Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Τηλεδίκες: Οι 4 πρώτοι δικηγόροι που καλούνται στο πειθαρχικό του ΔΣΑ για εξηγήσεις

Στο στόχαστρο της πειθαρχικής διαδικασίας έχουν μπει τουλάχιστον 20 δικηγόροι για τηλεοπτικές δηλώσεις τους και παραβίαση των κανόνων δεοντολογίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τηλεδίκες: Οι 4 πρώτοι δικηγόροι που καλούνται στο πειθαρχικό του ΔΣΑ για εξηγήσεις eurokinissi

“Πρεμιέρα” με 4 δικηγόρους κάνει η πειθαρχική διαδικασία που κίνησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) για τις λεγόμενες “τηλεδίκες”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr στο πειθαρχικό του Συλλόγου καλούνται άμεσα δύο δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, σχετικά με δηλώσεις και τοποθετήσεις τους σε ΜΜΕ για την υπόθεση της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα, η οποία είχε καταγγείλει ομαδικό βιασμό παραμονές εορτών.

Παράλληλα, με την ίδια διαδικασία θα κληθούν ένας δικηγόρος Αθηνών και ένας από τον Πειραιά, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί σε τηλεοπτικές εκπομπές για το θρίλερ της Πάτρας και είχαν λάβει δημοσίως θέση για την κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου, που πλέον βέβαια βρίσκεται αντιμέτωπη και με νέες διώξεις.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr στις αρχές Ιουλίου ξεκίνησε πειθαρχική διαδικασία κατά δικηγόρων για τις τηλεδίκες των τελευταίων 2 ετών, στο πλαίσιο της οποίας στο στόχαστρο βρίσκονται τουλάχιστον 20 δικηγόροι.

Ο πρόεδρος του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου του ΔΣΑ, Ζήσης Κωνσταντίνου άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά παντός υπευθύνου (in rem) για παραβίαση των κανόνων δεοντολογίας σχετικά με τις “τηλεδίκες”. Αρμόδιος εισηγητής θα αναλάβει να επιμερίσει τις καταγγελίες.

ΔΣΑ

eurokinissi

Πρόκειται, όπως είχε σημειωθεί για αυτεπάγγελτη παρέμβαση που εκκινεί πειθαρχική διαδικασία κατά παντός υπευθύνου δικηγόρου για τις αποκαλούμενες τηλεδίκες, επι εκκρεμών υποθέσεων.

Με αυτή ο κ. Κωνσταντίνου άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά παντός υπευθύνου (in rem) για παραβάσεις του κώδικα δικηγόρων σχετικά με συμμετοχή σε δημόσιες τηλεοπτικές συζητήσεις για εκκρεμείς υποθέσεις στη Δικαιοσύνη.

Η δίωξη δεν είναι προσωποποιημένη αλλά ο αρμόδιος εισηγητής θα κληθεί να εξατομικεύσει τις κατηγορίες, σε έναν κατάλογο δικηγόρων που εκτιμάται ότι μπορει να ξεπεράσει τους 20. Σύμφωνα με τον Κώδικα περί Δικηγόρων, παρέχεται η δυνατότητα ο ΔΣΑ πανελλαδικά να ελέγξει πειθαρχικά όλους τους δικηγόρους για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους, ανεξάρτητα αν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλο Δικηγορικό Σύλλογο, εκτός των Αθηνών.

Το μέτωπο δικαστών, δικηγόρων, γιατρών και δημοσιογράφων για τις τηλεδίκες

Φρένο στο φαινόμενο των τηλεδικών επιχειρούν να βάλουν δικαστές, δικηγόροι, γιατροί αλλά και δημοσιογράφοι, όπως ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους  καταγγέλλουν το φαινόμενο και επιχειρούν να μπει φρένο.

Τηλεδίκες

unsplash

Ειδικότερα, όπως τόνισαν η ΕνΔΕ, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, ο ΙΣΑ και η ΕΣΗΕΑ οι διαστάσεις που «έχει λάβει το φαινόμενο αυτό καθιστούν αναγκαία την ανάληψη πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβούλιου Ραδιοτηλεόρασης και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων».

Παράλληλα, η ΕνΔΕ αποφάσισε να συνδιοργανώσει με τους φορείς αυτούς ημερίδα για το θέμα. Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία εννέα μελών (Μαργαρίτα Στενιώτη, Χρήστος Νάστας, Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Ελευθερία Κώνστα, Νικήτας Βελίας, Χαράλαμπος Μαυρίδης, Βασίλειος Καραναστάσης, Ευστάθιος Βεργώνης και Δημήτριος Φούκας) ενώ μειοψήφησαν έξι μέλη του Δ.Σ. (Χριστόφορος Σεβαστίδης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Παντελής Μποροδήμος, Ευθαλία Κώστα, Μιχαήλ Τσέφας και Ιωάννης Ασπρογέρακας).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ