Πέμπτη 02 Φεβρουαρίου 2023

Τηλεδίκες και ψηφιακό πινάκιο: Ανατέθηκε το έργο ύψους 19,2 εκ. ευρώ- Ετοιμο σε 24 μήνες, ποιός είναι ο ανάδοχος

Αναδείχθηκε ο οριστικός ανάδοχος του έργου που θα εισαγάγει τις τηλεδίκες , δηλαδή τις δίκες εξ αποστάσεως με παροχή υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και φυλακές- Προχωρεί και το έργο του ηλεκτρονικού πινακίου- εκθέματος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τηλεδίκες και ψηφιακό πινάκιο: Ανατέθηκε το έργο ύψους 19,2 εκ. ευρώ- Ετοιμο σε 24 μήνες, ποιός είναι ο ανάδοχος freepik

Σε διάστημα 2 ετών από σήμερα, οι τηλεδίκες ή αλλιώς ψηφιακές δίκες ή δίκες εξ αποσπάσεως θα είναι μια καθημερινότητα στα δικαστήρια της χώρας. Το έργο βρίσκεται πλέον στην τελική του μορφή, αφού η υλοποίησή του ξεκινά με την επιλογή του οριστικού αναδόχου που θα προχωρήσει στην λειτουργία του. Το έργο περιλαμβάνει και τα λεγόμενα ψηφιακά πινάκια ή εκθέματα.

Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr πρόκειται για ένα έργο που θα απελευθερώσει όρους και ανθρώπινο δυναμικό από την καθημερινή παρουσία στα δικαστήρια, όπως βέβαια θα συνδράμει καις την επιτάχυνση της δικαιοσύνης.

Ο ανάδοχος

Ανάδοχος του έργου, προυπολογισμού 19,2 εκατομμυρίων ευρώ,  αναδείχτηκε η εταιρία Wind- Space Hellas  και η δέσμευση είναι πως το σύστημα θα εχει εγκατασταθεί στα δικαστήρια σε 24 μήνες. Αναθέτουσα αρχή είναι την Κοινωνία της Πληροφορίας. Το έργο είχε εξαγγείλει ο Κωστας Τσιάρας, στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση των Διοικητικών Δικαστών αναφέροντας πως «υλοποιείται η πρόβλεψη για τη δυνατότητα διενέργειας ψηφιακών δικών σε όλη τη Δικαιοσύνη, και τη Διοικητική. Σε 24 μήνες το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως, διευκολύνοντας την ακροαματική διαδικασία, κυρίως στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και βελτιώνοντας ουσιαστικά την πρόσβαση των συμπολιτών μας στο δικαστικό σύστημα».

eurokinissi

Το εργο έχει δυο σκέλη: Το ένα αφορά τις λεγόμενες δίκες από απόσταση για την ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων μαρτύρων και κατηγορουμένων οι οποίες δημιουργούν πρόσθετα οικονομικά βάρη που επωμίζονται είτε οι πολίτες στις πολιτικές δίκες είτε το κράτος στις ποινικές δίκες. Παράλληλα αυτό είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και για καταθέσεις σε ειδικές περιπτώσεις όπως π.χ  μάρτυρες που έχουν υποστεί εκφοβισμό.

Οι τηλεδίκες

Τα συστήματα τηλεδιάσκεψης θα εγκατασταθούν σε δικαστήρια και σωφρονιστικά́ καταστήματα της χώρας, καλύπτοντας τις ανάγκες των Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών Δικαστηρίων (Πρωτοδικεία και Εφετεία), του ανακριτικού́ έργου (Πρωτοδικεία) και των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής. Θα αφορά Άρειο Πάγο, Συμβούλιο της Επικρατείας, Πολιτικά – Ποινικά και Διοικητικά Εφετεία και Πρωτοδικεία και Πταισματοδικεία και Σωφρονιστικά Καταστήματα.

Συγκεκριμένα σε ένα μέρος:

-των δικαστικών εδρών των Πρωτοδικείων και Εφετείων, σε πιστοποιημένους χώρους εντός των δικαστηρίων αλλά́ και

-εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων (αίθουσες κατάθεσης μάρτυρα)

-σε ανακριτικά́ γραφεία και

-γραφεία που εξυπηρετούν αιτήματα δικαστικών συνδρομών.

Απόπειρα βιασμού

freepik

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα μπορεί να γίνει:

-Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα υπόθεσης που εκδικάζεται, ο οποίος κατά τη διεξαγωγή́ της δίκης βρίσκεται μακριά́ από́ τον τόπο διεξαγωγής της. Στην περίπτωση αυτή́ ο μάρτυρας θα προσέρχεται σε κάποιον από́ τους πιστοποιημένους χώρους που θα διαμορφωθούν και θα καταθέτει απομακρυσμένα ζωντανά́ (εικόνα και ήχος).

-Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα υπόθεσης ο οποίος όμως βρίσκεται στο εξωτερικό́ – Διασυνοριακή́.

-Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα ή κατηγορουμένου ο οποίος είναι κρατούμενος σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα.

-Η διεξαγωγή́ της προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης και ανάκρισης.

-Η ικανοποίηση με απομακρυσμένη σύνδεση αιτημάτων Δικαστικής Συνδρομής.

Συνδυασμός των ανωτέρων περιπτώσεων αφού θα δίνεται η δυνατότητα για πραγματοποίηση πολυδιασκέψεων.

Εν ολίγοις , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων φορέων, από την μείωση των μεταγωγών κρατουμένων θα αποδεσμευθούν (και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό) , περι τους 800 αστυνομικούς

Πινάκια

Το δεύτερο σκέλος της ενημέρωσης των πινακίων αποσκοπεί στην καλύτερη εξυπηρέτηση των δικηγόρων των διαδίκων και των εμπλεκομένων στις δικαστικές διαδικασίες στις αίθουσες των δικαστηρίων . Το έργο αποτελεί ένα μόνο από τα κομμάτια του παζλ με στόχο την ψηφιοποίηση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης της χώρας μας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ