Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023

Τι λένε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι για την προφυλάκιση τριών συναδέλφων τους

Η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση για την προφυλάκιση τριών σωφρονιστικών υπαλλήλων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι λένε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι για την προφυλάκιση τριών συναδέλφων τους EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας αναφορικά με την απόφαση να προφυλακιστούν τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι για την υπόθεση της απόδρασης κρατουμένου από τις φυλακές Κορίνθου.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει ότι πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες και ο τρόπος με τον οποίο έγινε η απόδραση, όσο και για το πώς ο συγκεκριμένος κρατούμενος, με τα συγκεκριμένα αδικήματα που κατηγορείται, κατάφερε σε περίπου ενάμιση χρόνο να αλλάξει τρεις φυλακές.

Σημειώνει επίσης ότι «η μορφή ωστόσο της δίωξης και η επιλογή του μέτρου της προφυλάκισης ήρθε να ενισχύσει τους όποιους προγενέστερους προβληματισμούς μας και να προσθέσει κι άλλους». Σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας:

«Η πρόσφατη απόδραση κρατουμένου από την φυλακή της Κορίνθου και η δικαστική εμπλοκή καταρχήν δύο και συνέχεια τριών συναδέλφων μας, μας προβλημάτισε από την αρχή έντονα, για αυτό και καθυστερήσαμε την έκδοση δελτίου τύπου.

Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή πως για ότι και αν συμβαίνει στον εργασιακό μας χώρο πρέπει όλα να εξετάζονται και να ερευνώνται εις βάθος. Το ίδιο πιστεύουμε πως πρέπει να γίνει και για την συγκεκριμένη απόδραση, τόσο για τις συνθήκες και τον τρόπο με τον οποίο έγινε η απόδραση, όσο και για το πώς ο συγκεκριμένος κρατούμενος, με τα συγκεκριμένα αδικήματα που κατηγορείται, κατάφερε σε περίπου ενάμιση χρόνο να αλλάξει τρεις φυλακές. Όσα ερωτήματα όμως και αν έχουμε πιστεύουμε πως η απάντησή τους είναι καθαρά υπόθεση της Δικαιοσύνης και των αρμόδιων πειθαρχικών οργάνων, αφού όπως και να έχει η απόδραση έγινε και ευθύνες προφανέστατα υπάρχουν.

Η μορφή ωστόσο της δίωξης και η επιλογή του μέτρου της προφυλάκισης ήρθε να ενισχύσει τους όποιους προγενέστερους προβληματισμούς μας και να προσθέσει κι άλλους. Είναι άραγε νομικά ορθή η μορφή της δίωξης; Πρέπει ή όχι η προφυλάκιση να επιβάλλεται  ως έσχατο μέσο; Πόσο απαραίτητη μπορεί να κρίνεται η προφυλάκιση τριών δημοσίων υπαλλήλων, παντρεμένων, με ανήλικα παιδιά και με γνωστή διαμονή; Στην περίπτωση αυτή η προφυλάκιση είναι μια αναλογική πράξη δικαίου, ή μια παραδειγματική απόφαση; Ποια έρευνα έγινε και ποια είναι τα στοιχεία αυτά που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση; Αρκεί η καταγγελία ενός εμπλεκόμενου σε μια κακουργηματική πράξη, στην οποία ομολογεί ότι συμμετείχε, να οδηγεί από μόνη της σε προφυλάκιση άλλου κατηγορουμένου; Σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Είτε υπάρξουν είτε όχι πειστικές απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, σημασία έχει πως και οι τρεις συνάδελφοι με απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα προφυλακίστηκαν στο ΚΚ1 Κορυδαλλού. Δύο ημέρες όμως μετά (με απόφαση τίνος άραγε;) και οι τρεις διασκορπίστηκαν σε Ανατολή και Δύση και συγκεκριμένα για τις φυλακές Μαλανδρίνου, Λάρισας και Διαβατών.

Αβασάνιστα ίσως κάποιοι, μπορεί απέναντι στην αναλογικότητα που επιτάσσει το δίκαιο μας να προτάξουν τον παραδειγματισμό, κατά περίπτωση και δικαστές. Η κακία και η εκδικητικότητα όμως όσων αποφάσισαν τις εξοντωτικές μεταγωγές των συναδέλφων μας τόσο μακριά από τις οικογένειές τους, ξεπερνά τα πάντα.

Ελπίζουμε τουλάχιστον να μην είναι τα ίδια ή κάποια από τα πρόσωπα που σε προγενέστερο χρόνο ενέκριναν τις μεταγωγές του κρατούμενου, με τελικό προορισμό την επιλογή του για τις ιδιαίτερες φυλακές Κορίνθου, όπου μεταξύ των άλλων κρατούνται παιδιά ηλικίας από 15 έως 18 ετών.

Γνωρίζοντας καλά τον μικρόκοσμο της φυλακής Κορίνθου, είμαστε βέβαιοι πως αυτοί οι τρεις διαφορετικού χαρακτήρα και προσωπικότητάς υπάλληλοι, αποκλείεται να έδρασαν από κοινού με αυτόν τον τρόπο και σαν ομάδα. Για εμάς και οι τρεις είναι αθώοι, τουλάχιστον μέχρι οι κατήγοροί τους να αποδείξουν την όποια εμπλοκή και το μέγεθος της ευθύνης του καθενός ξεχωριστά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ