιο αριθμό 13033 μπορούν να λαμβάνουν άδεια εξόδου από το σπίτι τους οι πολίτες μετά το lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού.

Στο sms στο 13033, που θα αποστέλλουν οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους από το πρωί της Τρίτης, 3 Νοεμβρίου και για διάστημα 14 ημερών, θα αναγράφεται ο αριθμός 1 έως 6 (σ.σ.: είναι οι έξι λόγοι που μπορεί κάποιος να βγει), κενό, το ονοματεπώνυμό του και τη διεύθυνση κατοικίας του πολίτη. Υπενθυμίζεται ότι όποιος κινείται στον δρόμο θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Το μήνυμα στο 13033: X κενό Ονομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται έπειτα από σχετική επικοινωνία. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας – Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

Το διαφορετικό σε σχέση με το πρώτο καθολικό lockdown στη χώρα είναι ότι αυτή τη φορά σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00 το πρωί λόγω κορονοϊού. Οπότε, σε αυτό το διάστημα δεν θα επιτρέπεται να αποστέλλονται τα μηνύματα εξόδου λόγω σωματικής άσκησης.

Τι ισχύει για την μετακίνηση 6 από τις 21:00 έως τις 05:00

Για την έκτη κατηγορία, αυτή της σωματικής άσκησης και της εξόδου με κατοικίδιο, πλέον δεν θα μπορεί να γίνεται μετά τις 21:00 ούτε με την αποστολή μηνύματος δεδομένου ότι παράλληλα θα ισχύει και απαγόρευση της κυκλοφορίας με μοναδικές εξαιρέσεις την εργασία και τους λόγους υγείας.

Οι σχετικές συνεννοήσεις με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις στο σύστημα αφού αυτή τη φορά θα ισχύει μόνο για δύο Περιφερειακές Ενότητες και όχι οριζόντια για το σύνολο της χώρας, όπως είχε συμβεί την περασμένη άνοιξη.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη φάση της λειτουργίας του 13033 είχαν διεκπεραιωθεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα στο διάστημα από τις 6 το πρωί της 23ης Μαρτίου ως και τις 6 το πρωί της 4ης Μαΐου. Στις 42 ημέρες λειτουργίας του 13033 διεκπεραιώθηκαν 110 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα. Το μέσο ημερήσιο ποσοστό επιτυχίας, δηλαδή το ποσοστό των μηνυμάτων που είχαν τη σωστή δομή για τη δήλωση της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης, διαμορφώθηκε σε 94,2%, ενώ υπήρξαν πολλές ημέρες όπου το ποσοστό ξεπέρασε το 99%.

Κατά μέσο όρο το 13033 εξυπηρετούσε 1.818 μηνύματα το λεπτό, ενώ στην ώρα με τη μεγαλύτερη κίνηση διεκπεραιώθηκαν 7.500 μηνύματα για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση ανά λεπτό. Η υπηρεσία, που σχεδιάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία σε λιγότερο από 48 ώρες, απέσπασε θετικά σχόλια, με τον ΟΟΣΑ να τη χαρακτηρίζει ως βέλτιστη πρακτική για τη διαχείριση των κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ, την οποία είχε παρουσιάσει το ethnos.gr πριν λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος κορονοϊού ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και γυναίκες αποτέλεσαν τις δύο κοινωνικές ομάδες, οι οποίες πραγματοποίησαν τις λιγότερες μετακινήσεις. Στον αντίποδα, οι υψηλότερες εισοδηματικές κλάσεις φάνηκε ότι πραγματοποιούσαν και τον μεγαλύτερο κατά μέσο όρο αριθμό γενικών μετακινήσεων. Εάν απομονωθούν όμως οι μετακινήσεις για εργασία, εκείνοι που μετακινήθηκαν περισσότερο ήταν όσοι εργάζονταν σε αντικείμενο, το οποίο απαιτούσε φυσική παρουσία.

Κλειστό λιανεμπόριο και εκκλησίες σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Μετά την ανακοίνωση ότι μπαίνει lockdown για 14 ημέρες, κλειστό θα είναι το λιανεμπόριο και οι εκκλησίες τόσο σε Θεσσαλονίκη όσο και σε Σέρρες, όπως έγινε γνωστό. Ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο τα σχολεία στους δύο νομούς μετά το lockdown.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ