Σάββατο 04 Φεβρουαρίου 2023

Τηλεδιάσκεψη Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για την πανδημία: Λύση για το ταμείο ανάκαμψης αναζητούν οι «27»

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της ΕΕ, γιατί εκτός από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο πλήττει όλα τα κράτη μέλη, οι ηγέτες καλούνται να βρουν λύση και για τον προϋπολογισμό.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τηλεδιάσκεψη Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για την πανδημία: Λύση για το ταμείο ανάκαμψης αναζητούν οι «27»

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η συζήτηση ξεκίνησε με το «καυτό» θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού και το την επίμαχη συνθήκη για τους κανόνες του κράτους δικαίου. Η συνεδρίαση άρχισε με τοποθέτηση του κ. Μισέλ και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην ανάγκη να συντονίσει η ΕΕ τα βήματα της για την ανασχεση της πανδημίας και τις κινήσεις της για την ταχύτατη έλευση του εμβολίου. Να μεριμνήσει επίσης για την έγκαιρη εκταμίευση των πόρων που θα συμβάλουν στη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας.

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της ΕΕ, γιατί εκτός από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο πλήττει όλα τα κράτη μέλη, οι ηγέτες καλούνται να βρουν λύση στο μείζον πολιτικό και κυρίως οικονομικό πρόβλημα, που προκαλεί το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στην έγκριση του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2021-2027.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, σε σχέση με την πανδημία, που ήταν και το κύριο θέμα της σημερινής συνόδου πριν προκύψει το πρόβλημα του βέτο στον προϋπολογισμό, οι «27» θα εξετάσουν το πώς εξελίσσεται η συλλογική προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με τα τεστ εντοπισμού του κορονοϊού, την ιχνηλάτηση και τη διάθεση των εμβολίων. Και για τα τρία αυτά ζητήματα οι ηγέτες είχαν αποφασίσει στις 29 Οκτωβρίου να εντείνουν από κοινού τις προσπάθειές τους.

Ωστόσο το θέμα που θα κυριαρχήσει στη σημερινή συνεδρίαση είναι το βέτο της Ουγγαρίας με την στήριξη της Πολωνίας στον προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, βέτο που εμποδίζει και την έγκριση του ταμείου ανάκαμψης με τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια των 750 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που έχουν άμεση ανάγκη από τις αρχές του επόμενου έτους οι περισσότερες χώρες και κυρίως εκείνες του νότου, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, οι οποίες έχουν πληγεί καίρια από την κρίση.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία «μπλοκάρουν» τον προϋπολογισμό ζητώντας την κατάργηση της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία συνδέει τη χορήγηση κοινοτικών χρηματοδοτήσεων με την τήρηση από την πλευρά των κρατών-μελών των κανόνων του κράτους δικαίου. Οι δύο χώρες βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο της Κομισιόν για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου, κυρίως στον τομέα της δικαιοσύνης.

Στην αποψινή συνεδρίαση δεν αναμένονται αποφάσεις, ωστόσο είναι προφανές πως αν δεν ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό τις επόμενες μέρες, τότε η ΕΕ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια συστημική κρίση μεγάλων διαστάσεων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ