Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022

Τι “έδειξαν” τα Μερομήνια: Πώς θα κυλήσουν φθινόπωρο και χειμώνας – Ποιοι θα είναι οι δύσκολοι μήνες – ΒΙΝΤΕΟ

"Διαβάζοντας" τα Μερομήνια, οι άνθρωποι της υπαίθρου προσπαθούσαν να αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι “έδειξαν” τα Μερομήνια: Πώς θα κυλήσουν φθινόπωρο και χειμώνας – Ποιοι θα είναι οι δύσκολοι μήνες – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Τα Μερομήνια “μίλησαν” και έδωσαν την πρόγνωση του καιρού για τους επόμενους μήνες, και τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον Θεοφάνη Χατζηγρίβα, ο οποίος αναλύει τα Μερομήνια, από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε έναν ιδιαίτερα βροχερό μήνα, με τα φαινόμενα μάλιστα να είναι έντονα το τρίτο δεκαήμερο. Στο ίδιο μοτίβο και ο Οκτώβριος,  ο οποίος θα κυλήσει με βροχές από το 2ο μισό κι έπειτα, ενώ μεγάλες θα είναι οι  αποκλίσεις στη θερμοκρασία από τα νότια στα βόρεια.

Ο Νοέμβριος θα είναι ήπιος μήνας, ενώ θα… μας τα χαλάσει τις τελευταίες μέρες. Ένας από τους πιο δύσκολους μήνες αναμένεται να είναι ο Δεκέμβριος, ο οποίος θα κυλήσει με χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Ο Ιανουάριος, θα έχει διακυμάνσεις στη θερμοκρασία, ενώ όπως όλα δείχνουν το τρίτο δεκαήμερο προβλέπεται ψύχος. Ο Φλεβάρης θα μας… προετοιμάσει για την άνοιξη, ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε αρκετές βροχές.

Τι είναι τα Μερομήνια

Οι άνθρωποι της υπαίθρου μεταλαμπάδευσαν από γενιά σε γενιά εδώ και χιλιετίες την τέχνη της πρόγνωσης του καιρού μέσω σημαδιών στον ουρανό και μελέτης των φυσικών φαινομένων. “Διαβάζοντας” τα Μερομήνια, προσπαθούσαν να αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους.

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου. Η λέξη είναι σύνθετη, «μέρα και μήνας», γιατί σε κάθε μέρα από αυτές, αντιστοιχεί ένας πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας. Παρατηρώντας, λοιπόν, τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών του Αυγούστου, μπορούσαν να προβλέψουν τον καιρό των υπολοίπων μηνών του έτους.

Γιατί, όμως, επιλεγόταν ο Αύγουστος; Επειδή αυτός ο μήνας θεωρούνταν η αρχή του Χειμώνα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ